i5 vs. i7: care procesor Intel ți se potrivește mai mult?

Performanțele oferite de un calculator sunt direct influențate de procesorul de care dispune. Printre cele mai apreciate de consumatori se numără procesoarele Intel Core i5 și i7, care sunt comparabile din multe puncte de vedere, inclusiv costul. Asta face ca misiunea alegerii celui mai bun procesor pentru tine, să fie o misiune destul de complicată.

Foto

Ce este un procesor

Denumit în engleză CPU, procesorul este creierul calculatorului, cel responsabil cu funcționarea aplicațiilor instalate. După procesarea informațiilor, CPU transmite rezultatele către restul componentelor, care ajută la executarea sarcinilor primite de la utilizator.

Care sunt diferențele dintre i5 și i7

În mod surprinzător pentru unii utilizatori, diferența de denumire nu se referă la numărul de nuclee, ambele modele având câte 4 nuclee. De fapt, diferența constă în viteza de procesare, i7 avand mai mulți Ghz. Cu toate acestea, specificațiile trebuiesc analizate cu multă atenție, având în vedere că un procesor Intel Core i5 6600K este mai rapid decât Core i7-6700. Dezavantajul este, însă, faptul că are mai mai puțină memorie cache.

 

Hyper-threading

Aceasta este o tehnologie de ultimă generație, care permite creșterea performanței sarcinilor multithreaded. Asta face ca numărul de nuclee disponibil să lucreze la capacitate dublă față de sistemul de operare și aplicațiile instalate. Tehnologia Hyper-threading este disponibilă doar pe procesoarele i7, oferind performanțe de top pentru multitasking sau editare video.

Buget

Din punct de vedere al costurilor, avantajul merge către procesoarele Intel i5. Acestea sunt procesoare universale, ideale pentru aplicații de bază, navigare pe net sau gaming de nivel mediu. Pentru jocuri de ultimă generație este necesar un procesor i7, la fel și pentru utilizarea aplicațiilor solicitante cum sunt Adobe Creative Suite sau pentru editarea multimedia. Dacă ai un PC sau un laptop cu procesor Intel i5 pe care obișnuiai să îl folosești pentru sarcini obișnuite, dar ți se pare destul de lent în anumite momente, se poate să fie necesar un upgrade la Intel i7.

Memoria cache

Mulți utilizatori sunt de părere că cea mai mai mare diferență între cele două modele de procesoare Intel, constă în memoria cache. Și la acest criteriu avantajul este la Intel i7, ceea înseamnă că i5 va fi mai lent în efectuarea unor sarcini care implică procesarea unui volum mare de date.

Viteza

Chiar dacă diferențe nu sunt majore din punct de vedere al vitezei de lucru, Intel i7 este, cu siguranță, mai rapid decât Intel i5 și se descurcă mult mai ușor cu sarcinile mai complicate. Pentru orice activitate care implică multitasking sau aplicații și jocuri ce solicită multe resurse, alegerea ideală este Intel i7.

Consum de energie

Evident că performanțele de procesare necesită cantități mai mari de energie, asta înseamnă că Intel i5 prezintă un consum mai eficient de energie. Acest detaliu este important în alegerea unuia dintre cele două tipuri de procesoare. Dacă nu sunt necesare performanțele unui Intel i7, nu există niciun motiv pentru un consum suplimentar de energie și, implicit costuri de utilizare mai mari.

Buget

Cu siguranță, efortul financiar necesar pentru achiziționarea unui procesor, este un criteriu important ce trebuie luat în calcul. Un i7 este mai scump decât un i5, așa că trebuie cântărit foarte bine dacă este necesar din punct de vedere al performanțelor pe care le oferă. Multe specificații ale lui Intel i7 nu diferă de cele oferite de i5, amândouă având același tip de grafică integrată și beneficiind de viteze turbo de bază destul de apropiate. În special tehnologia Hyper-threading este cea care va crește destul de mult bugetul, așa că va trebui să analizezi în detaliu avantajele oferite. De cele mai multe ori, un i5 alături de cea mai bună placă grafică disponibilă este o achiziție ideală.

 

Ține cont de recomandările din acest articol, iar alegerea dintre un  i5 și un i7 va fi mai ușor de făcut.

 

Lasă un Comentariu...

*