Piaţa imobiliară este dinamică şi se adaptează nevoilor şi evoluţiilor societăţii româneşti. Dacă acum câţiva ani încă era ceva neobişnuit, în prezent restaurarea caselor vechi şi amenajarea lor la standarde moderne devine din ce în ce mai mult un segment serios al pieţei. Dacă la începutul mileniului se construia mai ales la marginea zonelor intens urbanizate, cantitativ, acum conceptul de imobil boutique, situat în zone urbane prin execelenţă şi cu tradiţie, câştigă teren.
Case vechi de un secol şi chiar mai mult, transformate în locuințe de lux.
Restaurarea şi revitalizarea patrimoniului urban nu este o noutate în lume. Nu este ceva nou decât în România, care până mai deunăzi şi-a neglijat cu graţie acest patrimoniu. După terminarea celui de al doilea război mondial, polonezii au reconstruit piaţa varşoviană Stare Miasto lăsând intacte numai faţadele de epocă, în dosul cărora au ridicat locuinţe sau birouri moderne, păstrând, prin faţadele vechi, parfumul de epocă al micii pieţe. La noi însă, comunismul a mărşăluit fără respect peste tot ce însemna casă veche, demolările din anii 1980 au distrus un sfert din capitală… Era timpul pentru un reviriment.
Aceste case, monumente istorice sau de arhitectură, au nevoie de foarte multe avize pentru a putea fi modificate, proces care durează cam 3 ani. Pe lângă aceasta, trebuie să se lucreze cu mână de lucru specializată, lucrările de restaurare nu sunt niciodată simple. Se lucrează la apartamentele de vile din perioada interbelică sau chiar şi la imobile mai vechi. Aceste reamenajări se adresează însă clienţilor cu pretenţii mari şi cu potenţial financiar, dispuşi să ofere peste 300000 euro pentru o astfel de locuinţă. Deşi acest segment este abia la început în România, casele cu potenţial se află deja în vizorul agenţiilor imobiliare din străinătate. Agenţii imobiliari din Londra, de exemplu, le ştiu valoarea adevărată şi le promovează în toată lumea. O casă precum cea construită pentru Vintilă Brătianu, fost primar la Bucureştiului, se vinde cu cel puţin 3 milioane de euro.
Apartamente noi şi luxoase în imobile de tip boutique
După ani de zile de dominație a proiectelor amplasate în zonele periurbane, un nou produsa apărut pe piaţa imobiliară, iar trendul său este crescător: proiectele boutique”,
Imobilele aşa numite „boutique” sunt clădiri cu doar câteva etaje, au un număr redus de apartamente, fiecare fiind personalizat pentru clientul respectiv. Ele sunt amplasate în zone ultracentrale și centrale. Astfel de proiecte vin să completeze oferta de pe piață rezidențială locală și sunt executate fie de dezvoltatori cunoscuţi, fie de către persoane fizice române sau străine. Majoritatea locuințelor sunt utilate cu piese de mobilier sau obiecte sanitare de designer, iar arhitectura este de cele mai multe ori una care a obţinut premii de specialitate.
Deși aceste proiecte includ un număr redus de locuințe, maxim 40 de apartamente, investițiile alocate dezvoltării sunt destul de ridicate. Se acordă o atenție deosebită arhitecturii, designului, finisajelor și materialelor care sunt utilizate în construcție. In capitală au fost finalizate peste 100 de astfel de proiecte, dar acestea însumează doar 1000 de locuinţe. Câteva dintre cele mai cunoscute sunt Vernescu Residence, Parisian Views Residences, PV Heritage, Docenților 2-4, Ficusului Rezidențial, Central Garden și APX Immo Vitan. Amplasamentele sunt în vecinătatea Căii Victoriei, în centrul Capitalei sau în apropiere de Herăstrău. Marja de prețuri este destul de largă și se situează între 95000 euro pentru un studio în Vernescu Residence și 1,9 milioane euro pentru un penthouse în zona Herăstrău. Suprafețele pornesc de la 46 de metri pătrați și ajung la 450-500 metri pătrați pentru penthouse-uri. Ficusului Residential, de exemplu, este un condominiu aflat la 300 de metri de Parcul Herăstrău, cu locuinţe de 2, 3, 4 și 5 camere. Imobilul este de tip vilă cu subsol, parter, 2 etaje şi mansarda, cu doar 12 apartamente. Un apartament cu 2 camere, mobilat și utilat, cu grădină de 60 mp, loc de parcare și boxă costă 131000 euro plus TVA, în timp ce un apartament cu 3 camere, cu loc de parcare și boxă, pornește de la 133000 euro plus TVA. Central Garden este situat în zona centrală – Eminescu și are doar 16 apartamente, într-un imobil cu subsol, parter și 4 etaje. Imobilul a fost finalizat complet în 2015, fiind deja locuit.
Alte exemple de imobile tip boutique sunt Busolei Residence, Decebal Tower sau Ferdinand – Iulia Haşdeu. Ansamblul Busolei are 6 locuințe, ale căror prețuri variază dela 91200 euro la 207000 euro (la care se adaugă TVA). Decebal Tower, situat în partea centrală a Bucureștiului, pe strada Turturelelor, în imediata vecinătate a bulevardului Unirii. Imobilul este puţin atipic, are 10 etaje, şi cuprinde 20 de apartamente de lux cu 2, 3, 4 camere și un penthouse la ultimul etaj. Proiectul Ferdinand – Liceul Iulia Hașdeu este o clădire de 5 niveluri, cu demisol, parter înalt, două etaje și mansardă. Apartamentele sunt în număr de 10, dispuse câte 2 pe fiecare etaj, și au vedere panoramică.