De la „prima casă” la „a doua casă”

Cu toții cunoaștem Programul „Prima Casă”. În cazul noului program „a doua casă”, s-a schimbat faptul că proprietarii de locuințe achiziționate sau construite vor putea cumpăra o locuință garantată de stat mai mare și mai scumpă.

prima casa

Programul “a doua casă” vine în sprijinul celor care și-au întemeiat o familie: „Au trecut anii. S-au căsătorit, au copii și necesită un spațiu mai mare. În scopul acesta a fost gândit și dăm această facilitate.”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor.

Beneficiarii vor putea cumpăra o nouă casă dacă vor îndeplini cumulativ patru condiții, precum și vânzarea proprietății deținute sau lichidarea creditului garantat de stat. „Beneficiarul Programului care deține o locuință achiziționată sau construită în cadrul Programului, poate achiziționa o nouă locuință cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: noua locuință care se va achiziționa în cadrul Programului să aibă suprafața utilă mai mare decât a locuinței achiziționate sau construite inițial sau valoarea noii locuințe rezultată din raportul de evaluare să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuința achiziționată sau construită inițial.”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență aprobat de Guvern.

Locuința achiziționată sau construită inițial trebuie să fie înstrăinată prin vânzare-cumpărare cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noului imobil. În plus, creditul acordat inițial în cadrul Programului „Prima Casă” trebuie să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuințe sau să fie refinanțat prin acordarea celui de-al doilea credit în cadrul Programului pentru dobândirea unui imobil.

Proiectul de ordonanță aprobat de Guvern mai prevede că la data lichidării sau refinanțării creditului acordat inițial în cadrul Programului, se radiază ipoteca în favoarea statului și a finanțatorului, precum și interdicțiile de înstrăinare și grevare cu sarcini instituite asupra imobilului achiziționat sau construit inițial în cadrul programului.

O altă condiție este ca la data solicitării celui de-al doilea credit, beneficiarul programului, persoană fizică, declară pe propria răspundere fie că deține în proprietate sau împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, respectiv cea achiziționată sau construită în cadrul Programului (locuință pe care o va înstrăina cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuințe), fie că deține în proprietate exclusivistă sau împreună cu soțul/soția o locuință dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică 50 mp.

Interdicția de înstrăinare a locuinței poate fi ridicată pentru a contracta un nou credit „Prima Casă”.

În baza contractului de garantare aferent celui de-al doilea credit asupra noului imobil, se instituie în favoarea Ministerului Finanțelor Publice, precum și în favoarea finanțatorilor, proporțional cu procentul de garantare, un drept de ipotecă legală de rangul I până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanției, potrivit legii, cu interdicția de înstrăinare a locuinței pe o perioadă de cinci ani și o interdicție de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanției.

Dreptul de ipotecă trebuie să fie îndeplinit până la momentul formulării cererii de plată a noii garanții de către finanțator. În cazul în care finanțatorul primește o comunicare a respingerii cererii de plată a noii garanții de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, acesta are dreptul să înscrie în cartea funciară ipoteca legală conform dispozițiilor Codului Civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român.

Pentru cei care beneficiază de al doilea credit prin „Prima Casă”, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, aprobă înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul Proiectului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, chiar și înainte de expirarea perioadei de cinci ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței cu condiția lichidării sau refinanțării creditului inițial. Altfel spus, locuințele pot fi vândute chiar dacă nu au trecut cinci ani de la achiziționare, cum prevedea legea până acum. Mai apoi, creditul este achitat sau refinanțat, iar statul și banca iau în garanție a doua casă.

Modificarea Programului „Prima Casă” a fost anunțată de la începutul anului

Reprezentați ai Ministerului Finanțelor Publice din acea perioadă declarau că: „au existat solicitări de la persoane care au achiziționat o primă casă; doresc să treacă la un apartament, să spunem, de la o garsonieră, de la un apartament cu două camere la un apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere, și atunci nu ar mai fi „Prima Casă”. Trebuie să găsim și pentru dumnealor o soluție, astfel încât cât mai multe persoane să poată aplica.”

