Stilul toscan

Italia este incredibil de frumoasă, iar în materie de design interior, stilul toscan o definește și reușește să îmbine perfect confortul cu stilul și eleganța tipică a țării.

stilul-toscan-(10)

Picture 1 of 20

Atunci când vorbim despre un stil de amenajare, trebuie să avem în vedere contextul istoric, cultural și social pentru că numai așa putem înțelege cum au adaptat localnicii toate experiențele lor într-un stil de viață. Casele nu sunt doar case, ci reflectă traiul pe care îl au locuitorii respectivei regiuni.

Interiorul toscan este unul foarte relaxant atunci când este corect amenajat, iar dacă mai suntem și îndrăgostiți de regiunea pe care o reprezintă, am putea spune că este opțiunea ideală pentru un design de interior reușit. Interioarele în stil toscan sunt adevărate oaze desprinse din frumusețea naturii în ceea ce privește finisajele de bună calitate pentru a crea interioare fascinante și luxoase. Aspectul general al amenajărilor este bine gândit, ele completând împrejurimile confortabile printr-o atmosferă familiară și caldă.

Mobilierul este unul robust din lemn, cu înălțimi care nu variază foarte mult, decorat cu piese mici din fier, funcționale sau cu rol decorativ. Mobilierul are întotdeauna patină, la fel ca și zugrăvelile. Într-o astfel de casă nu vei întâlni perfecțiuni la nivel de finisaje, totul fiind făcut manual și cu aspect deliberat antichizat. Grinzile din lemn sunt vizibile și de obicei lucrate dintr-o esență de lemn dur, creând astfel un aspect rustic. Tâmplăria este colorată în nuanțe întunecate, încât să poată conferi personalitate întregului spațiu. În casele tradiționale toscane zidăria este adesea expusă la vedere, detaliu care nu face decât să accentueze și mai mult aspectul rustic și nefinisat.

La interior, ușile sunt elemente de interes în amenajare, fiind montate în spații înalte cu arcade intens decorate cu motive specifice. Șemineurile sunt realizate din piatră și adesea construite în livinguri amenajate cu mult lemn. Covoarele sunt grele și cu modele încărcate, la fel și cuverturile care îmbracă paturile înalte cu cadrane de lemn sculptate.

Fierul forjat este un alt element omniprezent, grație artizanilor creativi din regiune. El se regăsește atât în piesele de mobilier interior, cât și în cel exterior, precum și ca decorațiuni de sine stătătoare ori corpuri de iluminat.

Pentru obiectele metalice de interior, materialele folosite sunt cositorul, cuprul sau alama antichizată.

Culorile paletei toscane pot crea iluzia de soare și căldură – chiar și în mediul urban. Nuanțele variază de la oraș la oraș și de la sat la sat, dar de obicei numai între diferite nuanțe de roșu cărămiziu, roz piersică, teracotă luminoasă și galben auriu. Culorile calde caracterizează foarte puternic stilul toscan. Pereții sunt de obicei colorați în galbenul paielor mângâiate de soare, nuanțele aurii ale mierii, nuanțele de gri calde ale pietrelor de nisip, sienna, tentele de marouri arse natural și de albul lăptos.

La mobilier întâlnim culori precum roșu ruginiu, teracota, galbenul ocru, roșu adânc, rozurile-gri calde și pastelate, galbenul pal, caisa și piersica. Specificul lui este dat de lemnul nevopsit și de scaunele din paie sau lemn pe care sunt prezente ocazional materiale textile în nuanțe reci sau contrastante cu mobilierul. Toate piesele de mobilier de interior sunt puse în valoare prin contrastul cu pereții albi sau deschiși la culoare.

Obiectele decorative și accesoriile ne ajută să facem legătura cu trecutul prin intermediul coloanelor romane, al busturilor, al oglinzilor arcuite sau al vaselor ceramice care se încadrează perfect în decorul toscan, stabilind o stare de spirit specifică.

În acest spațiu sunt bine venite aranjamentele de coșuri cu fructe sau flori proaspete ori uscate, sfeșnicele realizate din fier sau obiectele de lemn ori lut.

Deși pot părea încărcate la prima vedere, casele în stil toscan sunt totuși elegante și rafinate, înglobând secole de cultură italiană și menținându-se în continuare ca repere arhitecturale și puncte de plecare pentru stilurile moderne cu personalități puternice.

Chiar aș asemui stilul toscan de amenajare interioară cu un buchet de trandafiri foarte parfumat care reușește să își păstreze peste ani aroma. Deși culoarea și textura petalelor pălesc în timp, mireasma sa neprețuită rămâne puternic impregnată.

În concluzie, conceperea unui ambient în manieră toscană reprezintă o stare de spirit, iar acest lucru vă ajută să vă organizați cu gust și stil întregul spațiu, pentru a vă crea casa mult visată. Și asta pentru că stilul toscan vorbește despre o viață liniștită, așezată și despre frumusețea unui loc unic, reprezentat în multe opere ale artiștilor clasici.

Designer Corina Sârbu

Telefon: 0751.512.178
E-mail: corinadesign@yahoo.com

 


Lasă un Comentariu...

*