Ceasuri de damă

Istoria ceasului ca instrument de măsurare a timpului îşi are începuturile undeva în perioada anilor 1300. Timpul a fost fragmentat şi contorizat încă din perioada antică, unde îşi au originea ceasul solar, obeliscul şi clepsidra. Dintotdeauna oamenii au căutat repere şi modalităţi de organizare şi ghidare atunci când era vorba de trecerea şi petrecerea timpului. Faptul că au găsit calea prin care să poată structura activităţi, să poată contoriza intervale orare şi să poată realiza un echilibru între timp şi acţiune, a dat întotdeauna oamenilor un sentiment de ordine şi organizare, le-a oferit repere în funcţie de care să-şi poată desfăşura viaţa de zi cu zi.

Noţiunea de ceas de mână apare undeva în secolul al XVI-lea. Iniţial modelul de ceas de mână a fost creat pentru doamne, domnii purtând în continuare ceasul de buzunar. Evident că primele modele de ceas de mână nu aveau fineţea şi eleganţa la care au ajuns odată cu trecerea timpului, însă constituiau un mod sigur de a fi punctuale şi de a-şi organiza timpul.

Ceasurile de damă au ajuns să se transforme din simplul mecanism de măsurat timpul în adevărate bijuterii. Bijutierii şi ceasornicarii au venit în întâmpinarea dorinţelor tuturor doamnelor şi au creat modele dintre cele mai variate. Fie că sunt realizate din metale comune, fie că materia primă din care s-au creat este aurul, argintul sau platina, ceasul deţine rolul suprem de măsurare a timpului, de a ne ajuta să ne situăm în timp şi de a ne organiza viaţa.

Modelele actuale de ceasuri de damă oferă posibilitatea de a îndeplini dorinţele oricărei femei în materie de accesorizare. Ceasul, pe lângă rolul de cuantificare a timpului, poate fi un aliat ideal în completarea oricărui tip de ţinută şi poate da şansa fiecăreia de a-şi găsi modelul potrivit.

În momentul în care îşi alege un ceas sau când doreşte să găsescă modelul potrivit unei ţinute, orice femeia ar trebui să ţină cont de câteva reguli, pentru ca rezultatul final să fie unul plăcut şi pe măsura dorinţelor sale.

Ca primă regulă mărimea cadranului ceasului se va alege în funcţie de lăţimea încheieturii. Este indicat ca ceasul să nu fie mai mare decât lăţimea încheieturii, iar pe o încheietură masivă nu se va potrivi un ceas delicat sau cu o curea foarte subţire. Aspectul nu va fi unul plăcut în niciunul dintre cazuri. De asemenea, cureaua ceasului trebuie ajustată astfel încât aceasta să nu atârne neglijent spre palmă. Acest aspect neglijent nu arată deloc bine în cazul unui ceas, iar mecanismul poate fi supus anumitor şocuri aplicate prin lovire. Având acest joc pe încheietură, riscul de a lovi ceasul este destul de mare. Nici reversul nu este indicat, adică trebuie evitat ca mâna să fie ştrangulată de o curea excesiv de strâmtă. Tot pentru siguranţa mecanismului este indicat ca persoanele dreptace să poarte ceasul pe mâna stângă, iar persoanele stângace pe mâna dreaptă. Ceasul va fi astfel protejat de şocuri ce pot afecta mecanismul.

Fineţea şi farmecul feminin pot fi punctate prin modul în care ţinutele sunt accesorizate cu un ceas deosebit, ce va cadra perfect cu un anumit moment sau eveniment.

Ceasul de damă va face întotdeauna un tandem frumos cu bijuteriile. Fiecare femeie poate profita de pasiunea sa pentru bijuterii şi accesorii pentru a-şi găsi ceasul perfect ce se va alătura acestor piese.

Un ceas delicat se va asorta cu bijuterii impunătoare, nu se vor purta niciodată la aceeaşi ţinută accesorii ample şi un ceas proeminent.

Bijuteriile mici, fine şi delicate se vor potrivi foarte bine unui ceas mai mare, o piesă ce va echilibra estetica ţinutei.

Modelul clasic de ceas rotund va fi purtat cu o ţinută feminină, cu rochii diafane şi elegante. Ceasul elegant se va potrivi foarte bine cadrului elegant oferit de o ţinută sobră. Modelele de ceasuri casual de damă se pot asorta evenimentelor de peste zi, iar hainele sport impun un ceas sport. Modelele îndrăzneţe de ceasuri de damă, pot fi asortate ţinutelor sofisticate şi speciale.

Pentru cele care preferă ceasurile cu brăţară metalică, trebuie să ştie că şi acestea trebuiesc sincronizate celorlalte accesorii şi tonuri purtate. Un ceas auriu se va purta cu bijuterii aurii, iar bijuteriile din argint vor fi asortate unui ceas argintiu. Ca şi tonuri, auriul cadrează bine cu tonuri de maro, galben şi crem, iar argintiul formează o imagine frumoasă pe culoarea albastră, gri sau negru. În cazul ceasurilor de damă prevăzute cu brăţară din piele, silicon sau material textil, se pot realiza jocuri cromatice între tonurile ţinutei şi cele ale curelei ceasului.

