Cum să îţi amenajezi locuinţa în stil asiatic

Dacă iubeşti culturile asiatice, atunci poţi încerca să aduci o bucăţică din Orient chiar în casa ta.  Stilul asiatic se inspiră în principal din culturile japoneză, chineză, coreană, thailandeză, vietnameză. Cel mai frecvent însă, acesta este o combinaţie între stilul chinezesc şi cel japonez. Acest tip de amenajare îşi face simţită influenţa în interioarele contemporane prin spaţiile zen de relaxare, amplasarea mobilei în stil feng shui, dar şi prin materialele şi modelele tradiţionale.

Cum sa iti amenajezi locuinta in stil asiatic 1

Picture 1 of 13

Nu trebuie neapărat să copiezi în întregime casele asiatice. Dacă vrei să aduci puţin din această cultură în casa ta, poţi să dai doar o tentă, o notă asiatică locuinţei prin adăugarea unor accesorii precum sculpturi cu Buddha, covoare tatami, cabinete în stil tansu, paravane shoji,  lanterne din hârtie etc.

Designul chinez

Interioarele inspirate din cultura chinezească sunt viu colorate şi au piese de mobilier ornate,  adevărate opere de artă, cu detalii pictate şi suprafeţe lăcuite. În stilul chinezesc se mai folosesc motivele animale, cu creaturi mitologice, precum maimuţe sau dragoni.

O parte importantă a stilului chinez o reprezintă şi vasele de porţelan sunt, picate cu modele complexe, multicolore sau în tradiţionalul albastru. De asemenea, se mai folosesc paravanele şi picturile murale mari, care înfăţişează personaje istorice şi scene legendare, într-o gamă cromatică vibrantă.

Principala culoare în designul chinezesc este roşul, mai ales pentru că aceasta înseamnă noroc. Drept culori de accent se mai folosesc galbenul şi verdele. Lanternele de hârtie sunt şi ele puternic colorate, contrastând cu nuanţele întunecate şi bogate ale lemnului.

Designul japonez

Desingul interior japonez este unul relaxant, zen. Aici se folosesc materiale naturale şi culori mai domolite. Fibrele naturale, precum mătasea, sunt un must-have, unele materiale fiind brodate cu modele elaborate, spre exemplu kimonourile, care pot fi folosite ca decoraţiuni pentru perete.

Elemente naturale sunt reprezentate de fântâni cu apă de interior şi covoare tatami. Culorile sunt şi ele inspirate din elemente ale naturii, precum bambusul sau piatra. Astfel, paleta cromatică este alcătuită din culori precum maro, gri şi verde. Alte elemente specifice sunt modelele florale delicate, care se regăsesc şi pe vasele decorative sau pe textilele elaborate.

Dacă eşti fan al stilului modern şi minimalist, atumci simplitatea stilului japonez te va cuceri cu siguranţă. Mobila are linii simple şi este joasă, saltelele futon se folosesc în locul patului, iar pentru sufragerie se folosesc mesele joase şi pernele de podea. Paravanele shoji sau fusuma sunt folosite drept uşi sau separatoare în cameră. Pentru a completa armonios întreaga amenajare, aranjamentele florale simple şi elegante, cu orhidee şi bonsai, nu trebuie să lipsească din casă.  Lămpile din hârtie de orez sunt de asemenea un detaliu perfect pentru serile relaxante.

Cultura asiatică are un farmec aparte. Dacă şi pe tine te-a cucerit, atunci cu siguranţă vei vrea să aduci o părticică din ea în casa ta. Fie că alegi culorile vibrante, motivele tradiţionale specifice stilului chinezesc, sau elementele inspirate din natură, culorile domoale şi liniile simple ale stilului japonez, vei avea cu siguranţă un decor exotic, care te va transporta în cultura orientală.


Lasă un Comentariu...

*