Patronii firmelor de construcţii nevoiţi să angajeze specialişti străini în restaurare

Istoria arhitecturală a construcţiilor din oraşele româneşti ne-a lăsat moştenire un număr impresionant de clădiri devenite monumente istorice. Însă nu este suficient a ne mândri cu aceste bijuterii de gen, ci acestea necesită un tratament de întreţinere, conservare şi restaurare. Din varii motive acest lucru este din ce în ce mai greu de relizat. Unul dintre motivele pentru care aceste programe de restaurare funcţionează foarte greu, este lipsa specialiştilor în restaurare.

Patronii firmelor de constructii nevoiti sa angajeze specialisti straini

Picture 1 of 5

Specialiştii în restaurare
Restaurarea unei clădiri nu poate fi asigurată decât de un personal special instruit în acest sens. Restaurarea unui monument istoric presupune intervenţii asupra clădirii cu tehnici de lucru şi materiale specifice.
Regulile care se impun într-o astfel de lucrare sunt foarte stricte şi general valabile. Se păstrează integral părţile originale, chiar dacă prezintă deteriorări, părţile nou ataşate sunt fabricate din materiale compatibile cu cele vechi, materialele trebuind să permită reversibilitatea, adică să se poată interveni oricând asupra lor, întregiri se fac doar dacă din întreg lipseşte mai mult de 50%, iar scopul iniţial al restaurării este acela se aduce piesa respectivă într-o stare de funcţionalitate.

Oradea
Oradea este unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţara nostră. Arhitectura oraşului îl situează pe unele dintre cele mai înalte culmi culturale şi istorice. Numărul clădirilor situate pe teritoriul oraşului care necesită începerea unui program de restaurare se ridică la 35, mare parte dintre acestea fiind declarate monumente istorice.
Reabilitarea faţadei unei astfel de clădiri costă în jur de 100.000-150.000 Euro.

Firmele angajate de către Primăria oraşului
Firmele de construcţii din Oeadea se confruntă cu o criză foarte mare de specialişti în domeniul restaurărilor.
Angajaţi de către Primăria oraşului în vederea restaurării clădirilor monument, patronii firmelor de construcţii se văd în imposibilitatea respectării contractelor semnate între ei şi autorităţi. Lipsa specialiştilor, generaţiile tinere de meseriaşi care nu sunt instruiţi în restaurări şi pensionarea celor care stăpâneau acest domeniu, conduc la acestă lipsă de personal calificat.

Sumele alocate
Sumele de bani alocate de către municipalitate pot acoperi costurile pentru onorarea acestui proiect, însă patronii firmelor de construcţii şi diriginţii de şantier ştiu cel mai bine că lipsa personalului este foarte acută.

Specialişti din străinătate.
Soluţia găsită, care se pare este şi cea mai avantajosă, este solicitarea serviciilor specilaiştilor străini. Astfel, restaurarea Palatului Baroc s-a demarat cu meşteri aduşi din Ungaria şi Slovacia, capabili să-şi onoreze contractele, efectuând lucrări de restaurare chiar şi în lemn sau piatră.


About cosmina.florescu

Lasă un Comentariu...

*