Centrale termice pe lemne: criterii de selecție, tipuri și caracteristici

Centralele termice pe lemne au fost special concepute pentru zonele în care nu este posibilă racordarea la gaze. Însă acestea reprezintă și o soluție excelentă pentru locuințele de dimensiuni mari, grație costului scăzut al materiei prime (lemne, cărbune, peleți).

https://unsplash.com/photos/1LtwLstsQXI

În comparație cu centralele electrice sau pe gaze, centralele termice pe lemne sunt mai blânde cu bugetul familiei, însă oferă aceleași beneficii – încălzesc întreaga casă și asigură apă caldă la baie și bucătărie.

Citește în rândurile următoare care sunt principalele criterii de care să ții cont atunci când achiziționezi o centrală termică pe lemne.

Centralele termice pe lemne necesită un spațiu special

Primul lucru la care trebuie să te gândești înainte să achiziționezi o centrală termică pe lemne este spațiul în care o vei monta. Aceasta ocupă mai mult loc decât o centrală pe gaz și vine la pachet cu mai multe echipamente și accesorii. De altfel, trebuie să iei în considerare că ai nevoie de spațiu și pentru depozitarea lemnelor și a celorlalte materiale. Totodată, ia în calcul și că centrala va funcționa corespunzător dacă va fi montat și un coș de fum adecvat.

Specialiștii în centrale termice pe lemne de la  dolinex.ro recomandă să o montezi într-o anexă a casei care este construită dintr-un material neinflamabil și care prezintă geam.

Suprafața casei care trebuie încălzită

Alt criteriu important de care trebuie să ții cont în alegerea unei centrale termice pe lemne este suprafața casei care trebuie încălzită. Ca să te asiguri că alegi produsul potrivit nevoilor tale, trebuie, mai întâi, să îi verifici puterea de încălzire. Spre exemplu, o centrală termică pe lemne cu o putere de 20 kW poate încălzi o locuință cu o suprafață de până la 200 mp, în timp ce o centrală cu o putere utilă maximă de încălzire de 40 kW este recomandată pentru case până la 240 mp.

 

Cea mai mică centrală termică pe lemne are o putere nominală de 18 KW și este utilizată în sistemele de încălzire centrală pentru locuințe izolate, cu o suprafață ce nu depășește 150 mp.

Alege centrala termică pe lemne în funcție de numărul de locuitori

Numărul de locuitori din casă și nevoile lor trebuie luate în calcul atunci când faci cercetări în privința centralelor termice pe lemne. Cu cât sunt mai mulți, cu atât consumul de apă caldă menajeră va fi mai mare. O casă cu câteva camere poate fi încălzită cu ajutorul unei centrale ce are o putere de până la 27 kW. Citește cu atenție caracteristicile fiecărui produs care te interesează, apoi la final trage linie și ia cea mai bună decizie. Consultă-te și cu specialiștii din domeniu ori cu cunoștințe care au trecut deja prin această etapă. Orice informație este binevenită pentru a-ți forma o idee cât mai clară despre ceea ce ai de făcut.

Alege tipul de centrală termică pe lemne

Există două tipuri de centrale termice: modelele pe lemne clasice și modelele pe lemne cu gazeificare. O centrală termică pe lemne clasică are un randament de până la 75%, în timp ce o centrală termică pe lemne cu gazeificare are un randament de 80-85%. Modelele cu gazeificare necesită numai lemne de calitate (foarte uscate), cumpărate cu unul ori chiar doi ani înainte. Mai exact, acest tip de produs nu permite utilizarea resturilor forestiere ori a brichetelor din rumeguș, așa cum se mai folosește în cazul cazanului clasic. De asemenea, necesită o curățare mai frecventă decât modelele cu ardere clasică.

Dar este important de reținut că un cazan termic pe lemne cu gazeificare reprezintă o soluție avantajoasă pentru încălzirea locuinței. Prin procesul de gazeificare se economisește o cantitate semnificativă de lemn.

În concluzie, dacă te-ai hotărât să aduci îmbunătățiri locuinței tale, ia în calcul toate criteriile de selecție prezentate mai sus, dar și avantajele și dezavantajele fiecărui tip de centrală termică pe lemne.

Lasă un Comentariu...

*