Află totul despre cadastru și intabulare – de ce sunt necesare și cum se diferențiază

Nu mulți știu de fapt ce înseamnă cadastrul și intabularea unui apartament. Li se cer astfel de documente atunci când intervine dorința de a vinde, de a cumpăra, de a face un schimb cu imobilul deținut sau cand doresc sa se racordeze la gaze. Cele două servicii sunt la un moment dat absolut necesare.

Ce este cadastrul, ce este intabularea

În termeni specifici, cadastrul înseamnă măsurarea și identificarea unui imobil în actele specifice, cadastrale. Imobilul în cauză este identificat pe hartă, va dispune de un plan cadastral și se va înregistra ca atare. Poate fi vorba şi de apartamente, terenuri sau de case.

După realizarea actelor cadastrale, acestea se vor înregistra în Cartea Funciară. Acesta este nimic altceva decât un soi de carte de identitate, dar pentru imobile. Include tot ce ține de descrierea unui imobil, de drepturile reale și personale, raport juridic și toate actele ce au legătură cu imobilele.

Cele două servicii nu se pot realiza separat, iar actele cadastrale se înscriu automat în Cartea Funciară. Din fericire, firmele care se ocupă cu un astfel de segment de activitate, pun la dispoziție servicii complete, pachete destinate proprietarilor de apartamente. Spre exemplu, cei de la startcad.ro au posibilitatea de a face cadastrul, intabularea și de a elibera și certificat energetic proprietarilor interesați. Un singur loc și o singură colaborare rezolva necesități multiple. Certificatul energetic este și el impus la vânzare/cumpărare, fiind cel care demonstrează care este clasa energetica a unei clădiri.

Când este necesară intabularea, deci și realizarea cadastrului

Cele două servicii sunt necesare în diverse situații. Poate fi vorba de vânzarea bunului imobiliar, respectiv de cumpărarea unuia, de înstrăinare sub orice formă. Poate fi vorba chiar și de ipotecare, de garantare a unui credit cu imobilul în cauză. Așadar, proprietarul de drept al unui imobil trebuie să efectueze cadastrul și intabularea înainte de a recurge la vânzare sau alte acțiuni legate de imobilul în cauză.

Cum și în cât timp se poate realiza această misiune, este o altă poveste. Puțini știu că realizarea de cadastru si intabulare apartamente înseamnă serviciu taxat, pentru a plăti firma ce se ocupă de acestea, dar există și o taxă aparte, cea aferentă Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Sumele sunt diferite de la caz la caz, mai ales când acestea se raportează la un pachet complet de servicii – se include și eliberarea de certificat energetic spre exemplu.

Cât despre timpul optim de realizare, aici, totul e relativ. Nu neapărat din cauza firmelor prestatoare de astfel de servicii, cât despre modul în care funcționează instituțiile ce eliberează anumite documente.

Cadastrul și intabularea implică și pe proprietari

Cum astfel de servicii sunt pentru unii o experiență unică, este absolut firesc să existe necunoaștere. Mulți apreciază firmele cu care colaborează și din perspectiva modului în care îi consiliază și le oferă informațiile necesare spre a înțelege toate demersurile.

Cadastrul și intabularea presupun o serie de acte pe care doar proprietarul le poate solicita. Urmează apoi realizarea pașilor specifici, documentația cadastrală – ce conține schițe, planuri, calcule, precum și actele de proprietate, certificat fiscal etc. Un specialist in domeniul cadastrului va realiza măsurători, iar la final imobilul primește un număr cadastral.

Termenii de avizare pot fi prelungiți de asemenea, ceea ce evident întârzie posibilitatea de a soluționa un dosar. Nimeni nu poate garanta un termen la care se poate definitiva totul, ceea ce face ca proprietarul să fie conștient că o acțiune a sa – de vânzare spre exemplu – nu poate să o efectueze până când nu are toate actele în ordine.

Implicația proprietarului în toată această poveste este și de ordinul responsabilității de a face la timp cadastrul și intabularea, precum și de a înțelege concret care sunt pașii și de ce anume depinde soluționarea.

O abordare practică o realizează Starcad.ro, firmă specializată în aceste servicii, din Constanța. Pachetele de servicii se adresează celor cu apartamente sau terenuri, pentru fiecare în parte existând costuri rezonabile. Acestea diferă în funcție de suprafață sau număr de camere. Sub deviza „Tot ce trebuie într-un singur pachet”, astfel de oferte sunt binevenite celor care se regăsesc în situația de a începe procedurile de cadastrare și intabulare. 


Lasă un Comentariu...

*