Cu toate că în proporție de 70% Terra este acoperită de apă, apa potabilă, pe care noi o consumăm zi de zi, este o resursă epuizabilă. Mai mult, cantitatea sa se reduce semnificativ de la un an la altul, specialiștii susținând că în următorii 20 de ani cantitatea de apă potabilă va fi cu până la 30% mai mică decât în prezent.
Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, cu atât mai mult cu cât aproximativ 1,1 miliarde de oameni deja nu au acces la apă potabilă. Astfel, risipa pe care o producem zi de zi, prin simplu fapt că alegem să facem băi prelungite în cadă, să lăsăm apa să curgă cât timp ne spălăm pe dinți, este cu atât mai apăsătoare dacă ar fi să ne raportăm la cei care nu beneficiază de acest privilegiu.
Totodată, privind problema apei din perspectiva sănătății noastre, apa înseamnă viață. Dacă fără mâncare un om poate rezista până la trei săptămână, fără apă nu poate trăi mai mult de 3 zile.
În plus, este foarte importantă și calitatea apei pe care o bem în fiecare zi. Cu cât apa este mai pură cu atât mai bine îi va fi organismului nostru.
Ori, aici intervine și întrebarea, ce alegi între apa îmbuteliată și cea de la robinet, care este mai bună și care este mai periculoasă pentru sănătatea noastră.
La o primă impresie am fi tentați să alegem apa îmbuteliată. Cu toate acestea, ea nu reprezintă răspunsul corect atâta timp cât, și cea plată și cea carbogazoasă, prezintă în compoziția sa minerale. Este adevărat, apa îmbuteliată este o apă minerală biologică pură, însă consumul frecvent, zilnic, de minerale nu este recomandat dacă ne dorim un corp sănătos. Pe de altă parte, mai contează foarte mult și ambalajul în care aceasta este îmbuteliată, precum și modul cum se îmbuteliază și transportul. (Poate ați văzut una dintre știrile de la televizor în care se prezentau tipurile de peturi disponibile pe piață, precum și felul în care acestea influențează calitatea apei).
Cu astfel de argumente am fi îndreptățiți să ne orientăm către apa de la robinet, de altfel, mult mai ieftină decât cea ambalată. Însă nici această nu este lipsită de riscuri, clorul și nitrații fiind două dintre motivele pentru care o bună parte dintre consumatori s-au îndreptat către apa îmbuteliată.
Ceea ce poate nu știați încă este faptul că apa de la robinet, filtrată corespunzător, este cea mai bună soluție, chiar și pentru cei mici, cu imunitatea încă nedezvoltată în totalitate. Prin filtrarea apei de la robinet sunt excluse componentele neprielnice organismului nostru, în felul acesta fiind protejați de afecțiuni precum dezechilibrele gastrice, renale sau de altă natură ce sunt provocate de un aport neconform de minerale.
Mai mult, apa potabilă pusă la dispoziție de rețelele orașelor este filtrată și transmisă către noi într-o variantă cât se poate de bună pentru a fi consumată, ceea ce-i deteriorează calitatea este sistemul de transport, mai exact conductele prin care aceasta ajunge în locuințele noastre, multe dintre ele aflându-se într-o stare precară.
Astfel, cu bile negre ce atârnă în ambele balanțe destul de greu, care este soluția cea mai bună pentru noi în calitate de consumatori, atât din prisma costului pe care-l plătim, cât mai ales și mai important din perspectiva riscurilor la care ne supunem organismul?
Noi rămânem la varianta apei de la robinet, dar nu oricum, trecută printr-un sistem de filtrare montat în propria gospodărie. Astfel, apa potabilă, considerată în urma testelor a fi mult mai curată, mai pură, mai gustoasă și, nu în ultimul rând, de 2000 de ori mai ieftină decât cea îmbuteliată este cea de la robinet.
Secretul calității sale îl reprezintă soluțiile de filtrare a apei ce pot fi achiziționate din magazine de specialitate precum magazinele Romstal. Investiția de bază se amortizează în câteva luni, însă avantajele sunt nenumărate pentru organism și pentru mediu. Cantitatea de peturi ce ajunge la gunoi ar putea acoperi de două ori și jumătate suprafața pământului, iar acesta lucru afectează calitatea mediului în care trăim, mai ales dacă ne gândi la faptul că plasticului îi ia mii de ani să se descompună.
În cazul în care idee efortului fizic și financiar vă răsare în minte când vă gândiți la soluțiile de filtrare a apei, vă spunem că nu aveți motive de îngrijorare.
Noi am făcut o scurtă analiză a site-ului Romstal și am descoperit două variante foarte practice și eficiente ca și costuri în ceea ce privește purificarea apei.
Prima dintre ele o reprezintă Filtrul de apă tip cană Aquaphor Art cu filtrare mecanică și antibacteriana 300 lt.
Cei 65 de lei pe care i-ați investi într-un astfel de filtru sunt poate doar jumătate din costul pe care l-ați dat pe filtrul de cafea, pe care-l utilizați doar o dată pe zi sau doar la sfârșit de săptămână. Pe lângă faptul că cheltuiala cu acesta se amortizează în aproximativ o lună de zile, dacă ne raportăm la o sticlă de apă îmbuteliată, ea va fi produsul pe care chiar îl veți utiliza în fiecare zi.
Cana specială Art de Aquaphor a fost concepută pentru a elimina impuritățile din apa de la robinet prin absorbția acestora cu ajutorul absorbantului microfibros Aqualen. Filtrul de apă tip cană este simplu de folosit. Cartușul de filtrare asigură furnizarea necesarului de apă până la 100 de utilizări a cănii.
Cea de-a doua variantă agreată de noi pentru filtrarea apei a reprezentat-o SISTEMUL DE FILTRARE ÎN 3 TREPTE PUR 3 10. Acest sistem se montează sub chiuvetă, cu branșarea la rețea pe furtun de ½”. Sistemul de filtrare este utilizabil în aplicații casnice. Se instalează în punctele de conectare la sursă (ex. la intrarea în locuință) sau la cele de consum. Au fost proiectate pentru a fi montate în incinte protejate de îngheț, temperaturi excesive sau acțiunea directă a luminii soarelui. Ceea ce trebuie să se cunoască despre acest sistem este că el se poate racorda NUMAI la circuitele de alimentare cu apă rece.
Ca și concluzie finală, alege înțelept și investește în sănătatea ta, costul este foarte mic.