Pete de cerneală pe covor: cum le scoți rapid?

Petele de cerneală pot să deterioreze rapid tesăturile, tocmai de aceea este important să acționezi cât mai rapid pentru a le îndepărta. Dacă ți-ai murdărit covorul cu cerneală, nu lăsa pata să se usuce, pentru că atunci va deveni mult mai dificil de curățat. Odată ce pătrunde adânc în țesătură, cerneala se fixează acolo și poate deveni chiar imposibil de îndepărtat. Tocmai de aceea, îți venim în ajutor cu câteva trucuri pe care le poți aplica rapid pentru a șterge cerneala de pe țesătura covorului tău.

FOTO: https://www.pexels.com/photo/a-couple-laying-down-a-brown-rug-on-the-floor-7417511/

Folosește un șervețel absorbant

Dacă ai scăpat din greșeală un stilou pe covor și ai pătat carpeta cu puțină cerneală, este indicat să aplici rapid un șervețel uscat peste pată, care să absoarbă tot surplusul de lichid. Cu siguranță îți aduci aminte de hârtia sugativă folosită în clasele primare, așa că poți apela și acum la un astfel de material.

În astfel de situații nu este indicat să speli covorul înainte de a elimina pata de cerneală, pentru că prin contactul cu apa vei împrăștia cerneala în țesătură, iar pigmentul albastru va rămâne fixat în firele covorului.

 

De asemenea, ar trebui să eviți frecarea petei cu o perie sau cu o lavetă pentru că în acest fel vei fixa lichidul și mai bine în țesătură sau îl vei împrăștia pe o suprafață mai mare.

 

Dacă ai încercat această metodă, iar pata este deja bine fixată în țesătura covorului, poți apela la o spălătorie de covoare București, unde specialiștii folosesc soluții profesionale, care pot să curețe în profunzime firele covorului și îi pot reda strălucirea.

 

Folosește lapte cald

Înainte de a aplica o soluție de curățare a petelor peste covorul murdar este important să verifici eticheta acestuia, pentru a vedea ce fel de ingrediente pot fi folosite pentru curățarea lui. În cazul unui covor pufos, cu fir lung și colorat, poate exista riscul unei decolorări dacă folosești un produs mult prea puternic.

 

Totuși, poți apela la ingrediente naturale, cum ar fi laptele, pe care îl poți folosi pentru dizolvarea petelor de cerneală. După ce ai folosit un șervețel pentru a absorbi surplusul de cerneală de pe covor, poți să torni puțin lapte cald peste ea, lăsându-l să acționeze în jur de cinci ore. În tot acest timp, laptele cald ar trebui să absoarbă culoarea. Totodată, poți înmuia direct colțul covorului într-un vas cu lapte, iar astfel pata se va absorbi treptat. Dacă ai reușit să îndepărtezi eficient urmele de cerneală, poți spăla covorul în mod normal, urmărind instrucțiunile de pe etichetă.

Folosește metanol

Știai că poți să scoți petele de cerneală de pe covor folosind metanol? Această substanță chimică incoloră este utilizată, de obicei, pentru producerea lacurilor de unghii, a vopselelor sau a combustibililor. Totuși, ea poate fi folosită și pentru eliminarea petelor de cerneală. 

 

Acest proces de curățare are mai multe etape. În prima fază va trebui să așezi un prosop moale, înmuiat în metanol, sub pată, adică sub covor, fix în locul în care acesta a fost pătat. Pasul următor presupune așezarea unei bucăți de vată peste pată sau o dischetă demachiantă care să poată absoarbă bine cerneala. După câteva ore vei vedea cum bucata de vată de pe covor va începe să își schimbe culoarea, până când va absorbi toată cerneala din țesătură. 

Folosește acetonă sau propanol

Dacă obișnuiești să îți faci manichiura acasă, cu siguranță ai și o sticluță de acetonă, care poate fi utilă și pentru dizolvarea petelor de cerneală. Totuși, trebuie să iei în considerare faptul că acetona poate fi agresivă cu anumite tipuri de țesături, așa că ar fi indicat să verifici eticheta covorului tău înainte, pentru a te asigura că nu există niciun risc ca acesta să fie deteriorat. Eventual, poți încerca să aplici puțină acetonă pe o zonă mai puțin vizibilă a covorului, pentru a vedea cum reacționează acesta în contact cu solventul. Dacă totul va fi în regulă, poți continua procesul de eliminare a petei, urmând aceiași pași ca în cazul metanolului.

 

Chiar dacă petele de cerneală pot fi un adevărat inamic pentru covorul tău, este important de reținut că acestea pot fi îndepărtate eficient dacă acționezi rapid.

Lasă un Comentariu...

*