Louis Vuitton şi colecția de obiecte „Les Petites Nomades”

Louis Vuitton a prezentat zilele acestea la Fuori Salone din Milano seria sa de obiecte de design „Les Objets Nomades” (Obiectele Nomade), din care face parte şi subcolecţia „Les Petites Nomades” (Micile Obiecte Nomade), create în colaborare cu unii dintre cei mai celebri designeri ai lumii.

Vuitton 1

Picture 1 of 10

Cele 24 de Obiecte Nomade, create începând din 2012 de 13 designeri pentru casa Louis Vuitton sunt prezentate la palatul Bocconi, unde au fost amenjate mai multe săli în acest sens.

Anul acesta au apărut în colecţie 2 obiecte noi, şi anume: Diamond Mirror de Marcel Wanders și canapeaua de conversație Ribbon Dance de Andre Fu. Trei dintre piesele aflate deja în colecție au primit o nouă paletă coloristică: canapeaua Bomboca Sofa și fotoliul suspendat Cocoon, ambele de Fernando și Humberto Campana, și taburetul Blossom Stool de Tokujin Yoshioka.

Colecția de mici obiecte decorative „Les Petits Nomades”, care vor exista şi în magazinele specializate către sfârșitul acestui an, este însă vedeta expoziţiei. Ea constă într-o serie de 11 obiecte create de Atelier Oi, Marcel Wanders, Campana Brothers și Patricia Urquiola, inspirate din universul călătoriei și realizate din piele de casa Louis Vuitton.

Cum a început şi s-a dezvoltat celebra casă Louis Vuitton

In România, casa Louis Vuitton a fost multă vreme necunoscută. Este adevărat, este una dintre casele de modă de pe segmentul scump al pieţii; primele produse LV, sau Louis Vuitton, care au apărut pe piaţa românească au fost cele de accesorii de pielărie. Marca Louis Vuitton este foarte prestigioasă în industria bunurilor de lux și se află la acelaşi nivel cu alte nume celebre ca Hermès, Givenchy sau Burberry.

Dar cum a început totul?

Louis Vuitton, fondatorul mărcii, s-a născut în Franţa în 1821. În 1837 a ajuns la Paris, unde a început sǎ lucreze pentru fabricantul de valize Monsieur Marechal. Aici şi-a însuşit cele mai bune metode de confecţionare a obiectelor de piele, şi, fiind un spirit antreprenorial, a început să se gândească că ar fi bine să pună bazele unei firme proprii. Louis Vuitton a fondat marca omonimă în 1854 la Paris și după puțin obiectele create aici au devenit cunoscute, apreciate şi, de ce nu, imitate. În 1867, casa Vuitton a participat la expoziția universală din Paris. În 1885, Vuitton a deschis primul magazin în Londra, pe Oxford Street. Dezvoltarea firmei era asigurată, ea deja se înscrisese pe traseul marilor case de modă.

În 1888 Vuitton a creat imprimeul Damier, la care a adăugat un logo cu textul “marcă înregistrată L. Vuitton”, pentru a contracara numeroasele imitaţii. În 1892 Louis Vuitton a murit, iar administrarea companiei a fost preluată de fiul acestuia, Georges.

În 1893, pentru face cunoscută firma la nivel internațional, Georges Vuitton a expus produsele la Chicago World’s Fair. În 1896 a fost lansat celebrul imprimeu Monogram care a devenit emblema companiei (pe lângă monograma LV apăreau și alte simboluri grafice, cum ar fi florile sau trifoiul, inspirate de influențele japoneze și orientale aduse în Europa de britanicii epocii victoriene). În același an, Georges a vândut produse ale firmei în mai multe orașe în Statele Unite (New York, Philadelphia, Chicago). În 1901 s-a lansat prima Steamer Bag.

În 1913 a fost deschis magazinul de pe bulevardul Champs-Élysées, în Paris. În 1915, Louis Vuitton avea magazine în New York, Washington, Londra, Bombay, Alexandria și Buenos Aires. În anii 1930-1932, s-au lansat Keepall Bag şi Noé Bag (creatǎ inițial pentru a transporta sticle de șampanie). La puțin timp a fost introdusǎ și Speedy Bag, unul dintre cele mai vândute modele. În 1936 Georges Vuitton a murit iar firma a fost preluată de fiul său, Gaston-Louis Vuitton. În timpul celui de-al doilea rǎzboi mondial, când Franța era sub ocupația germanilor, LV a colaborat cu naziștii.

Începând cu anul 1977, sub conducerea lui Odile Vuitton și a soțului acesteia Henri Ricamier, compania a devenit multinaționalǎ. În 1990 Yves Carcelle a fost numit președintele LV. În 1992 compania a deshis primul magazin în China. În 1998, Marc Jacobs și Jae devin directorii creativi ai mărcii. În luna martie al aceluiași an s-a creat prima colecție de haine prêt-a-porter pentru bǎrbați și femei. În 1999 s-a lansat linia mini monogram, iar în 2000 s-a deschis primul magazin în Africa (la Marrakech, Maroc).

Marc Jacobs a creat în 2001 o brățarǎ care a devenit prima bijuterie LV, iar un an mai târziu a fost lansată colecția de ceasuri Tambour. În 2003 Marc Jacobs a colaborat cu Takashi Murakami pentru crearea unui design multicolor pentru produsele LV. Murakami a creat și modelul Cherry Blossom (cu decoraţii cu flori de cireș sau cireșe). În 2003 au fost deschise magazine la Moscova şi New Delhi. În anul 2004 Louis Vuitton a celebrat 150 de ani de activitate. În 2005 a fost lansatǎ colecția de ceasuri Speedy. În anul 2008 a fost introdus un alt imprimeu Damier Graphite care urmează același model clasic, dar folosind culorile negru și gri pentru a conferi un look masculin și urban.

Lasă un Comentariu...

*