Eleganță și rafinament în stilul clasic

Designul interior nu se rezumă doar la un stil modern sau minimalist, uneori stilul clasic este cel mai potrivit. Și cum deseori nici construcția locuinței nu ne ajută și oricât de mult ne-am dori să adoptăm un concept minimalist, nu se potrivește. De aceea se zice că stilul clasicul nu apune niciodată, iar un ambient amenajat în acest stil va deborda de eleganță și rafinament. Și nu, nu trebuie să locuim la palat ca să alegem stilul clasic.

Stilul clasic (1)

Picture 1 of 7

Stilul clasic se impune ca un stil atemporal care se adaptează oricărui ambient. Cu elemente din stilul baroc, victorian și substiluri precum cel franțuzesc sau englez, stilul clasic se bazează pe un echilibru ce propune simetrii perfecte și linii clar definite. El și-a păstrat popularitatea în preferințele specialiștilor, dar și a proprietarilor de case, pentru rafinamentul său. În epoca modernă, piesele de mobilier capătă un aspect mai simplist, păstrându-și eleganța de altădată.

Deoarece costurile pentru realizarea unui interior clasic sunt mari, datorită detaliilor și execuției mai dificile, stilul clasic este ales de persoanele de vârsta a doua, care sunt în apogeul vieții. Astfel, cei care caută un astfel de stil decorativ cu un design cu foarte mult gust, iubesc eleganța și simplitatea.

Mobilierul clasic nu trebuie să fie nici prea amblu, dar nici prea minimalist. Piesele de mobilier în stilul clasic rămân de actualitate, fiind alegerea perfectă tocmai datorită capacității mari de a îmbina funcționalitatea produselor moderne cu eleganța celor clasice. Rafinată și impunătoare, mobila clasică este definită de folosirea esențelor de lemn prețioase ca nucul, mahonul, mesteacănul sau stejarul. Pentru decorare, se folosește lemnul rar iar, de exemplu, companiile producătoare de mobilier în stil clasic englezesc folosesc lemnul de trandafir sau lămâi. De asemenea, mobilierul de sufragerie trebuie să aibă o vitrină pentru a fi expuse porțelanuri și ceramice prețioase, servicii de cristal sau argintărie.

Culorile caracteristice pentru stilul clasic sunt cele calde, neutre, care să contrasteze cu mobilierul de culoare predominant închisă. Una dintre culorile definitorii pentru stilul clasic este albul. Deseori se folosesc și nuanțe de pastel, crem, galben pal sau bej. Combinația dintre aceste culori și mobilierul din lemn închis la culoare oferă senzația de confort, stabilitate și eleganță. Iar dacă doriți să dați un aer formal, optați pentru accente de auriu sau argintiu. La fel de importantă este și alegerea culorilor decorațiunilor, cum ar fi perne, draperii, covoare sau corpuri de iluminat.

Unul dintre elementele foarte des întâlnite în stilul clasic este șemineul. Un șemineu mare, o vitrină din lemn masiv care îți oferă vizibilitate către veselă sau obiecte de artă, sau tablouri cu rame din lemn masiv, sculptate cu modele, vor atrage toată atenția. Candelabrele sunt, de asemenea, elemente care nu trebuie să lipsească într-un interior decorat în stilul clasic.

Podelele pot fi din lemn, piatră sau marmură iar, de cele mai multe ori acoperite de covoare grele de lână, așezate în centrul încăperii, oferind simetrie cu modelele care de repetă de jur împrejur.

Însă, după ce ne-am decorat interior cu toate aceste elemente caracteristice stilului clasic, cuum putem integra toată aparatura modernă, fără a strica frumusețea și rafinamentul clasic? Ei bine, se pot crea piese de mobilier care ascund discret televizorul atunci când nu este folosit, în acest fel nu tulbură echilibrul stilului clasic.

Lasă un Comentariu...

*