Unul din cel mai mare dezavantaje cu care se confruntă o locuință mică, în general, este absența spațiilor de depozitare. Ori, pentru a nu sufoca spațiul și mai mult decât este cazul, beneficiarii sunt nevoiți să recurgă la tot felul de trucuri și idei care să le salveze suprafața de locuit.
Și pentru că uneori pur și simplu rămâi în pană de idei, noi îți sugerăm 8 idei simple, însă foarte eficiente care te vor ajuta să economisești din suprafața utilă, având o locuință cât se poate de aerisită și atrăgătoare.
1. Pentru a nu ocupa prea mult din suprafața pardoselii, de altfel unul din elementele cele mai importante care-ți va transmite senzația de libertate sau sufocare, după caz, este foarte important să investești inteligent în piese de mobilier multifuncționale. Un exemplu poate fi considerat taburetul sau scaunele ottoman. Pline la exterior, dar goale la interior acestea pot reprezenta una din soluțiile salvatoare. Ele pot fi utilizate de invitați fără nicio problemă, chiar dacă sunt umplute cu pernuțe decorative, pleduri sau revistele la care nici în ruptul capului nu vrei să renunți.
2. Tot mai mulți dintre noi aleg să renunțe la transportul în comun, mai ales în sezonul cald, în favoarea bicicletei. Chiar dacă nu ai un cu cadru din carbon pliabilă, care se poate strecura cu ușurință pe balcon, tot poți să-i găsești un loc în mica ta locuință. Este adevărat, cu siguranță vei avea nevoie de mâna unui bărbat pentru a putea suspenda bicicleta pe un perete, însă rezultatul este cât se poate de atrăgător, mai ales dacă ai o bicicleta retro colorată.
3. Chiar dacă visezi la o baie cât un SPA, într-o locuință mică sunt slabe șanse să ai parte de așa ceva. Și cum spațiul este extrem de important de ce să nu folosești și o parte din suprafața acestei camere, mai ales că nu este un loc unde să aibă acces, în același timp mai mulți oameni. Totodată, pentru că vorbim și de eficiență, este inutil să mai precizăm că acest spațiu ar trebui utilizat pentru produse adiacente băii. Astfel, o comodă unde să depozitezi prosoape și produse de igienă, fie ele detergenți sau produse cosmetice, s-ar putea să-ți fie extrem de utilă. Pe lângă faptul că vei avea în același loc toate produsele de care ai nevoie nici nu va mai trebui să ocupi spații suplimentare în altă încăpere din locuință.
4. Cu toate că în cazul acestei idei nu este vorba chiar de un spațiu de depozitare ci mai degrabă de un truc de cum să economisești spațiu, nu ar fi rău să iei în considerare eliminarea ușilor. Fie poți opta pentru cele glisante, fie poți recurge la draperii și perdele din materiale pline. În felul acesta poți amplasa canapeaua foarte aproape de ușă, fără însă să duci lipsă de intimitate sau de disconfort.
5. În cazul în care avem de-a face cu o garsonieră, locuința cu o singură cameră ce trebuie să îndeplinească simultan mai multe roluri, nici aici nu putem vorbi de o cauză pierdută. O idee veche și totuși tot mai des întâlnită ar fi mobilierul de dormitor pe comandă. Ce înseamnă asta mai exact?
Un pat ascuns în perete, camuflat de o oglindă supradimensionată în timpul zilei. În felul acesta beneficiezi de confortul unui pat adevărat pe timpul nopții, iar în timpul zilei transformi încăperea într-o cameră de zi, aparent mult mai spațioasă. Cu toți știm efectul oglinzii într-un spațiu mic. Așadar, împuști doi iepuri dintr-o lovitură cu mare succes.
6. Poate că nu este cea mai originală idee, însă folosirea suprafeței pereților ca spațiu de depozitare rămâne fără doar și poate una dintre cele mai inteligente idei, iar ea se aplică în orice încăpere, de la hol, living și dormitor și până la baie și bucătărie.
7. O altă idee, tot mai frecventă întâlnită, o reprezintă bibliotecile deschise utilizate ca soluții de separarea a unor funcțiuni. Într-o singură cameră poți avea o zonă de primire și una de dormit fără să faci vreun compromis cu privire la intimitate, mai ales dacă alegi un model de bibliotecă care să se întindă până la nivelul tavanului și utilizezi cu curaj fiecare locșor de care aceasta dispune.
8. O altă sugestie pe care și-o prezentăm și la care ai putea recurge o reprezintă biblioteca ascunsă în spatele patului. Pe lângă faptul că ar fi foarte plăcut să ai la îndemână volumele care-ți plac și din care intenționezi să citești măcar câteva pagini înainte de culcare, acestea nici nu te vor deranja în timpul zilei dacă decizi să ascunzi micuța bibliotecă în spatele unor draperii. Acest material textil nu va avea doar rolul de a piti cărțile și rafturile, ci și de a oferi culoare și textură dormitorului.
sursa foto: www.apartmenttherapy.com