O clădire istorică transformată într-un cămin luminos

În spatele oricărui cămin există o poveste, una mai mult sau mai puțin intensă, însă cele care surprind de fiecare dată prin firul istoric sunt fără doar și poate clădirile monument care se pot lăuda cu detalii unice.

O clădire istorică transformată într-un cămin luminos

Picture 1 of 8


Acestea, considerate adevărate bijuterii arhitecturale, merită conservate și respectate așa cum se cuvine, iar un arhitect înțelege cel mai bine de ce.
Astfel, în cazul prezentării noastre, clădirea de la început de secol XX a avut norocul de a fi proiectată, chiar dacă doar parțial, de un celebru arhitect din Cluj – Kós Károly. Localizată într-o zonă protejată din cartierul Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca, imobilul a fost restructurat și modernizat în aproximativ trei ani de zile de echipa de arhitecți Klara Veer și Adrian Borda.
Ce a rezultat în urma acestui procedeu? O transformare radicală, vizibilă la interior, precum și o extindere a spațiului de locuit, atât pe orizontală, cât și pe verticală.
Inițial o construcție destul de modestă, doar cu parter și subsol parțial, locuința noastră a dobândit câțiva metri în plus prin alipirea a două camere și o toaletă de serviciu.

Acest extra spațiu a adus plusul de valoare de care beneficiarul avea nevoie pentru a se simiți confortabil în propria locuință. Cu toate acestea, în ciuda extinderii și transformării podului într-un spațiu de locuit, exteriorul a rămas același, o imagine istorică nealterată, îmbunătățită prin restructurare și mult mai atrăgătoare.
Chiar dacă în cazul unei clădiri istorice deciziile arhitecturale privind orientarea sau dimensiunea golurilor nu mai sunt la îndemână, accentul pus pe lumina naturală a constituit elementul cheie, actorul principal care a ghidat amenajarea și compartimentarea spațiului interior.
Astfel, intenția arhitectului de a crea o locuință modernă, luminoasă, într-o nouă relație cu natura, s-a putut materializa cu ajutorul deschiderilor propuse şi a ferestrelor VELUX amplasate în planul învelitorii.

Totodată, pentru că au dorit să beneficieze de potențialul maxim al energie solare, întreaga compartimentare interioară a fost gândită având în minte punctele cardinale. De altfel, acestea au un rol foarte important atunci când îți construiești o locuință. În funcție de locul de unde răsare soarele îți poți organiza încăperile după funcțiuni. În cazul de față, bucătăria și alte încăperi care pot beneficia de lumină naturală în cursul dimineții au fost amplasate spre sud-est, iar spre vest, încăperile care sunt folosite cel mai des după-masa.

Mansardă a fost rezervată zonei mai intime din locuință. Podul, care era practic neutilizat la începutul proiectului, a beneficiat de cea mai uluitoare transformare. Aici spațiul a fost împărțit în două dormitoare cu băi separate. Una dintre camerele de dormit este un dormitor matrimonial al cărui farmec deosebit îl reprezintă balconul, orientat sud-est, decupat în planul acoperișului.
Baia este inundată de lumină care desenează forme pe podea.

În amenajarea mansardei s-a optat pentru culori naturale și mult alb, care să reflecte lumina, dar care să contrasteze frumos cu bârnele din lemn.
Proiectul reprezintă o adaptare sensibilă la nevoile actuale ale proprietarului, având în vedere şi valoarea exploatării în timp a clădirii de către viitoarele generații.


Lasă un Comentariu...

*