Cum să decoraţi în stil retro

Cum sa decorezi in stil retro 1

Picture 1 of 13

Stilul retro este un stil cu un farmec aparte, care aduce în prezent elemente decorative din trecut, mai ales din anii 50-60. Nu trebuie neapărat ca toată amenajarea dumneavoastră să fie făcută în acest stil, puteţi integra obiecte retro şi în alte decoruri. În cele ce urmează, o să vă dăm câteva exemple de decoraţiuni retro pe care le puteţi folosi cu succes şi o să vă oferim câteva sfaturi pentru crearea unui ambient vintage.

Stilul retro este ideal pentru nostalgicii vremurilor de demult şi pasionaţii pentru vintage, un ambient vintage fiind foarte uşor de obţinut. Mai mult, pentru iubitorii de vintage va fi o adevărată plăcere să descopere comori ascunse prin magazinele de antichităţi sau să achiziţioneze produse ce imită patina timpului, şi să le combine după propriul gust şi personalitate.

Unul dintre avantajele acestui stil este faptul că poate fi adaptat în multe moduri, pentru că nu există un set de motive impuse şi nici o paletă de culori predefinită. Stilul retro presupune o reinterpretare a unei perioade artistice, în care se integrează o perspectivă personală.

Spre exemplu, cei care iubesc arta Rococo pot include în amenajare elemente decorative în care să se regăsească rocaille-ul: rame de oglinzi, rame foto, piese de mobilier. Pasionaţii de ArtDeco pot opta pentru culorile puternice şi formele geometrice îndrăzneţe, în timp ce fanii  ArtNouveau pot apela la decoraţiuni cu motive vegetale. Nu în ultimul rând, cei cărora le place stilul victorian îşi pot decora locuinţa cu  antichităţi, tablouri inspirate din natură sau sfeşnice.

Pentru a obţine un stil retro, nu trebuie să utilizaţi decoraţiuni prea mari, acestea trebuie să fie mici şi de efect. Unui decor deja existent i se pot adăuga obiecte de inspiraţie vintage, spre exemplu rame foto, felinare antichizate, sfeşnice, cutii din metal cu aspect vintage, sticle decorative etc. Alte idei de decoraţiuni ar fi oglinzile, suporturile pentru cărţi, statuetele. Pentru bibliotecă, un glob pământesc în stil vechi este un element decorativ ideal.

Stilul retro se potriveşte cel mai bine caselor de epocă, deoarce puteţi obţine contraste ingenioase îmbinând elemente ce aparţin unor epoci diferite. Acest lucru nu înseamnă însă că dacă locuiţi la bloc sau într-o casă mai modernă nu puteţi reproduce stilul retro. Aşa cum am menţionat mai devreme, acesta se integrează perfect în orice tip de spaţiu, dacă alegeţi atent  decoraţiunile şi piesele de mic mobilier specifice.

Stilul retro este un stil ideal pentru persoanele ce vor să aibă un ambient care să le transporte în alte vremuri, fiind în acelaşi timp fermecător şi confortabil. De asemenea, acesta este dedicat persoanelor atente la detalii, la finisaje, şi cărora le place să aloce mult timp pentru completarea unei amenajări.

Lasă un Comentariu...

*