10 lucruri importante despre punctele ANRP

Situațiile în care statul român a preluat în mod abuziv proprietăți în perioada comunismului au fost numeroase. Proprietarii au așteptat ani la rând pentru a-și reintra în drepturi, iar mulți încă sunt în același punct, așteaptă despăgubirile.

O soluție propusă în legislația românească a apărut sub formă de puncte ANRP, puncte care au scopul de a servi drept compensare pentru persoanele care nu și-au recăpătat proprietățile pierdute. Iată ce trebuie să știi despre aceste puncte ANRP:

  1. Sunt transmisibile. Punctele ANRP pot fi vândute pe piață, în conformitate cu Legea 165/2013, lege în care sunt stipulate toate condițiile pentru ca aceste tranzacții să poată fi făcute.
  2. Valoarea. Acestea au valoarea nominală de un leu.
  3. Reglementări legislative. Instituția abilitată să rezolve cazurile este Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății. Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România cuprinde toate informațiile necesare.
  4. Consultanță. Există firme care oferă servicii de consultanță pentru cazul în care proprietarii doresc să tranzacționeze puncte ANRP. Echipe de specialiști cu vastă experiență în domeniu vă stau la dispoziție dacă doriți să vă faceți situația mai ușoară.
  5. Prețul punctelor ANRP. Valoarea nominală a unui punct ANRP este de un leu, însă prețul fluctuează în funcție de cerere și ofertă, ca orice alt instrument financiar. Site-urile de specialitate te ajută să calculezi prețul sau poți apela la consultanți care vor calcula pentru tine.
  6. Legalitate. Tranzacțiile cu puncte ANRP sunt complet legale, iar consultanții vor putea să îți ofere toate informațiile și lămuririle necesare, având în vedere modificările apărute de mai multe ori în ceea ce privește aspectele legislative care se referă la despăgubirile proprietarilor.
  7. Proceduri simplificate. Tranzacționarea punctelor ANRP se poate face foarte simplu, într-un cabinet notarial unde se semnează un contract de vânzare-cumpărare. Consultanții îți dau la dispoziție cu orice ai nevoie până în momentul în care scopul este atins.
  8. Rapiditate. Dosarele care ajung la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății pot sta acolo chiar și ani de zile. Dacă alegi să vinzi punctele ANRP, îți vei obține drepturile mult mai repede și mai ușor.
  9. Valorificare. Punctele ANRP pot fi valorificate prin două metode: fie le vinzi la prețul pieței de capital din România, fie aștepți să primești contravaloarea acestora în bani, în cinci tranșe de 20% din totalul de puncte acordate.
  10. Date oficiale. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății publică lunar situația dosarelor ANRP. Până în 10 iulie 2019, la Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) au fost înregistrate  31.998 dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar. Dintre acestea, au fost soluţionate până în prezent  24.969 dosare.  

Alte 2.664 dosare au trecut de etapa analizării și, pe măsura completării lor cu documentele solicitate, vor fi introduse pe ordinea de zi a C.N.C.I. în vederea emiterii deciziei de compensare/validare parțială/invalidare.  3.236 dosare au fost returnate de Secretariat autorităților locale, fie înainte de apariția Legii nr. 165/2013, pentru completarea documentației, fie după apariția Legii nr. 165/2013,  la cererea titularilor de dosare, pentru a beneficia de restituirea în natură. 

Punctele ANRP pot fi valorificate rapid. Apelează la consultanți de încredere care te pot ajuta în demersul tău.

 


Lasă un Comentariu...

*