3 motive pentru care ar trebui să cumperi un prăjitor de pâine

Prăjitorul de pâine este unul dintre acele aparate ultra specializate, care face un singur lucru și îl face foarte bine. Nu îi putem găsi alte aplicații în afara de prăjirea pâinii însă depășește cu mult orice ăla ustensilă casnică în această sarcină.

3 motive pentru care ar trebui să cumperi un prăjitor de pâine (1)

Picture 1 of 4

Suras foto: www.bmstores.co.uk

Judecând după ce vedem la televizor, fiecare familie americană are un astfel de prăjitor de pâine. Un prăjitor de pâine a servit chiar și ca personaj principal într-un film Disney din 1987: Prăjitorul de pâine cel viteaz.

Ce anume îi face pe americani să îl aprecieze atât de tare și cum ne-ar putea convinge pe noi un prăjitor de pâine să-i oferim un loc în bucătăria noastră?

1. Pâine caldă și crocantă, fără să se piardă nimic

Cu toții avem uneori poftă de pâine prăjită. Unii chiar o preferă pentru sandvișuri sau pentru micul dejun. Pâinea prăjită este modul perfect de a adaugă un ingredient cald la un sandviș sau de a re-utiliza pâinea care și-a pierdut savoarea. În general, alimentele gătite își pierd din proprietățile hrănitoare. Există felurite tipuri de pâine, fiecare cu ingrediente sănătoase, care ar putea fi anulate de căldură intensă generată într-un prăjitor de pâine. Este acesta un motive de îngrijorare? Chimistul Malcolm Sargeant ne spune:

“Nu. Principalul proces implicat în prăjirea pâinii este înlăturarea apei. Chiar dacă au loc anumite procese chimice care au ca efect bronzarea pâinii, se pierde insignifiant de puțin [din compoziția acesteia], cu excepția cazurilor în care pâinea e arsă sau carbonizată. Drept urmare, cu mai puțină apă și cu marea majoritate a amidoanelor și proteinelor intacte, pâinea prăjită are un conținut caloric mai bogat, raportat la greutate, decât pâinea cu care s-a pornit inițial. Pâinea are în jur de 30% apă, procesul de prăjire eliminând cam o treime din această cantitate, obținându-se o pâine redusă în greutate, însă cu aceleași proprietăți.”

2. Sănătate

Pâinea obținută la un prăjitor bun, produs de o companie ca cea de aici, nu este din punctul acesta de vedere, al sănătății, dezavantajată în fața varietății “crude”. În plus, oferă o consistență plăcută, crocantă și un gust deosebit. Mai are ea și alte avantaje? Răspunsul scurt este da. Pe lângă eliminarea conținutului de apă, procesul de prăjire mai oferă avantajul de a omorî bacteriile, făcând alimentul astfel obținut preferabil pentru persoanele cu o sensibilitate gastrică sau intestinală. Pâinea prăjită este o recunoscută ca “mâncare de regim”, în definitiv.

Unii cercetători sunt de părere că procesul de prăjire al pâinii poate reduce din impactul glicemic al acesteia, făcând-o mai sănătoase pentru sistemul cardio-vascular. Este considerat totuși că pâinea prăjite ar conține mai multe acrilamide, care sunt oxidanți. Drept urmare, ideal ar fi să consumăm alternativ pâine prăjită și pâine crudă, fără să ne limităm la vreuna dintre ele.

3. Conveniență și accesibilitate

În bucătărie, concurentul direct al prăjitorului de pâine este cuptorul, pe care cea mai mare parte a românilor îl folosește la prăjirea pâinii. În mod evident, acest lucru nu e tocmai eficient și comod. Chiar și în comparație cu un prăjitor de capacitate mică – care nu primește decât două felii – procesul de prăjire este mult mai îndelungat în cazul cuptorului. Trebuie să avem constant grijă ca pâinea să nu se ardă, și să o întoarcem după o anumită perioadă de vreme. În cazul prăjitorului, nu trebuie decât să introducem pâinea, să îl setam și putem lesne uita de el, prăjitoarele moderne oprindu-se automat.

Calitatea pâinii prăjite înclină și mai mult balanța în favoarea instrumentului specializat. Temperatura de lucru a unui prăjitor este mult mai mare decât a unui cuptor, asigurând o pătrundere perfectă a pâinii, care va deveni crocantă în profunzime, nu doar la suprafața. Foarte puțini dintre noi pot obține același rezultat folosindu-se de un cuptor.

Lasă un Comentariu...

*