Ceasuri de damaModelele speciale de ceasuri de damă în care sunt montate pietre preţioase vor fi purtate doar cu un inel mic, preferabil cu acelaşi tip de montură, şi cu verigheta. Astfel, se scoate în evidenţă frumuseţea modelului şi se evită încărcarea excesivă a mâinii.

Evenimentele extrem de sofisticate care impun ţinute elegante nu necesită neapărat purtarea unui ceas. Este de preferat ca unei ţinute de seară să nu i se adauge niciun ceas. Indiferent cât de elegant ar fi modelul, nu se va potrivi unei rochii speciale.

Dorinţa femeilor de a-şi accesoriza orice ţinută, a condus la crearea unor modele de ceas din ce în ce mai îndrăzneţe. Ceasul de damă poate fi montat într-un colier, poate fi realizat ca broşă, inel sau poate fi ascuns înntr-o brăţară. Pentru femeile nostalgice există modele de ceasuri de damă de buzunar.

Ceasul din aur va reprezenta întotdeauna o piesă de rezistenţă în caseta de bijuterii a unei doamne. Fie ce este realizat din aur de 10, 14 sau 18 karate, fie că are toate componentele din aur sau doar parte din ele, un ceas de aur reprezintă o bijuterie valoroasă prin însuşi materialul din care este creat, valoare care creşte în funcţie de marca producătoare şi numărul de exemplare existent pe piaţă.

Ca şi mecanisme, ceasurile de damă pot fi ceasuri mecanice sau pe quarţ. Ceasul mecanic poate fi manual sau automatic, iar ceasul pe quarţ funcţionează pe bază de baterie. Calitatea ceasurilor, materialele din care sunt fabricate, designul, marca căruia aparţin, toate aceste determină preţul unui model. Preţul este dat şi de tipul modelului, un model în serie fiind mult mai ieftin decât unul produs în serie limitată.

Indiferent de modelul de ceas pe care aţi decis să-l purtaţi, trebuie să ştiţi că se impun şi anumite reguli de întreţinere, fapt ce va facilita o viaţă cât mai lungă a mecanismului. Ceasul se va depozita în locuri sigure şi protejate, nu va fi supus şocurilor mecanice şi va fi ferit de umezeală. Chiar dacă modelul este notat cu inscripţia „water proof”, trebuie să studiaţi atent la câte atmosfere rezistă. Sunt mecanisme ce nu pot suporta mai mult de câţiva stropi de apă, şi ceasuri cu mecanisme ce permit scufundări la mare adâncime.

Modelele de ceasuri de damă ţin pasul cu evoluţia tehnologică. Astfel doamnele moderne, preocupate de noile tendinţe îşi pot achiziţiona un ceas inteligent-smartwatch. Funcţiile cu care sunt dotate aceste modele sunt extrem de importante într-o societate aflată în continuă mişcare, preocupată de accesul la reţelele de socializare. Un smartwatch vă poate folosi drept telefon, localizare GPS, cameră foto, acces internet şi, în general, vă poate asigura accesul la orice aplicaţie disponibilă. Producătorii pun la dispoziţie modele în diverse culori şi forme, putând fi asortate foarte uşor ţinutelor sport. Este un tip de ceas foarte util femeilor care obişnuiesc să practice jogging-ul.

Ceasurile cronograf sunt şi acestea destul de apreciate de către femei. Modelele sunt variate şi pun la dispoziţie funcţiile de cronometru, tahimetru, altimetru, iar designul acestora îşi poate găsi locul cu uşurinţă în ţinuta unei femei ce are o cariră în lumea medicală, sportivă sau militară.

Piaţa de specialitate pune la dispoziţie clientelor cele mai variate modele de ceasuri. Fiind vorba despre ceasuri de damă, varietatea de culori, materiale şi forme poate satisface orice preferinţe. Pornind de la nuanţe liniştite până la cele mai îndrăzneţe tonuri, de la forme clasice ale cadranului, până la romburi, inimi, fluturi şi stele, de la cureaua simplă până la modele prevăzute cu seturi de curele cât mai speciale şi originale, ceasurile de damă reprezintă un mare potenţial în materie de accesorizare.

Fie că este un ceas simplu, fie că este unul sofisticat sau scump, ceasul trebuie adaptat ţinutei şi evenimentului şi trebuie purtat cu plăcere. Este un accesoriu de care femeile se pot folosi pentru a-şi atribui un plus de eleganţă şi originalitate, pentru a-şi amprenta ţinutele cu stilul pe care şi-l doresc şi pentru a se localiza în timp.

Orice femeie poartă cu mare plăcere un ceas, tocmai de aceea trebuie să acorde mare importanţă modelului pe care şi-l alege, tipului de mecanism şi funcţiilor acestuia, materialului din care este fabricat, mărcii care îl produce şi, nu în ultimul rând, designului, pentru a fi un model care să o definească şi să o avantajeze.

Atunci când nu ştiţi ce cadou să-i faceţi unei doamne, poate că alegerea unui ceas vă va scoate din impas. Dacă este o doamnă specială pentru dumneavoastră, atunci puteţi apela la serviciile unui gravor care va imortaliza pe capacul ceasului un mesaj ce va dăinui în timp şi va amplifica valoarea sentimentală a ceasului.

Lasă un Comentariu...

*