Odată cu sosirea zilelor calde apar şi nenumăratele insecte care împânzesc natura şi care ropotesc, zboară şi ţopăie fericite prin grădina şi casa noastră. Este timpul lor, iar dacă avem şi animăluţe de companie care transportă câte un puricel, suntem victimele lor sigure. Poate n-am vrea să le facem prea mult rău intervenind chimc şi agresiv asupta habitatelor lor, dar n-am vrea nici să fim ciupiţi, bâzâiţi sau chiar îmbolnăviţi de acestea.
Pentru a ne proteja casa şi pe noi de invazia sâcâitoarelor insecte, putem apela la o serie de măsuri mai puţin toxice şi dăunătoare mediului. Printre acestea se pot enumera plantele aromatice.
Este sezonul lor şi pot fi folosite în foarte multe scopuri. Fie că alegem să ne înveselim pervazul ferestrelor cu ghivece pline de iasomie sau busuioc, fie că preferăm să le procurăm culese şi să le uscăm sau realizăm aranjamente originale în diverse vase de sticlă, depozitarea acestora în casă poate ţine la distanţă puricii, ţânţarii, moliile sau furnicile. Pe lângă această izbândă pe care am putea s-o obţinem în faţa insectelor, avem şansa să ne deconectăm puţin, găsind diverse modalităţi de a creea recipiente în care să depozităm aromatele fructe şi cu care să ne ornăm casa. Fie că vopsim cutiuţe vechi şi le umplem cu mentă, după care le găsim locul potrivit în casă, fie că realzăm săculeţi sau mingiuţe din etamină sau alt material aerisit pe care le umplem cu plante uscate şi le agăţăm la ferestre, vom realiza cu siguranţă accesorii interesante şi folositoare ce ne vor aroma casa şi ne vor scăpa de insecte.
Menta este planta ierboasă cu o mare varietate de denumiri şi tipuri. Fie că-i spunem smirnă sau izmă, mirosul său aromatic, înţepător şi răcoritor datorat uleiurilor volatile, substanţelor polifenolice şi flavonoizilor, va ţine la distanţă tânţarii, puricii şi moliile. Aerul din jurul mentei va căpăta aroma inconfundabilă şi casa noastră va fi protejată de gâze.
Busuiocul, cu aroma sa inconfundabilă datorată tot uleiurilor volatile, uscat sau păstrat în ghiveci, va ţine la distanţă moliile şi tânţarii şi ne va înmirezma casa.
Parfumata levănţică este vedeta plantelor aromatice, putând fi montată în cele mai variate aranjamente şi având calitatea de a-şi păstra parfumul pentru foarte mult timp. Un săculeţ din material textil umplut cu levănţică şi pus în dulapul cu haine, va aroma spaţiul înconjurător pentru foarte mult timp.
Uleiurile volatile ale levănţicăi vor alunga moliile, puricii şi ţânţarii şi, în acelaşi timp, vor acţiona şi asupra stării celor din casă, inducând o stare de bine.
Astfel, natura ne vine din nou în ajutor, oferindu-ne modalităţi de a rezolva problemele în cel mai simplu şi folositor mod.
Absolventă a Facultăţii de Filologie, am încercat să dau limbii române ceea ce i se cuvine, cu respect şi conştiinciozitate, să o aşez în ierarhia mea pe unul dintre cele mai înalte locuri. Am comunicat într-o limbă română curată şi corectă, atât ca regizor radio în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, între anii 1995-2008, dar mai cu seamă, în presa scrisă, ca redactor la Revista Lacucina, între anii 2007-2013, şi ulterior, din anul 2016 până în prezent în cadrul redacţiei Creative Art Advertising.
Respectând limba română şi citirorii, documentându-mă permanent cu interes şi asumare, informându-mă despre tot ceea ce apare nou în domeniile abordate, scopul meu este de a redacta articole corecte, bogate informaţional, fluente, sistematizate, accesibile şi utile.
Modul în care îmi abordez misiunea, cu dedicare şi interes, se reflectă în rândurile aşternute de mine pentru cititori, cărora doresc să le transmit mesajul cât mai limpede, într-o scriere curată şi corectă.
Oricât de grea ar fi tema abordată, provocarea este foarte mare, reuşind astfel să tratez şi să parcurg orice subiect care ar putea trezi interesul cititorilor sau le-ar fi de folos.