Această măsură a fost apreciată de consultanții și dezvoltatorii imobiliari care susțineau că extinderea programului pentru clienții care au deja o locuință, dar vor să cumpere una mai mare, va ajuta piața rezidențială. Însă ei nu mizau pe o explozie a vânzărilor, dat fiind faptul că multe bănci au credite în lei asemănătoare creditului guvernamental. Măsura Executivului este pe placul jucătorilor din piața imobiliară, ajutându-i astfel să vândă și apartamentele mai scumpe de 65.000 euro, care până acum nu erau la fel de căutate.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2009, iar până la finalul lunii ianuarie 2015, în cadrul programului au fost acordate peste 132 mii de garanții în valoare de peste 2,5 miliarde euro. „Programul a fost operaționalizat într-un context în care persoanele fizice se confruntau cu dificultăți în accesarea unui credit destinat achiziționării/construirii unei locuințe, dificultăți care se datorau în principal lipsei garanțiilor solicitate de bănci în temeiul normelor de creditare proprii. Prin implementarea Programului s-au creat condiții avantajoase de achiziționare sau construire a unei locuințe de către persoanele fizice eligibile, programul cunoscând până în prezent o dinamică semnificativă. Bilanțul la zi al Programului Prima Casă arată că acesta este cel mai popular program guvernamental gestionat de FNGCIMM și cunoaște o dezvoltare accelerată, ritmul de depunere al solicitărilor de garantare fiind de circa 140 solicitări/zi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Cu aceste modificări, baza celor care pot aplica va crește considerabil; doar cei care vor să dețină mai multe case în același timp sunt excluși. Asta înseamnă că statul va pune la bătaie un buget mare pentru a garanta 50% din valoarea creditelor. Ministrul Finanțelor spunea la începutul anului: „Prima casă. Plafon aprobat de 2,5 miliarde lei pentru 2015, plus diferența rămasă din 2014. Este o creștere de 100% față de începutul anului trecut, când a fost 1,25 miliarde lei. Apoi s-au mai suplimentat fondurile până la 3,2 miliarde lei.”.

De acest program beneficiază doar cei care au în derulare un credit luat prin Programul „Prima Casă”. De exemplu, cineva care și-a cumpărat un apartament de două sau trei camere cu un credit normal, negarantat de stat, nu poate aplica pentru programul guvernamental.

4 Responses to “De la „prima casă” la „a doua casă””

Read below or add a comment...

 1. Alex says:

  Se aplica in 2016 ?

  • papp olga says:

   in ce conditii pot vinde garsoniera …am platit 4 ani …imprumutul este ptr. 30 de ani…..si sa vand sa putem lua un apartament cu 2 camere…ptr. ca avem un copil…prin programul..”De la prima casa” la adoua casa “.?care sunt pasii de urmat ?.. va multumesc din suflet.anticipat,sperand ca voi primi un raspuns de la cei in cunostinta de cauza si competenti !….care sunt bancile care fac aceste imprumuturi ?….o zi superba va doresc !..astept cu nerabdare , raspuns !

 2. papp olga says:

  Am credit ptr. prima casa…ptr. o garsoniera,pe temen de 30 ani….am achitat suma…timp de 4 ani….vrem sa luam un apartament cu 2 camere,deoarece avem un copil….cum procedez sa vand garsoniera si sa iau credit ,ptr “a doua casa “…ptr. 2016 ,cat mai urgent ?….va multumesc din suflet ,anticipat, si sper cavoi primi raspuns ,real, concret sila ce banci trebuie sa merg…ptr. demersurile de mai sus !!!

 3. papp olga says:

  in ce conditii se poate opta ptr A doua casa”…pot vinde garsoniera si lua un apartant cu 2 camere cu credit bancar ?..care sunt pasii ?..care sunt bancile care pot acorda un nou credit,ptr apart.? MULTUMESC FF. MULT ANTICIPAT !

Lasă un Comentariu...

*