Oraşele din România unde locuinţele s-au scumpit cel mai mult anul acesta

Tendinţa scumpirii locuinţelor nu datează din acest an şi este o tendinţă generală in Europa. Dar, în 2016, evoluţia preţului la locuinţe în România a ocupat locul 15, cu o creştere de 7,8%, din 55 de ţări incluse într-un studiu de profil. Locuinţele românilor s-au scumpit mai mult decât cele din Cehia, Ungaria sau Polonia, potrivit indicelui rezidenţial global Knight Frank.

pretul locuintelor 1

Picture 1 of 5

Biroul European de Statistică Eurostat a indicat că preţul locuinţelor în zona euro a crescut în trimestrul al IV-lea faţă de trimestrul al III-lea 2017 cu 0,9%, iar în Uniunea Europeană cu 0,7%. În România, preţul locuinţelor a crescut cu 1,2% pe acelaşi interval de timp.  

În ce oraşe din România s-au scumpit cel mai mult locuinţele în acest an  

Apartamentele din România s-au scumpit în 2017 şi vor continua astfel şi în 2018, susţin profesioniştii pieţei imobiliare. O parte dintre dezvoltatorii imobiliari susţin că în curând am putea asista la formarea unei noi bule speculative. Alţii spun că, in ciuda creşterilor de preţ din ultima vreme, nu avem motive să ne îngrijorăm.

Pentru luna februarie, raportul publicat pe portalul Imobiliare.ro arată că preţul mediu solicitat pentru apartamentele din România a crescut atât pentru cele noi, cât şi pentru cele vechi, spre deosebire de ianuarie, când a crescut doar pe segmentul locuinţelor noi din marile oraşe. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Bucureşti.

La nivel naţional, indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 1197 Eur / mp suprafaţă utilă, cu 2,1% mai mare decât la sfârşitul lui ianuarie (1172 Eur / mp suprafaţă utilă).

Bucureştiul a a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor: un plus de 2,8% (de la 1267 la 1302 Eur / mp suprafaţă utilă). Tendinţa ascendentă s-a inregistrat atât pentru apartamentele vechi (care s-au scumpit cu1,4%, adică de la 1187 la 1204 Eur / mp suprafaţă utilă), cât şi pentru cele nou construite (acestea s-au scumpit semnificativ, cu 3,5%, de la 1325 la 1371 Eur / mp suprafaţă utilă).

Cluj-Napoca este unul dintre oraşele în care aşteptările vânzătorilor s-au diminuat uşor în februarie (cu 0,2%) – de la 1463 la 1460 Eur / mp suprafaţă utilă. Cele două segmente analizate pentru Cluj au avut evoluţii contrastante: apartamentele vechi s-au scumpit cu 1% (de la 1500 la 1515 Eur / mp suprafaţă utilă), însă cele noi s-au ieftinit cu 1,3% (de la 1419 la 1401 Eur / mp suprafaţă utilă).

În Braşov, pentru luna februarie, s-a înregistrat o scumpire de 0,4%, de la 1009 la 1013 Eur / mp suprafaţă utilă.

În Constanţa, în februarie, apartamentele de vânzare s-au scumpit cu 1,7%, de la 1091 la 1110 Eur / mp suprafaţă utilă.

În Iaşi, indicele pentru februarie a înregistrat o scădere uşoară, respectiv -0,3%, de la 993 la 990 Eur / mp suprafaţă utilă.

În Timişoara, preţurile la imobile de locuit s-au majorat, per ansamblu, cu 0,7% pe parcursul lunii februarie, de la 1159 la 1167 Eur / mp suprafaţă utilă.

Pentru luna martie 2018, în România, conform aceluiaşi raport de pe portalul Imobiliare.ro, cele mai mari creşteri ale preţurilor apartamentelor s-au înregistrat în oraşul Timişoara, acesta fiind urmat de Cluj-Napoca şi Bucureşti.  În martie 2018, preţul mediu general cerut atât pentru locuinţele vechi, cât şi pentru cele noi, a ajuns la 1200 Eur / mp suprafaţă utilă, cu 0,3% mai mult decât la finele lunii trecute, când se situa la o medie de 1197 Eur / mp suprafaţă utilă. Această tendinţă ascendentă a fost înregistrată în toate oraşele mari, cu excepţia Iaşiului, unde din nou preţurile au fost în uşoară scădere.

Daniel Manațe, președintele Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, consideră că prețul locuințelor din România îşi va continua tendința generală de creștere, consemnată în ultimele trimestre, dacă se vor păstra condițiile macroeconomice. Iată ce a declarat dl. Manaţe: „Creșterea prețurilor va mai dura cel puțin un an. Această evoluție e alimentată de faptul că România are cea mai mare creștere economică din UE, de creșterea salariului minim și mediu, dar e influențată și de modul în care se va pune în aplicare programul de guvernare și în ce măsură vor fi sau nu mișcări sociale. Totuși, nu vom asista la creșteri spectaculoase de prețuri”.

Ceea ce se va întâmpla este probabil o reaşezare a preţurilor între segmentul de proprietăţi vechi şi noi. Dacă acum câţiva ani locuinţele noi nu erau căutate sau erau privite cu suspiciune de către potenţialii clienţi, lucrurile au început să se schimbe. Acesta este un trend normal; inversarea lui în România s-a datorat în mare parte nelegiferării corecte a pieţei imobiliare, care a generat multe falimente şi pierderi financiare.

Lasă un Comentariu...

*