Catalogate drept “casele săracilor” la noi, în străinătate casele din chirpici fac adevărate valuri, mai ales că tendințele se îndreaptă spre materialele de construcție ecologice. Pentru a diminua concepția autohtonă, iată ce trebuie știut despre aceste case din chirpici!
Chirpicii se numără printre cele mai ieftine și eficiente soluții atunci când vine vorba de construcții, fiind o alternativă la cărămidă. Chirpiciul de regulă are formă paralipipedică, fiind realizat dintr-un amestec de apă, lut galben și paie, după care se usucă pur și simplu la soare. Dincolo de imaginea tradițională pe care o inspiră o astfel de construcție, trebuie luate în considerare și o serie de aspecte tehnice și practice.
De ce case din chirpici?
Chiar dacă prețurile lansate pentru o astfel de locuință diferă de la o sursă la alta, totuși putem trage concluzia ca un prim avantaj al unei case de chirpici este în mod evident prețul de construcție, care este mult mai mic comparativ cu locuințele făcute din materiale precum cărămidă sau BCA. De asemenea, astfel de construcții se ridică destul de rapid, ținând cont că nu se folosește ciment sau materiale asemănătoare care să necesite un timp mai îndelungat de uscare. Apoi, un alt aspect foarte important este dat de faptul că chirpicii intră la categoria materiale sănătoase, nefiind uscați în cuptoare speciale, iar pentru zidărie se folosește doar un liant din pământ, apă și eventual, un adaos de var. Așadar, se poate spune că chirpicii nu emană substanțe toxice în timpul execuției sau exploatării imobilului.
Rezistența la seisme este un alt plus pe care îl oferă casele din chirpici. Aceste construcții se comportă excelent la cutremure și asta pentru că materialul din care sunt făcute este flexibil și permite deplasări care nu afectează structura clădirii. Izolația termică a chirpicilor intră și ea la avantaje. Astfel, casele din chirpici sunt foarte răcoroase vara și călduroase iarna, fiind catalogate drept construcții care „respiră”.
Astfel de case însă prezintă și câteva dezavantaje. Printre acestea se numără durata de viată, care este mai mică decât a caselor din cărămidă. Totuși, cu o întreținere regulată și corespunzătoare, o astfel de locuință poate depăși cu ușurință 100 de ani. Însă, poate cel mai mare dezavantaj al caselor din chirpici constă în faptul că acestea sunt sensibile la umezeală, apa fiind cel mai mare inamic al lor. Odată îmbibate cu apă, zidurile își pierd semnificativ capacitatea lor portantă. Mai trebuie adăugat și faptul că acestea nu suportă modificări ulterioare (recompartimentări), construcția fiind un tot bine închegat.
Criterii de construcție pentru casele din chirpici
În general aceste tipuri de case sunt realizate pe o structură din lemn, iar compartimentările se fac cu ziduri de chirpici ce se sprijină pe fundații din piatră sau cărămidă, suficient de late și rezistente încât să suporte pereți cu o grosime cuprinsă între 45 – 60 cm lățime. Este foarte important ca fundațiile să fie înalte, pentru a menține zidurile uscate. Nu este indicată folosirea betonului la fundație, deoarece capilaritatea acestuia atrage umezeala din sol. Aceasta se poate realiza prin intermediul unei tălpi de lemn acoperit cu smoală și umplută cu pietriș. Hidroizolația joacă un rol foarte important, motiv pentru care aceasta este bine să fie făcută cu materiale de calitate. La acoperiș, streașina casei este bine să fie largă, în acest fel ferind pereții de intemperii și de umezeală.
Finisarea casei din chirpici
Nu se recomandă tencuielile pe bază de ciment. La exterior puteți folosi tencuiala de var cu nisip și zugrăvirea cu var, iar la interior puteți opta pentru tencuiala de argilă, în două straturi. Podeaua se poate face din șapă de beton armat, peste care puteți aplica orice finisaje doriți, de la dușumeaua tradițională la parchetul laminat, mochetă, linoleum sau gresie. Este preferabil ca aceasta să aibă o ușoară pantă care să favorizeze scurgerea apei către centrul încăperii și nu spre pereți. Cât privește amenajarea interioară puteți opta pentru oricare stil decorativ, condiția esențială fiind aceea de a combina elementele în așa fel încât să se creeze o atmosferă plăcută. De asemenea, în casa de chirpici se pot monta finisaje ca în orice casă normală, cu condiția ca acestea să fie montate plăci de OSB sau gips carton. Dacă finisajele exterioare sau interioare sunt mai grele, constructorii recomandă îmbrăcarea pereților cu plasă de fier și tencuirea lor.
Sunt mai fragile la intemperii dar mai sanatoase!
la finisarea casei o singura fraza este valabila : “nu se reomanda tencuielile pe baza de ciment”..restul sunt magarii… gipscarton, osb…aoleu…..