Mobilier de grădină – ce materiale să aleg?

Pentru fericiții care trăiesc la casă, grădina reprezintă un mic colț de natură, un loc în care ei se pot retrage ori de câte ori au nevoie de o gură de aer proaspăt. Deși iubim să stăm pe pătură, pe iarbă sau pe vreun buștean, vom avea nevoie și de un mobilier de grădină, care să vină în completarea decorului cu straturile de flori frumos colorate. Și dacă nu te mulțumești cu orice scaun din plastic, va trebui să faci față alegerii între stiluri, culori și materiale pentru aceste piese de mobilier. Așadar, haideți să începem cu materialele!

Mobilier de grădină (1).jpeg

Picture 1 of 8

Până să stabilești ce stil de mobilier de grădină vrei să alegi, este foarte important de știut care este cel mai ușor de întreținut material. Luați în considerare factori ca animale sau copii, atunci când vă întâlniți cu alegerea celor mai bune materiale pentru piesele de mobilier. Opțiunile cele mai populare, tocmai din punctul de vedere al rezistenței și durabilității, sunt lemnul de cedru și fierul forjar – materiale care sunt grele și solide. Materialele trebuie să fie tratate împotriva insectelor și umezelii, însă mare atenție la nivelul de toxicitate al acestor substanțe. Iar la finalul fiecărui anotimp, mobilierul de grădină trebuie curățat, tapițeriile spălate și părțile metalice tratate cu substanțe anti-rugină.

Lemnul a constituit dintotdeauna materialul principal folosit la fabricarea oricărui mobilier de grădină deoarece acesta nu absoarbe căldura, este rezistent și durabil. Pentru grădini, cel mai frecvent utilizat tip de lemn este cel de stejar și cedru, un lemn ușor care se potrivește perfect cu mobila de terasă. Uleiul natural al lemnului de cedru protejează mobilierul de umiditate și deteriorare. Lemnul de tec rezistă foarte bine la degradare, însă este un lemn dens, masic, ceea ce face dificilă manevrarea pieselor de mobilier de grădină. Deși este și cel mai scump tip de lemn de pe piață, tecul reprezintă o alegere frecventă în rândul cumpărătorilor datorită aspectului său elegant. Partea cea mai bună a mobilierului de lemn este că se potrivește cu mai multe stiluri de amenajări, printre care cel contemporan sau clasic.

Marea varietate de produse existente pe piață a făcut ca mobilierul din ratan sintetic să fie o alternativă pentru mobilierul din lemn pentru terase și grădini. Fiind un material accesibil pentru fiecare buzunar, ratanul sintetic poate fi folosit atât la mobilierul clasic, cât și la cel tradițional. Ca aspectul să fie mai personal, îl puteți decora cu perne și saltele în diferite culori și forme.

Pentru grădini, terase sau curți cu piscine moderne, aluminiul reprezintă cea mai bună alegere. Acest mobilier de grădină din aluminiu turnat este accesibil și durabil, oferă linii simple, un aspect și este disponibil într-o varietate de culori. Acest material este ușor, nu ruginește, poate fi expus la soare, se usucă și se șterge rapid. Aluminiu nu absoarbe căldura, însă vă recomandăm să folosiți perne și huse pentru spătarele scaunelor.

Un alt tip de material folosit intens pentru mobila de exterior este fierul. Deși mobilierul din fier forjat este voluminos și greu, acesta are avantajul de a rezista la condiții dure. Trebuie doar să nu pierzi din vedere faptul că el ruginește. Așadar, înainte de a te apuca să cureți cu o soluție care are în componență apă, asigură-te că nu există vopsea cojită. Folosește, mai apoi, pentru curățarea pieselor de mobilier un detergent nu foarte puternic și șterge cât mai des posibil praful și murdăria cu o cârpă moale, fiindcă aceștia sunt factorii favorizanți ai apariției ruginii. După ce l-ai curățat, aplică o ceară protectoare, care va împiedica apariția umezelii, cea mai indicată fiind cea sub formă de spray. Candelabrele din fier forjat, lămpile sau alte corpuri de iluminat pot fi ideale pentru a crea o atmosferă perfectă în grădina ta.

Mobilierul din plastic sau PVC este excelent pentru piscine, deoarece este ușor de manevrat și suportă foarte bine umezeală, factori decisivi pentru iubitorii de apă și soare.

Înainte de a cumpăra orice tip de mobilier de grădină, nu uita să găsești câteva elemente comune. Pentru mai multe informații, citește și „Cum să ne alegem mobilierul de grădină?”

Lasă un Comentariu...

*