Amenajări în funcție de anotimp

Trecerea de la un sezon la altul necesită întotdeauna schimbări. Atât în ceea ce privește garderoba cu toate tendințele ei cromatice, cât și în cazul locuințelor, schimbarea este o prezență constantă în viața fiecăruia. Practica amenajării în funcție de anotimp are o tradiție lungă.

amenajari in functie de anotimp (10)

Picture 2 of 34

Încă din Imperiul Otoman, oamenii aduceau în case ramuri de conifer pe care le împodobeau iarna, iar primăvara, atunci când celebrau „Idele lui Marte”, era momentul oportun să folosească decoraţiuni în asentimentul zeului războiului, fertilităţii şi vegetaţiei.

Deseori asociem sărbătorile de iarnă cu anotimpul rece, iar trecerea la anotimpul cald cu mărţisorul. Însă, este foarte important să nu uităm că avem totuşi patru anotimpuri la care ar trebui să ne raportăm. Încă de când suntem copii, asociem fiecare anotimp cu o culoare, o facem din instinct, fără să ştim semnificaţiile propriu-zise.

Atunci când primăvara soseşte, în casele noastre putem folosi cât mai multe vaze cu flori naturale, cum ar fi liliacul, lalelele sau ghioceii. Primăvara este anotimpul renaşterii, acel moment în care natura porneşte într-un nou ciclu de viaţă. La fel procedăm şi noi cu locuinţa noastră. În acest sezon, accentul va fi pus pe imprimeuri florale în care albul şi verdele predomină, în special pentru pernuţe, draperii şi lenjerii de pat.

Vara înlocuim florile de primăvară cu cele de vară şi punem accent pe culorile tari, în special pe cele cu tonuri de galben, orange şi roşu, îmbinate cu nuanţe oceanice. În acest anotimp al fericirii, al energiei, al timpului şi al vacanţelor, căldura de afară ne va da bătăi de cap. De aceea, cel mai bine ar fi să înlocuim draperiile cu unele realizate din materiale deschise la culoare, astfel încât să respingă căldura.

Toamna este recunoscută după explozia de culori şi nuanţe de care ne putem bucura şi în casă: flori de câmp, frunze uscate, perne în culori de arămiu, oliv şi brun. Toamna este anotimpul care are cea mai interesantă mixtură cromatică, în care se creează cele mai frumoase culori. Dacă vrem să ne schimbăm întreg aspectul locuinţei, folosirea unor ramuri uscate de copaci în vaze înalte şi transparente este cel mai uşor mod de a o face.

Iarna este albă. Înseamnă zăpadă, iar zăpada este asociată albului pur, care îţi induce o stare de linişte. Deşi este anotimpul cel mai rece, în ceea ce ţine de redecorarea locuinţei, este anotimpul propice decoraţiunilor. Însă, trebuie să se regăsească un echilibru între nuanţele reci de albastru sau argintiu şi cele care aduc căldură, precum roşu. Iarna este sezonul în care un covoraş alb foarte pufos poate adăposti câteva pernuţe în tonuri de albastru. Lumina naturală în acest sezon este puţină şi, ca atare, achiziţia unei lămpi în plus este de dorit şi poate reprezenta un articol de decor interesant. Nu sunt de neglijat nici lumânările sau ramurile de brad dispuse atât în zonele de dining sau living, cât şi în baie sau dormitor.

Indiferent de anotimp, trebuie să ne raportăm la culorile care se găsesc în natură în respectivul sezon. De asemenea, este foarte important să păstrăm un echilibru între cald şi rece.

Lasă un Comentariu...

*