5 lucruri importante pe care trebuie să le iei în considerare în cumpărarea unei locuințe

Cu toții visăm să avem propria locuință la un moment dat, pe care să o transformăm în ”acasă”.

5 lucruri importante pe care trebuie să le iei în considerare în cumpărarea unei locuințe

Dacă și tu te gândești în ultimul timp tot mai mult la asta și vrei să faci primii pași către îndeplinirea acesui vis, ar trebui să iei în considerare următoarele 5 lucruri care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie:

  1. Resurse financiare

Primul lucru la care ar trebui să te gândești înainte de a începe căutarea pentru locuința perfectă este resursa financiară – ai banii necesari pentru a porni acest demers? O opțiune bună ar fi  programul Prima casă (în momentul de față, acest program a suferit câteva modificări și se numește Noua Casă). Informează-te despre acest program de creditare, mergi la bancă pentru o discuție și vezi dacă te încadrezi în criterii.

  1. Birocrație

Pregătește-te să umbli mult și ai la îndemână toate documentele necesare pentru a încheia cu bine acest proces. Nu se știe niciodată de unde va apărea locuința perfectă și trebuie să fii pe fază pentru a încheia tranzacția. Birocrația nu se încheie nici după ce cumperi apartamentul pentru că trebuie să umbli pentru intabulare, să treci locuința pe numele tău. Așa că, dacă nu ești în cel mai bun moment al vieții și nu ai răbdare pentru a te ocupa de aceste aspecte, ar fi bine să mai amâni această decizie, cel puțin până în momentul în care ești pregătit. Cumpărarea unei locuințe nu se rezumă doar la vizionarea de spații și discuții cu vânzători.

  1. Caracteristici

Am ajuns și la partea mai plăcută a lucrurilor: caracteristicile locuinței. Îți dorești o casă sau mai degrabă un apartament? De câte camere ai nevoie? La ce etaj vrei să fie apartamentul? Cât de mare vrei să fie curtea casei? Toate acestea sunt întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a merge la vizionat de apartamente, iar răspunsurile la întrebări trebuie să fie sincere și gândite pe termen lung. Poate acum îți este suficient un apartament cu o cameră, dar dacă este 5 ani îți vei dori o familie, cu siguranță nu se va mai potrivi nevoilor tale. Așa că, ia o foaie de hârtie și notează-ți câteva idei în legătură cu viitoarea locuință.

  1. Locație

Fă-ți o listă și cu cartierele în care ai vrea să locuiești și ia în considerare toate avantajele și dezavantajele pe care le au. Iată câteva elemente la care ar trebui să te gândești atunci când găsești un apartament care îți place, într-o anumită zonă:

  • Există în zonă magazine, farmacii, mall?
  • Există școli, grădinițe sau locuri de joacă pentru copii? (în cazul în care cauți o locuință de familie)
  • Cât de aproape este locuința de mijloacele de transport în comun?

Multe persoane nu iau în considerare aceste aspecte atunci când își cumpără o locuință, iar peste puțin timp observă acest inconvinient, de a fi departe de magazine, farmacii sau grădinițe.

  1. Siguranța

Nu în ultimul rând, ar trebui să evaluezi siguranța zonei în care vrei să te muți, mai ales dacă ești într-un oraș pe care nu îl cunoști atât de bine. Mergi prin cartier la ore mai târzii să vezi cât de sigur este, poartă discuții cu potențialii vecini, află informații din diferite surse și abia apoi ia o decizie finală. Au fost cazuri în care oamenii au cumpărat apartamente și ulterior au aflat că vecinii nu sunt tocmai prietenoși sau cu bune intenții.

Având toate aceste informații la îndemână, îți va fi mult mai ușor să găsești un apartament sau o casă pe placul tău. Dacă ești pregătit și pentru partea de birocrație, totul va fi floare la ureche.

 

Lasă un Comentariu...

*