Stilul eclectic – un mix de creativitate și bun-gust

Am tot vorbit despre alegerea unui anume stil care să te definească, un stil care să îți reflecte personalitatea și care să te reprezinte. Dar ce ne facem atunci când, orice am face, nu găsim UN stil care să ne definească? Ei bine, ceea ce nu știați până acum este că există și acest stil. Da, unul singur! Stilul eclectic!

Stilul eclectic este un stil care combină perioade, culturi și elemente pentru a crea un cămin care să se potrivească personalității tale. Imaginația, creativitatea și contrastele neașteptate sunt elementele stilului eclectic. Dacă nu știi ce stil să alegi, acestă combinație de mobilă și accesorii este alegerea pentru care cei mai mulți designeri de interior optează. Nu există reguli stricte pentru a decora în stilul eclectic și nici nu implică procese de înlăturare a anumitor piese de mobilier din perioade diferite. Putem spune să ne-am decorat locuința în stil eclectic atunci când mobilierul se combină perfect în ceea ce privește textura, forma sau culoarea.

Dacă ai anumite piese de mobilier păstrate din generație în generație sau covoare sau accesorii de la bunici, se pot intregra perfect în spațiu folosind anumite tehnici care să îți asigure un stil eclectic reușit. Poți combina mobilierul din perioade diferite, așa cum vă spuneam, dar cu atenție căci altfel nu veți obține rezultatul mult dorit. Pentru a fi sigur că rezultatul va fi cel așteptat, combină piese de mobilier și accesorii care le despart cel puțin doi ani. Tehnica aceasta va crea un contrast puternic. Același tip de contrast se poate obține și dacă veți combina piesele de mobilier vechi cu gadgeturile moderne: corpuri de iluminat hi-tech, televizoare de ulta generație sau rame foto digitale.

Paleta de culori poate fi variată, însă regula generală ne îndreaptă către alegerea unor culori neutre. Contrastul este și el un element important pentru culorile și materialele folosite în stilul eclectic. Culorile perfecte sunt alb, crem, gri, negru și maro. Culoare de fond neutră, piese de mobilier antice, colecții de piese originale, obiecte unicate, contrat culoare sau finisaj, îmbinarea elementelor tradiționale cu cele moderne, toate sunt elemente care definesc stilul eclectic.

Eclectismul este pe atât de permisiv, pe cât de „periculos”. Amenajările interioare în stil eclectic pot fi combinații între stilul minimalist, clasic, retro, etno etc., dar poți da greș foarte ușor și poți să calci granița dintre estetic și grotesc. Tocmai pentru că este un curent generos care nu impune restricții, stilul eclectic combină elemente din genuri diferite și încearcă să le aducă în aceeași poveste.

Privit din alt unghi, stilul eclectic vrea să creeze spații în care să te simți bine, un spațiu frumos în care să te simți confortabil și intim. De aceea, decorurile eclectice sunt și foarte personale, altfel nu se justifică îmbinarea multitudinii de elemente disparate care le compun. La fel cum am spus mai sus, partea cea mai puțin plăcută legată de stilul eclectic este că stilul de amenajare este extrem de greu de stăpânit. Eclectismul este o provocare de a aduce haosul anumitor obiecte diferite la un numitor comun dar, în același timp, să păstrezi nota personală a decorului, fără a neglija funcționalitatea spațiului.

Stilul eclectic este un mix din diferite stiluri de design interior care depinde de creativitatea și gustul persoanei care realizează acest stil de design interior. Cu multă imaginație, un pic de bun- simț și curaj, poți obține o amenajare în stil eclectic de nota 10. Dar, mai bine vă las să vă inspirați din galeria noastră de amenajări în stil eclectic.

Stilul eclectic (1)

Picture 2 of 11

Lasă un Comentariu...

*