Conceptul de minimalism – cum îți poate transforma radical garderoba?

Minimalismul, considerat acum „arta de a deține mai puține lucruri”, este o filozofie bazată pe un consum mai chibzuit, mai cumpătat și mai bine intenționat, consum care se poate reflecta în volumul de piese vestimentare pe care îl deține fiecare dintre noi. În esență, este vorba despre un un consum anti-deșeuri, anti-risipă și anti-aglomerație.

Prea multe haine ajung în depozitele de gunoi și în incineratoare sau stau în spatele dulapurilor noastre, nepurtate, acumulând praf. Prin urmare, a cumpăra mai puțin și a purta hainele mai mult timp este o soluție simplă și durabilă, care vine cu nenumărate beneficii atât pentru portofelul nostru, pentru sănătatea noastră mentală, dar și pentru planetă, casa noastră cea dintâi care deja suportă mai multe daune decât poate duce.

Totuși, pentru mulți dintre noi, conceptul de minimalism poate fi destul de dificil de pus în practică, mai ales dacă nu știm de unde am putea să începem. Iată că pentru a dezlănțui cu adevărat puterea minimalismului, ar trebui să cultivăm strategii în viața noastră de zi cu zi, strategii care să ne ajute ca hainele în care investim să arate excelent o perioadă mai îndelungată de timp. Cu alte cuvinte, trebuie să ne orientăm spre a cumpăra mai puțin și spre a folosi mai mult ceea ce deja am achiziționat.

Minimalismul ne oferă beneficii personale extraordinare. Este, de fapt, cheia pentru a ne construi o garderobă funcțională, pentru a investi în haine mai puține, dar de o calitate mai bună și pentru a ne menține cumpătul și sănătatea mentală în mijlocul unui vârtej de reduceri, discounturi și alte programe promoționale. A cumpăra mai puțin poate părea descurajant, dar nu ar trebui să fie așa. Putem alege să percepem minimalismul ca fiind o modalitate prin care putem cumpăra doar acele piese vestimentare pe care ni le dorim cu orice preț, renunțând la lucrurile și accesoriile opționale. De asemenea, contează foarte mult să purtăm cât mai mult un lucru pe care l-am achiziționat. Asta înseamnă să avem grijă de acea piesă vestimentară și să ne asigurăm că arată bine de la un anotimp la altul. Adică să ne spălăm hainele la temperatura potrivită, adesea înseamnă să le spălăm mai rar, să le oferim un aspect impecabil prin călcare și să le depozităm corespunzător. Pentru că mulți dintre noi nu dispunem de timpul necesar pentru a ne ocupa de haine așa cum ar trebui, putem oricând să apelăm la o călcătorie din București, care ne garantează haine perfect călcate, gata de purtat la orice eveniment.

Minimalismul este ca o binefacere pentru planetă. Este cel mai eficient mod prin care putem reduce amprenta de carbon. Cea mai mare parte din taxa de mediu a industriei de îmbrăcăminte este asociată cu întregul proces de fabricare a noilor haine, în special în procesul de transfomare a fibrelor în țesături. Potrivit specialiștilor, 93% din emisiile de carbon și apă utilizate la confecționarea modei se înregistrează în timp ce se prelucrează textilele care devin hainele noastre.

Minimalismul îmbunătățește stilul de viață. Doar făcând ceea ce fiecare dintre noi poate face – și anume să cumpărăm mai puține lucruri pe care să le purtăm mai mult timp – putem ajuta la îmbunătățirea modului de viață. Putem reduce cererea pe cap de locuitor pentru mai multe haine noi, economisind astfel apă și energie. Minimalismul ne îndeamnă să trăim o viață mai simplă, dar cu un impact uriaș. Un studiu realizat recent a constat că purtarea unei piese vestimentare doar cu 9 luni mai mult reduce cu 20 până la 30% carbonul, apa și deșeurile respective. Aceasta este puterea sustenabilă a minimalismului. De asemenea, la rândul lor, brandurile ar trebui să facă mai puține haine. Există o multitudine de piese vestimentare care se fabrică în fiecare sezon, cu mult peste ceea ce consumatorii pot cumpăra. În schimb, surplusul de haine este aruncat sau ars.

Partea bună este că au loc progrese incredibile în ceea ce privește fabricarea mai durabilă a noilor piese vestimentare. De asemenea, există modalități simple prin care putem ține pasul cu cele mai recente tendințe, fără să afectăm mediul înconjurător. Totuși, minimalismul este metoda urgentă pe care ar trebui să o adoptăm cu toții.

 


Lasă un Comentariu...

*