Cum trebuie să procedezi atunci când vrei să cumperi o casă?

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-arhitectura-schimbare-1546168/

Îți dorești un loc pe care să-l numești “acasă”, cu gazon în grădină, o terasă generoasă și un balcon plin de flori sau, de ce nu, cu o mansardă intimă și luminoasă? Ei bine, locuința visurilor tale poate avea numeroase forme, însă, dincolo de aspectul imobilului, există și alte elemente ce oferă indicii esențiale cu privire la starea și valoarea proprietății. Iată cum trebuie să procedezi atunci când vrei să cumperi o casă:

Studiază cu atenție piața imobiliară

Pe lângă faptul că presupune o investiție semnificativă, achiziția unei locuințe este un proces destul de anevoios și cu un puternic impact emoțional. Căutarea în sine presupune timp, efort, concentrare și stres deoarece este important să te asiguri că nu iei o decizie pripită. Așadar, tratează totul cu responsabilitate, analizează și compară prețurile, fără să te grăbești sau să te mulțumești cu prima proprietate care îți iese în cale.

Ai la dispoziție numeroase oferte de la 24REAL pentru case și vile de vânzare, așa că ai grijă să te consulți cu profesioniștii din domeniul imobiliar și să vizitezi cât mai multe proprietăți înainte de a face o achiziție.

Analizează cu interes zona și vecinătățile

Locația este unul dintre factorii cheie ai procesului de achiziționare a unei case. Pe de o parte, prețurile diferă considerabil de la o zonă la alta, iar pe de altă parte trebuie să locuiești cât mai aproape de serviciu, magazine sau instituții medicale ori de învățământ. Dacă găsești un imobil mai ieftin la periferie, vei avea nevoie de mai mult timp și bani pentru deplasările zilnice. În principiu, localizarea casei ține de accesibilitate, siguranță și preț, atât în momentul achiziției, cât și pe viitor, la revânzare.

Stabilește un buget pentru achiziția casei

Verifică-ți situația financiară și încearcă să te decizi care este valoarea maximă pe care îți permiți să o aloci tranzacției imobiliare. Cel mai probabil te-ai gândit încă de la început ce buget este necesar pentru achiziția locuinței, doar că după studierea pieței imobiliare poți să stabilești suma pe care ești dispus să o plătești.

În cazul în care optezi pentru un credit, informează-te care sunt regulile și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești. De regulă, vânzările de case implică și un avans considerabil, de 5-20% din prețul proprietății. Asigură-te că dispui de toți banii necesari și că nu te îndatorezi peste puterile tale, respectiv mai mult de 30% din câștigurile lunare.

Creează o listă cu priorități

Cu siguranță îți dorești casa perfectă, care să aibă toate utilitățile și să fie complet funcțională. Deși nu este indicat să faci compromisuri, trebuie să fii conștient că s-ar putea să nu găsești o locuință conform tuturor preferințelor tale și, în plus, fiecare capriciu costă destul de mult. Prin urmare, creează o listă cu criterii esențiale și preferințe pentru a ști la ce nu ești dispus să renunți. Odată puse la punct aceste detalii și având în vedere bugetul disponibil, poți filtra mai ușor imobilele pe care le ai în vizor.

Asigură-te că faci toate verificările necesare

Dacă identifici o casă potrivită pentru tine, oferă un preț și negociază doar după câteva verificări atente. Mai exact, ia în considerare legitimitatea vânzătorului și cercetează amănunțit toate documentele, precum act de proprietate, carte tehnică, cadastru, intabulare, carte funciară, certificat fiscal, certificat de performanță energetică. Apoi, concentrează-ți atenția și pe calitatea construcției pentru a fi sigur că nu prezintă defecte ascunse.

Dacă ai hotărât că este momentul să-ți cumperi un imobil, cel mai probabil ești pregătit pentru acest proces de mare impact financiar și emoțional. Provocarea este uriașă, dar cu grijă pentru fiecare detaliu ce ține de casă și multă atenție la nevoile și bugetul tău, fără îndoială investiția va fi pe măsura eforturilor depuse!

Lasă un Comentariu...

*