Ce este un termoșemineu și cât de eficient este?

Mirosul specific, sunetul lemnului care pocnește și imaginea ideală a lemnelor pe foc sunt doar câteva aspecte ce te vor face să iei în considerare achiziționarea unui termoșemineu cu lemne.

Acesta creează o atmosferă de neînlocuit, primitoare și romantică în orice casă. Este o senzație inedită, de care unii dintre noi doar vor auzi sau o vor vizualiza în filmele celebre americane.

Totuși, trebuie să ținem cont că doar răsfățul nu ne încălzește locuința. Așadar, sub formă de sistem de încălzire, trebuie să analizăm puțin opțiunile pe care le avem.

Care sunt avantajele de a avea un termoșemineu pe lemne?

În primul rând, vei simți îmbunătățiri la nivel financiar. Căldura pe care o produc lemnele poate fi foarte ieftină, uneori chiar gratuită.

Oamenii ce au norocul de a-și trăi viața de zi cu zi la țară, în apropiere de o pădure sau care dețin una, se pot folosi de lemnul uscat și căzut pe post de combustibil. În lunile de iarnă, poate fi un real ajutor pentru cei ce întâlnesc dificultăți financiare. Lemnul de foc este o sursă de energie regenerabilă.

Dacă ai tăiat un copac, poți planta 10 în locul lui. Însă, mai eficient este să te folosești deja de crengile picate sau să cumperi lemn din surse sigure. Lemnele de foc permit gătirea. Doar adu-ți aminte de gustul aparte al preparatelor gătite pe foc. Nimic nu se compară cu asemenea delicatese.

Și privește partea bună, economisești: încălzești și gătești în același timp. Dacă ești apărător al mediului înconjurător, atunci șemineul pe lemne este o soluție prietenă cu viața, deoarece scade emisiile de carbon.

Cel mai bun termosemineu pe lemne este probabil cel mai dinamic și eficient mod de a te încălzi într-o încăpere. Acesta are capacitatea de a decora livingul prin notele de căldură ce le oferă.

Termoșemineul mai este cunoscut și ca focar central, reprezentând dualitatea sa de centrală termică și șemineu.

Cum funcționează cel mai bun termoșemineu pe lemne?

Apa rece ce se îndreaptă către șemineu și este încălzită cu ajutorul unui schimbător de căldură produsă de către sistem. După ce apa este încălzită, ea va fi transmisă către un sistem de încălzire sau un tanc de apă, în funcție de situație.

În cazul în care temperatura apei nu a ajuns la cea optimă, termoșemineul îi va oferi o încălzire adițională. În anumite situații nu vei mai avea nevoie de centrală termică, mai exact în casele unde există un nivel scăzut de energie.

Însă, totul ține de necesitățile pe care le ai. Te poți folosi și de un termoșemineu, dar și de o centrală termică pentru a-ți satisface dorințele. O alternativă ingenioasă ar fi să instalezi un boiler ce funcționează pe bază de energie solară. Astfel, îți poți asigura accesul la apă caldă și în lunile de vară, fără să mai faci focul. Alege termoșemineul conceput pentru confortul tău.

Există astfel de sisteme de diferite dimensiuni și capacități, special create pentru anumite tipuri de locuințe. Acestea pot fi instalate fie într-o casă nouă, fie într-o casă veche deja existentă. Tot ce trebuie să faci este să apelezi la ajutorul unui expert pentru a pune în funcțiune întreg termoșemineul.

Acesta nu este potrivit pentru absolut toate casele. În cazul în care locuiești la bloc, trebuie să ceri permisiunea comunității din care faci parte pentru a instala evacuarea de fum. Nu este tocmai cea mai ușoară soluție, motiv pentru care oamenii de la oraș renunță la ideea de termoșemineu.

Un termosemineu pe lemne merge cel mai bine într-o cabană sau o casă la marginea pădurii sau în mijlocul naturii. Indiferent că vrei să-l folosești pentru latura sa funcțională sau doar estetică, acesta este o variantă ce poate satisface și cele mai pretențioase nevoi.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/son-and-mom-sitting-in-front-of-fireplace-12944969/

Lasă un Comentariu...

*