O idee inedită, panouri solare din sticle de plastic! Un pensionar ne arată cum se face!

Poluarea și problemele cauzate de aceasta au început să ridice semne de întrebare în rândul oamenilor, în special al celor care iubesc natura. Astfel, tot mai multe organizații, asociații și simpli cetățeni încearcă să reducă impactul negativ pe care diferitele deșeuri le au asupra mediului înconjurător. În plus, având un rol de conștientizare, a apărut arta realizată din diverse deșeuri plastice și nu numai. De asemenea, sticlele de plastic au început să aibă un rol important în realizarea unor construcții, fiind folosite tot mai des cu scopul de a le recicla. O modalitate inedită prin care peturile au devenit deosebit de utile și pe care v-o prezentăm mai jos, este folosirea lor pentru realizarea de panouri solare.

Ideea de a realiza panouri solare cu ajutorul sticlelor de plastic aparține unui pensionar din Brazilia. Acum mai bine de un deceniu, Jose Alamo a încercat să găsească o utilitate peturilor și cutiilor de lapte. Deoarece Jose le păstra pentru a le recicla, acestea aproape i-au umplut curtea la un moment dat. Astfel, având cunoștințe de bază în ceea ce privește sistemele termosolare, ideea de a crea energie regenerabilă a părut una care merita explorată. Pentru a finaliza proiectul, la care a lucrat alături de soția sa, el s-a folosit de 100 de sticle de plastic și de tot atâtea cutii de lapte.

Panoul solar care a rezultat a fost complet funcțional și s-a bucurat la scurt timp de o mare apreciere. Pensionarul a fost recompensat de către publicațiile și organizațiile preocupate de protejarea mediului înconjurător. De asemenea, reușita sa a dus la crearea și folosirea unui număr mare de astfel de panouri solare, în toată Brazilia. Invența a câștigat teren chiar și în cazul instituțiilor, multe dintre acestea optând pentru ingenioasa soluție.

Cum funcționează

Panourile solare din sticle de plastic sunt realizate folosindu-se tehnlogia utilizată și în cazul altor sisteme termosolare,mai exact termosifonul. Explicată în termeni simpli, instalația se folosește de gravitație, sub influența căreia apa circulă datorită diferenței de densitate. Apa caldă, care este ai puțin densă, se ridică, iar cea rece, care este mai densă, coboară.

Conform calculelor lui Alamo, pentru a încălzi apă pentru o persoană, un panou de un metru pătrat este suficient.

Panoul solar acreat de pensionar cuprinde un rezervor cu apă rece, folosit pentru alimentarea sistemului. Odată încălzită de razele soarelui, apa urcă înspre sistemul de țevi și mai apoi înspre duș. Pentu a atrage cât mai multă căldură, țevile și cutiile de lapte au fost vopsite în negru. Alamo recomandă ca sticlele de plastic să fie schimbate cu regularitate, de obicei la interval de aproximativ cinci ani.

Chiar dacă la început ideea sa a fost văzută cu oarecare reticență, acum un număr mare de oameni folosesc același sistem, economising sume importante de bani și trăind în armonie cu natura. Cu toate că pensionarul a patentat invenția, el a permis folosiurea ei în scopuri non-profit.

2 Responses to “O idee inedită, panouri solare din sticle de plastic! Un pensionar ne arată cum se face!”

Read below or add a comment...

  1. ovidiu says:

    Si eu vreau prin programul casa verde>Trebuie sa-mi fac actelele de pe acum?

  2. john says:

    Dacă tot e nom profit ,… De ce nu publicați și proiectul?

Lasă un Comentariu...

*