Castelul Banffy din Bonțida este restaurat în fiecare an de arhitecți renumiți!

Situat la 30 de km de Cluj-Napoca, castelul Banffy uimește prin frumusețea clădirilor istorice și prin domeniul întins care cuprinde un lac și un parc plin de verdeață. Considerat cândva ”Versailles-ul Transilvaniei”, castelul contelui Banffy nu și-a pierdut farmecul de-a lungul timpului, oamenii care pășesc pe poarta impunătoare încă fiind fascinați de istoria încărcată a clădirilor în stil baroc.

Domeniul de la Bonțida a fost donat familiei Banffy de către regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387, urmând ca prima piatră de temelie a castelului să fie pusă în secolul al XV-lea (în anul 1437). Inițial, castelul a fost proiectat ca un ansamblu fortificat cu 4 bastioane, un turn înalt la intrare și o grădină dispusă în partea de sud a ansamblului. În anul 1745 s-a început reconstrucția castelului în stil baroc, fiind adăugate noi clădiri cum ar fi manejul, grajdul sau locuințele servitorilor. Noul castel era în formă de ”U”, formă ce s-a păstrat până în zilele noastre. În anul 1944, trupele germane au evacuat urmașii familiei Banffy din castel și l-au transformat în spital militar, urmând ca în anii următori să funcționeze în cadrul castelului Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida. Naționalizarea și lipsa unei întrețineri periodice a fascinantului ansamblu a dus la degradarea treptată a castelului, până ce acesta a devenit de nerecunoscut.

Primele lucrări de restaurare la castelul Banffy au fost realizate sub patronajul Prințului Charles de Wales, urmând ca în 2007, prințesa Margareta a României să își asume rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonțida. Odată cu înființarea acestui Centru și cu sprijinul fundației Transylvania Trust, au început lucrările anuale de restaurare a castelului sub forma unei tabere de vară la care participă studenți arhitecți, ingineri constructori, peisagiști, arheologi, istorici de artă, etc. din peste 20 de țări.

Scopul acestei tabere de vară este revigorarea meseriilor tradiționale din domeniul construcțiilor în context intercultural și restaurarea treptată a castelului Banffy până la aducerea lui într-o formă cât mai apropiată de cea inițială. Timp de 2 săptămâni, participanții se vor implica alături de profesori universitari și specialiști atât din țară, cât și din Europa, în diverse ateliere de tâmplărie și restaurare a mobilierului vechi, de consolidare a clădirilor, construcție bolți și tencuire, arheologie și istoria artei. Toate acest activități vor contribui în mod direct la restaurarea castelului Banffy și la readucerea titlului de ”Versailles al Transilvaniei”.

În cadrul tabere de vară de anul acesta au participat și arhitecți din Statele Unite ale Americii, fascinați de gândul că vor lucra la un ansamblu de clădiri istorice atât de vechi. Jordan Yamada, arhitect și participant la tabăra de resurare susținea că a fost întotdeauna pasionat de arhitectura veche și că această tabără a fost o oprtunitate bună de a învăța câte puțin din toate.

Tabăra de restaurare a castelului Banffy se desfășoară în fiecare vară, este organizată de Fundația Transilvania Trust și se adresează tuturor studenților sau specialiștilor din domeniul arhitecturii, construcțiilor și istoriei artei.

About Cristina Rosu

Lasă un Comentariu...

*