După 5 ani în care ne-am chinuit să construim o casă uriașă, mi-am propus ca data viitoare (dacă va mai fi o data viitoare) să nu proiectăm o casă mai mare de 100 mp utili.
Acum, când este toată în picioare, îmi dau seama că este prea mult spațiu, pe care nu cred că o să-l folosesc prea des, decât atunci când va trebui să fac curat (nu este ca și cum închizi ușa și uiți de cele două dormitoare în plus pe care le ai sau dai cu aspiratorul doar în jumătate de living).
Ideea mi-a fost și mai mult întărită când am descoperit această căsuță pe smallhousebliss.com.
Cei 57 mp monocromatici, pe care-i însumează această casă, din punctul meu de vedere, sunt perfecți, împărțiți cu inteligență, astfel încât să ofere tot confortul pe care un cuplu sau, de ce nu, o familie îl caută.
Două dormitoare, un living suficient de mare și confortabil, o bucătărie deschisă, dar în același timp separată de camera de zi, o baie, o verandă și o minunată terasă. Ce altceva ți-ai mai dori de la o casă? Ce rost au 5 dormitoare dacă nu dormi decât în unul. Ok, unul în plus pentru copil, încă unul în eventualitatea în care vei avea musafiri, dar nu este ca și cum îți construiești o casă pentru musafiri.
Gândită pe un singur nivel, această casa monocromatică se evidențiază deopotrivă prin arhitectura simplă, liniară, precum și prin amenajarea interioară, dominată de același alb pur, îndulcit de tonurile lemnului.
Apelând la o singură culoare interiorul scandinav capătă unitate.
Conform proiectului, această locuință este prevăzută cu doi căi de acces. Prima, cea principală, debutează cu un mic hol, cu unul dintre dormitoare și baia. Pe măsură ce înaintezi constați o diferență de nivel subliniată de prezența scării, aceasta te avertizează că te apropii de așa zisa inima a casei, livingul, inundat de lumina naturală. Pereții îmbrăcați în lemn, prin dungile lor verticale, oferă înălțime spațiului, iar pardoseală lăcuită, ce aduce cu o rășină epoxidică, de asemenea, contribuie la sporirea senzației de spațiu. În această cameră a fost proiectată cea de-a doua cale de acces, prin verandă acoperită. Soluția este cât se poate de inteligentă, integrată oarecum în structura locuinței, acest lucru se traduce printr-o economisire a bugetului, veranda împărțind un perete, precum și acoperișul cu locuința propriu zisă.
Revenind la cei 57 mp monocromatici constați că aceștia se evidențiază prin atmosfera primitoare, prin absența unor corpuri masive și de ce nu prin tonurile repetitive oferite de scaunul din rachită, covorul și coșul de lemne. Nici prezența șemineului nu este de evitat, vorbim totuși de o micuță căsuță la munte ce te așteaptă să te relaxezi în intimitatea confortului său.
sursă foto: smallhousebliss.com