Triptic semnat de Zao Wou-Kim vândut pentru 65 de milioane de dolari

Marii bogați ai lumii au decis că arta este un domeniu în care se merită se investești. Cel puțin acest lucru se observă dacă stăm și analizăm un pic piața de artă la nivel mondial, unde creații semnate de autori cu renume au ajuns să fie evaluate, și mai ales să se vândă, la prețuri care te lasă practice fără cuvinte.

Triptic 1

Picture 1 of 5

Record de preț

Un exemplu în acest sens este o lucrare, un triptic abstract mai exact, semnat de artistul plastic chinez Zao Wou-Ki, naturalizat în Franța în anii 1960, care a fost vândut pentru prețul de 65 de milioane de dolari. Lucrarea semnată de Zao Wou-Ki poartă numele de “Juin-Octobre 1985” și a fost vândută în cadrul unei licitații organizate la Hong Kong de Casa de licitații Sotheby’s. Tripticul se întinde pe o lungime de 10 metri, dar prețul pentru care a fost adjudecat reprezintă un record de preț pentru o lucrare semnată de Zao Wou-Ki.

Zao Wou-Ki a ”recidivat”

De altfel, lucrările artistului  chinez Zao Wou-Ki au fost întotdeauna destul de bine cotate. Este suficient să amintim faptul că o altă lucrare a sa, “29.01.64”, era vândută în 2017, la celebra Casă de licitații Christie’s cu suma de 26 de milioane de dolari.

Record după record

Potrivit cnn.com, lucrarea “Juin-Octobre 1985” a depășit și alte recoduri, printre care și de ”cel mai scump tablou în ulei creat de un artist asiatic”. Creația lui Zao Wou-Ki a fost achiziționată la un preț de două ori mai mare decât cea a lui Wu Guanzhong, numită “The Zhou Village”, și care deținea până acum recordul, fiind vândută în 2016 cu suma de 30,4 milioane de dolari. Un alt record doborât de “Juin-Octobre 1985” este faptul că acum este, oficial, cel mai scump tablou vândut la o licitație organizată la Hong Kong.

Cine a fost Zao Wou-Ki

Din păcate, artistul nu s-a putut bucura de această recunoaștere a muncii sale. Acesta s-a născut în China, în anul 1920, dar a ales să trăiască în Paris din anul 1948. Creațiile sale l-au făcut cunoscut în toată lumea, și a fost chiar și membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris. A murit în anul 2013.

Bogații Asiei preferă arta

În ultima vreme, specialiștii în domeniu susțin că avem de a face cu fenomen aparte pe piața licitațiilor din Asia. Marii cumpărături de aici au devenit foarte activi, iar achizițiile lor se îndreaptă către artă – pictură în special, ceramică veche și diamante. Prin urmare, nu este de mirare suma pentru care a fost achiziționată lucrarea lui Zao Wou-Ki, iar piața este în continuă dezvoltare, așa că ne putem și la alte surprize.

 

 

 

Lasă un Comentariu...

*