Imobiliare București – casele mai ieftine decât apartamentele!

Daca vă numărați printre cei care vor să cumpere o casă în București, trebuie să știți că prețul acestora a ajuns să fie semnificativ mai mic decât cel al unui apartament cu patru camere, o astfel de investiție fiind profitabilă în acest moment.

Imobiliare Bucuresti.jpg

Picture 1 of 1

Prețurile de pe piața imobiliară din București pare ca s-au stabilizat, cunoscând chiar o ușoară creștere după scăderea înregistrată după criza economică. Cele mai profitabile achiziții în această perioadă par a fi unitățile de pe segmentul vilelor, pentru care prețurile practicate sunt mai mici decât cele de pe segmental apartamentelor. Astfel, conform unui studiu realizat de imobiliare.net prețul mediu pentru o casă a ajuns să fie cu 43% mai mic decât cel al unui apartament cu patru camera și cu 37% mai mic față de valoarea cerută pentru un apartament cu două camere.

Așa se face că în această perioadă o vilă în București are un preț mediu de circa 630 euro/mp, ceea ce înseamnă mult mai puțin față de prețul mediu cerut pentru un apartament. De exemplu, din datele aceluiași studiu reiese că pentru un apartament cu patru camere se cere un preț mediu situat la circa 1.100 euro/mp i aproximativ 1.055 euro/mp, pentru unul cu trei camere. Pentru cele cu două camere valorile scad la aproape 990 euro/mp, însă oricum sunt mai mari față cele ale caselor.

În sectorul 1 se găsesc cele mai scumpe case

Cele mai mari prețuri de pe piața imobiliară din București cerute pentru o vilă se găsesc în sectorul 1. Aici cei interesați vor trebui să scoată din buzunar circa 730 euro/mp. Însă și așa, costul de achiziție este mult mai mic față de cel al unui apartament cu patru camere din aceeași zonă, pentru care prețul mediu se situează la 1.491 euro/mp. Studiul menționat mai sus arată că cea mai mică valoare de tranzacționare pentru o vilă se înregistrează în sectorul 5, aceasta situând-se la puțin peste 550 euro/mp. Nici în sectoarele 4 și 6 diferențele nu sunt semnificative, dacă ținem cont că prețul mediu pentru o vilă este de aproximativ 585 euro/mp. Ceva mai ridicate sunt valorile din sectoarele 2 și 3, acestea situând-se în jurul sumei de 660 euro/mp, respectiv 720 euro/mp.

Concret, cel mai ieftin preț pentru o vilă se găsește în zona Ferentari (45.400 euro), urmată apoi de zona Giurgiului (82.000 euro) și zona Pantelimon (89.700 euro). În zonele semicentrale întâlnim preţuri ceva mai ridicate: 143.870 euro în zona Muncii, 172.522 euro în zona Titulescu și 191.386 euro în zona Ștefan cel Mare. Cele mai mari prețuri se găsesc în zona centrală și ultracentrală, unde pot ajunge și la 223.200 euro (zona Cotroceni). Cea mai scumpă vilă din București este situată în Piața Romană și este scoasă la vânzare pentru 12.000.000 de euro.

Momentul pentru achiziția unei case este oportun

Dacă ne raportăm la prețul plătit pe metrul pătrat și suprafața alocată, trebuie spus că din aceste calcule reiese că o casă în mod evident pare mai avantajoasă decât un apartament la bloc, ceea ce face ca o astfel de investiție să fie în acest moment mult mai avantajoasă față de unitățile din celelalte segmente de piață. Cu toate acestea ar fi bine să țineți cont că și cheltuielile pe care le implică o casă sunt diferite față de cele ale unui apartament, în sensul că întreținerea este ceva mai mare, costurile de exploatare și reparații pentru o casă revin exclusiv în grija proprietarului, la impozit se adaugă și cel pentru terenul pe care locuința este construită ș.a.m.d. Totuși dacă vă asumați aceste cheltuieli, veți avea un spațiu locativ generos, o intimitate mult mai mare și veți beneficia de un confort superior față de cel oferit de un apartament la bloc.

*sursa foto: www.agenda.ro

Lasă un Comentariu...

*