Stilul neoclasic – un stil european sofisticat

Atât de multe idei există în ziua de azi încât nici nu știi ce să mai alegi. Desigur, ma refer strict la alegerea unui stil de design interior. Multitudinea produselor de pe piață ne face să devenim și mai nehotărâți și confuzi. Adevărul e că, dacă ești puțin informat, ceața se mai ridică și tu vei putea să iei decizia potrivită în legătură cu designul casei tale. Și ca să îți ușurăm puțin munca, în acest articol vom detalia puțin stilul neoclasic.

Stilul neoclasic (2)

Picture 2 of 6

Stilul neoclasic este un stil european de la începutul secolul XVII, inspirat din designul clasic. Apărut din dorința de a contrabalansa opulența stilului Baroc sau Roccoco, păstrând în același timp eleganța acestor stiluri, stilul neoclasic a fost adoptat de către americani. Astfel, motivele grecești au ajuns să decoreze pereții caselor neoclasice americane. Însă, și francezii au îmbrățișat acest stil și au reușit să-și pună amprenta dezvoltând în interiorul neoclasicismul un stil de sine stătător denumit Empire.

Interioarele decorate în stilul neoclasic sunt inspirate din stilurile antice romane și grecești și se bazează pe ordine, echilibru și armonie. Elementul principal care caracterizează acest stil este perfecta simetrie din încăpere, simetrie formată din piesele de mobilier, corpuri de iluminat, tablorui sau alte obiecte decorative. Prin alte cuvinte, dacă am împărți încăperea în două, o jumătate se va oglindi perfect cu cealaltă.

De obicei, încăperile decorate în stilul neoclasic au un element central, elementul menit să atragă atenția. Fie că este un șemineu masiv sau o masă impunătoare, toate celelelalte piese de mobilier vor fi așezate în așa fel încât acea piesă să fie în centrul atenției. Obiecte precum coloanele, busturile romane sau vazele mari sunt des întâlnite în acest stil. În ceea ce privește pardoseala, pinul, piatra naturală sau marmura oferă eleganță unui interior neoclasic.

Paleta coloristică se remarcă prin utilizarea unor tonuri pale, de cele mai multe ori inspirate din natură. De exemplu, tonurile foarte pale de verde și gălben contrastează cu albul sau griul mai deschis. Cu timpul au intrat în gama de culori neoclasice și nuanțele mai tari, aduse în prim-plan de Ludovic al XVI-lea, nuanțe precum albastrul cu tentă movulie, ruginiul sau galbenul electric. În cea de-a treia etapă de dezvoltare a paletei coloristice a stilului neoclasic au intrat culorile precum violetul, roșu, auriul, albastrul intens sau alb-unt.

Mobilierul neoclasic are forme geometrice cu o multitudine de linii curbe și arcuite. Piesele de mobilier, precum canapelele sau scaunele, sunt atent finisate și dau senzația unei încăperi demne de o curte regală. Încăperile decorate în stilul neoclasic sunt de regulă ovale și putem să întâlnim ferestre circulare, medalioane de tavan și cornise care ne fac să pătrundem în spiritul curții regale din epoca lui Louis XVI.

Pereții pot fi îmbrăcați în tapet cu motive geometrice sau florale, însă discrete. Tapițeriile din mătase sau damask sunt alegerea ideală. Accesoriile decorative sunt aurii, din sticlă sau metal care accentuează influența rămasă din Antichitate. Fie că sunt vaze, urne, candelabre, lămpi, abajururi cu motive geometrice sau florale, obiectele decorative ne duc cu gândul la Mitologie.

Stilul neoclasic este prezent și în București, existând o serie de locații cu influențe neoclasice și mulți proprietari se îndreaptă către finisajele pe care producătorii de vopsele și lacuri le oferă din dorința de a regăsi în paleta de culori și texturi în nuanțele originale ale vremii.

Stilul neoclasic împrospătează stilul clasic prin rafinamentul și delicatețea secolului în care a luat naștere.

Lasă un Comentariu...

*