Cum să folosești culorile în avantajul tău

Amenajarea interioară a locuinței poate ridica unele provocări pentru oricine. Chiar și designerii de interioare se lovesc de situații în care trebuie să-și folosească mai mult imaginația, în care trebuie să apeleze la mici trucuri, sau improvizații. Un bun ajutor în acest sens sunt însă culorile. Acestea pot fi la îndemâna oricui și pot fi folosite pentru a masca anumite detalii, a evidenția, a împrospăta aspectul unei încăperi. În funcție de necesitățile tale, utilizează culorile potrivite și poți fi sigur că rezultatul va fi cel scontat.

Alb pentru mai mult spațiu

Dacă locuința ta sau una din încăperi este de dimensiuni reduse, cea mai indicată culoare este albul. Spațiul va fi mărit vizual datorită efectului de luminozitate. Folosește-l pentru zugrăveală, chiar și pentru mobilier sau obiectele decorative. Atenție însă la detalii. Nu îți dorești un aspect ca de spital, astfel că este indicat să optezi pentru mici accente de culoare, plante decorative, vopsirea sau tapetarea unui singur perete într-o altă culoare, etc.

Echilibru vizual

Unele încăperi au tavanul fie prea sus, fie prea jos, iar aspectul locuinței poate fi compromis din acest motiv. Tavanele prea joase creează impresia de limitare din punct de vedere al spațiului, pe când cele prea înalte lasă impresia de spațiu disproporționat.

Problema poate fi remediată cu ajutorul culorilor. Tavanele joase trebuie vopsite în culori calde și tonuri deschise, vopselele lucioase și culorile sidefate fiind de asemenea recomandate. Un alt truc este realizarea unui model în dungi verticale, de culori diferite, pe pereți.

În cazul tavanelor prea înalte, se recomandă vopsirea acestora în culori închise. Tavanul alb, clasic, poate fi înlocuit cu succes de unul verde închis, bleumarin sau chiar negru. În ceea ce privește pereții, aceștia pot fi vopsiți cu aceeași culoare, într-un ton mai deschis.

Accente electrice

Dacă una din încăperile tale este plictisitoare din punct de vedere al decorului, sau dacă pur și simplu îți dorești ceva mai special, optează pentru accente electrice de culoare. Fie că alegi să vopsești o parte a încăperii într-o culoare puternică, fie că optezi pentru obiecte decorative în culori îndrăznețe, efectul va fi apreciat de toți cei care vor trece pragul camerei. Totodată, nu avea rețineri în a combina culori puternice. Rezultatele te vor surprinde plăcut chiar și pe tine.

Sugestii în folosirea culorilor

Dacă până acum am expus mici trucuri folositoare, iată și câteva sugestii în ceea ce privește folosirea culorilor.

Proporțiile și cantitatea de culoare folosită sunt aspecte foarte important. Urmând un principiu simplu, „60-30-10”, nu te vei abate de la calea sigură. Conform acestuia, culoarea dominantă ar trebui să fie folosită în proporție de 60%, cea secundară în proporție de 30%, iar cea folosită pentru accente, 10%. Folosind această schemă nu ai cum să dai greș.

Un alt aspect de care ar trebui să ții cont este numărul nuanțelor. Uneori, din dorința de a păstra o singură culoare dominantă, se poate ajunge la încărcarea excesivă a atmosferei cu un număr prea mare de nuanțe ale aceleiași culori. Prea multe tonuri de albastru sau verde vor obosi privirea și vor încărca excesiv decorul.

De asemenea, nu ignora lumina de la interiorul locuinței tale. O nuanță va arăta diferit, în funcție de cantitatea de lumină și unghiul din care este luminată.

Cum sa folosesti culorile in avantajul tau 9

Picture 9 of 9

Lasă un Comentariu...

*