Cum să faci o pensiune agroturistică?

Dacă aveți de gând să porniți o mică afacere sau aveți deja o casă de vacanță în mediul rural pe care doriți să o transformați într-o pensiune agroturistică, trebuie să luați în calcul reglementările legislative care vă permite să vă desfășurați activitatea. Puteți beneficia totodată și de fonduri europene!

Pensiune agroturistica.jpg

Picture 1 of 1

Conform legislației în vigoare, pensiunea agroturistică este clasificată ca o unitate turistică ce poate avea o capacitate de cazare de până la 8 camere, poate funcționa în locuința proprie sau în clădiri independente și asigură în spații special amenajate cazarea și condiții de pregătire și servire a mesei, precum și posibilitatea participării la activități gospodărești sau meșteșugărești. În pensiunile agroturistice, va trebui să vă ocupați în mod direct de primirea turiștilor și de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care îl petrec la pensiune. De asemenea, este necesar să desfășurați cel puțin o activitate legată de agricultură, creșterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau o activitate meșteșugărească, din care sa rezulte diferite articole de artizanat.

Condiții pentru o pensiune agroturistică cu fonduri  europene

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale precizează că, în cazul pensiunilor agroturistice construcție nouă, solicitantul trebuie să aibă domiciliul, în momentul cererii sprijinului financiar, în locul unde realizează investiția respectivă, iar la momentul finalizării, beneficiarul trebuie să domicilieze permanent în acel loc în care s-a înființat pensiunea agroturistică, fie în aceeași clădire, fie în clădire independentă. O investiție într-o pensiune agroturistică poate îmbina activitățile agricole cu serviciile turistice în interiorul unei gospodarii agricole sau ferme, astfel încât să aducă venituri suplimentare.

Accesarea de fonduri pentru pensiune agroturistică se face în cadrul măsurii 313 – Încurajarea activităților turistice din mediul rural, iar suma maximă ce poate fi accesată este de 100.000 euro, cu 85% finanțare nerambursabilă din valoarea totală eligibilă a proiectului. Pentru investițiile în agroturism, structura de primire turistică, nivelul de confort și calitatea serviciilor propuse prin proiect, trebuie să atingă standardul de calitate de minimum o margaretă.

De asemenea, pentru o pensiune agroturistică, rețineți că este necesară amplasarea acesteia pe o suprafață de minimum 2.000 mp, exclusiv spații verzi și spații de parcare, în locuri ferite de surse de poluare sau alte elemente ce ar pune în pericol sănătatea turiștilor. Legislația prevede, că proprietarii acestor tipuri de unități de primire turistică trebuie să asigure conectarea la sistemul integrat de evidență a turiștilor în 60 de zile de la intrarea în funcțiune a unității respective. Atenție! Beneficiarul este obligat să nu înstrăineze și/ sau să nu modifice proiectul pe o perioadă de 5 ani de la data semnării Contractului de Finanțare.

Unde se depune dosarul de finanțare?

Dosarul va cuprinde Cererea de Finanțare completată, precum și alte documente pe care le va cere autoritatea competentă (acte personale și de proprietate, studii de fezabilitate, planul investiției etc). Originalul și o copie a Cererii de Finanțare, împreună cu formatul electronic și cu documentele în original se depun la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) al județului unde are loc implementarea proiectului. În vederea eliberării certificatului de clasificare, va trebui să depuneți la sediul autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului, o declarație standardizată dată pe propria răspundere, însoțită de documentația necesară.

*sursa foto: www.tichetevacanta.ro

4 Responses to “Cum să faci o pensiune agroturistică?”

Read below or add a comment...

 1. Oltean says:

  Buna ziua,
  ma intereseaza dupa eliberarea certificatului de urbanism ptr. ,,PUD si DTAC construire pensiune agroturistica ce avize si studii de specialitate sunt necesare pentru depunerea dosarului cererii de finantare

 2. adriana says:

  Ce se intampla dupa 5 ani de la terminarea proiectului pensiunii agroturistice ? ce se intampla cu pensiunea? multumesc

 3. Andrei Ionut says:

  Mai nou, e adevărat ca îți trebuie vreun fel de aviz sau sa faci un proiect ceva la Apele Romane ca sa vadă ei ca nu ești in propunerea vreunui râu? Asa mi-a spus recent un proiectant și am impresia ca nu vrea decât sa mai scoată niște bani aiurea…mulțumesc

 4. Blaga Stefan says:

  buna ziua
  ma intereseza cateva sfaturi ,recomandari pentru a incepe o mica afacere cu o pensiune agroturistica sunt la inceput de drum si cateva faturi ar fi de mare ajutor
  Va multumesc

Lasă un Comentariu...

*