11 utilizări ale compresorului de aer

Suntem înconjurați de compresoare de aer, chiar dacă nu ne dăm seama. Fiind atât de versatile, compresoarele de aer au funcții variate, fiind folosite în diverse industrii, dar și în treburile gospodărești. Nu doar atât, dar pentru aplicațiile industriale, buteliile pentru aerul comprimat au nevoie să fie schimbate periodic pentru a prelungi durata de viață a compresorului, fiind folosite și pentru a face aerul comprimat disponibil în orice locație. Descoperă 11 utilizări ale compresorului de aer!

 

Folosirea compresorului de aer în gospodărie

 

Activități de tâmplărie

 

Atunci când construiești o magazie, repari un gard sau creezi mobilier din lemn pentru grădină, cuiele se bat mult mai repede dacă folosești un capsator pneumatic conectat la compresor.

 

Lucrări de reparație sau amenajare

 

Numeroase unelte cu acumulator (așa cum sunt bormașinile, polizoarele și fierăstraiele) pot fi inlocuite de versiunea lor pneumatică. Acestea sunt mai ușoare și mai facil de manevrat, deoarece nu au nevoie de baterie. Astfel, compresorul te poate ajuta la tăiere, șlefuire, spargere, răzuirea tencuielilor și realizarea găurilor în diferite materiale.

 

Vopsit

Cu ajutorul unui pistol de vopsit te poți ocupa de recondiționarea obiectelor de mobilier, poți da gardului tău sau bicicletelor un aspect nou, ba chiar poți revopsi podul casei sau atelierul tău de lucru.

 

Umflarea roților și a obiectelor gonflabile

 

Cu un compresor de aer în gospodăria ta, anvelopele mașinii tale vor avea mereu presiunea ideală. Nu doar atât, dar acesta te ajută inclusiv pe timp de vară, când bălăceala din grădină e la ordinea zilei pentru cei mici. Poți umfla piscine gonflabile, saltele, colace, chiar și castele de sărit pentru copii, dacă ai suficient spațiu pentru acestea.

 

Folosirea compresorului de aer în diverse industrii

 

Construcții

 

Burghiele, ciocanele și compactoarele de pe șantierele de construcție funcționează cu ajutorul compresoarelor. Acestea sunt esențiale tocmai pentru că energia electrică nu poate fi folosită pe șantier, în vreme ce aerul comprimat asigură energie neîntreruptă.

 

Fabricarea produselor de consum

 

Compresoarele industriale cu șurub rotativ pun în funcțiune benzile transportatoare, presele și pulverizatoarele care joacă un rol în procesul de obținere a produselor alimentare, farmaceutice și nu numai.

 

Agricultură

 

Tractoarele, pompele, pulverizatoarele și transportoarele agricole sunt alimentate cu ajutorul compresoarelor de aer. Nu doar atât, dar serele au nevoie de ventilație constantă, care poate fi asigurată cu ajutorul unui compresor ce distribuie aer proaspăt și curat.

 

Motoare

 

În orice autovehicul se găsește un compresor de aer care are rolul de a încălzi și a răci motorul. Nu doar atât, dar în cazul camioanelor, acesta joacă un rol și în sistemul de frânare. Chiar și dispozitivele care se regăsesc în diverse parcuri de distracții funcționează mulțumită compresoarelor de aer.

 

Vopsitorii auto

 

Vopsitoriile auto profesionale folosesc compresoarele de aer pentru a alimenta pistoalele de vopsit utilizate pentru recondiționarea caroseriei mașinilor sau a pieselor afectate.

 

Sectorul energetic

 

Echipamentele folosite pentru forajul petrolier funcționează pe baza compresoarelor de aer, acestea oferind siguranță echipajului (întrucât nu creează scântei) și stabilitate întregii operațiuni.

 

Scuba diving

 

Activitățile de scuba diving se bazează pe oxigenul stocat în rezervoare pentru a permite scafandrilor să rămână sub apă pentru mai mult timp. 

 

Industria medicală

 

Compresoarele pentru industria medicală se regăsesc, în mare parte, în cabinetele stomatologice și în laboratoarele medicale. Acestea au dimensiuni reduse, funcționează fără zgomot și sunt echipate cu pompe de calitate care filtrează orice reziduuri sau impurități din aerul refulat.

Oricare ar fi industria în care activezi, înainte de achiziționa un compresor de aer, asigură-te că alegi dimensiunea corectă a rezervorului, calculează numărul de litri pe minut de care ai nevoie pentru punerea în funcțiune a utilajului și orientează-te către un compresor cu o durată de viață crescută, astfel încât investiția să se amortizeze în timp.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Lasă un Comentariu...

*