În ultima perioadă construirea caselor din materiale naturale a început să ia amploare. De exemplu, au început să apară și la noi case din baloți de paie, care prezintă câteva avantaje ce cu greu pot fi trecute cu vederea. Tehnologia construcției de case din baloți de paie nu este deloc una nouă, acest tip de locuințe fiind atesat încă din cele mai vechi timpuri.
Pe cât sunt de vechi, pe atât de noi devin casele din paie. Tehnologia construcției de case din baloți de paie nu este deloc una nouă, arheologii atestând locuințe „căptușite” cu paie sau fân încă din cele mai vechi timpuri. În ultima perioadă construirea caselor din materiale naturale a început să ia amploare. Pentru piața construcțiilor din România, casele din baloți de paie sunt încă o noutate, deși paiele au la noi o adevărată istorie, fiind folosite la obținerea chirpiciului și reprezentând de altfel o caracteristică specifică arhitecturii rurale, mai ales în zonele de câmpie.
Întoarcerea către materialele naturale de construcție se înscrie în tendințele actuale de dezvoltare sustenabilă, provenită din conștientizarea faptului că acestea sunt mai sănătoase, ieftine și regenerabile. Mai există și atracția către casa “lucrată manual”. Cui nu îi place să se mândrească cu faptul că a pus efectiv mâna la construcția unei case din baloți de paie. Lucru care de altfel, se poate face fără să fiți un adevărat specialist în domeniu.
Avantaje case din baloți de paie
În primul rând vorbim de costuri, în sensul că o astfel de locuință intră cu ușurință la cele mai ieftine tipuri de construcție, materia primă fiind un deșeu agricol ieftin. De exemplu, în sudul țării, un astfel de balot poate costa și sub 3 lei. Ținând cont de faptul că o casă cu o suprafață de aproximativ 80 mp are nevoie de circa 300 de baloți, costurile s-ar ridica la aproximativ 1.000 de lei. Așadar, mult mai ieftin comparativ cu blocurile din cărămidă sau BCA. Tot la capitolul costuri reduse poate intra și faptul că aceste case din baloți de paie prezintă o foarte bună eficiență în ceea ce privește izolarea termică și fonică. Cercetările arată că o casă din baloți de paie poate economisi între 65 – 80% din consumul energetic anual față de o casă cu structură din zidărie, acest aspect depinzând de zona în care este situată clădirea și de condițiile climaterice.
Dincolo de aceste avantaje, se pune inevitabil întrebarea cum rezistă aceste case la incendii și cutremure? Ei bine, ideea că o casă din paie poate arde ușor este eronată. Ultimele studii arată că un perete construit din baloți de paie și tencuit cu un strat de argilă de circa 3 cm, poate rezista la temperatură de 2.000 grade Celsius timp de două ore. Explicația este dată de faptul că paiele bine presate și tencuite nu primesc suficient oxigen pentru a arde. În ceea ce privește structura de rezistență, se pot construi case fără a avea nevoie de o structură suplimentară, iar flexibilitatea unei asemenea construcții în caz de cutremur este superioară față de una pe zidărie din cărămidă.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că și aspectul este deosebit, accentuând-se calitatea sculpturală a materialului. De exemplu, în cazul unei case din baloți de paie formele ondulate nu reprezintă o problemă, acestea făcând-se cu ușurință și fără probleme. Un alt aspect important este dat de faptul că paiele reprezintă o alternativă sănătoasă la materialele moderne folosite în construcții. Nu produce alergii și poate îmbunătății calitatea aerului din casă, deoarece nu degajă vapori nocivi.
Construirea caselor din baloți de paie
Ridicarea unei case din baloți de paie este cu mult mai ieftină decât oricare alta. Oamenii mai pricepuți și le pot zidi chiar singuri, bineînțeles sub îndrumarea unui specialist. Ajutor de specialitate este necesar în special în ceea ce privește structura de rezistență a casei, calculele ce trebuie făcute fiind foarte importante. În ceea ce privește timpul de execuție, o casă de aproximativ 200 mp poate fi construită cu ajutorul unei echipe de câțiva oameni în doar câteva zile. Modul de asamblare a baloților se poate face prin încadrarea acestora în rame de lemn. Odată montați baloții pot fi tencuiți atât pe exterior, cât și pe interior în același fel ca și zidăria, cu recomandarea să folosiți var – ipsos, deoarece este rezistent la apă, permite pereților să elimine vaporii în surplus și înlătură insectele și rozătoarele. Baloții necesită de asemenea și un tratament cu soluții antifungice și pe bază de piatră-vânătă.
Foarte interesant acest articol. Mi se pare o idee foarte buna sa iti construiesti o casa din baloti de paie.