O mansardă urbană, discretă la exterior, dar îndrăzneață la interior

Atunci când vorbim de o clădire unifamilială veche, cei mai mulți specialiști îți vor spune că este mult mai simplu și mai ieftin să renunți la întreaga construcție pentru a ridica alta noua. Dar, acest lucru nu se mai aplică atunci când avem de-a face cu o clădire de patrimoniu sau cu o casă reprezentativă pentru un anumit stil, cum este, de altfel, și cazul proiectului nostru.

O mansardă urbană, discretă la exterior, dar îndrăzneață la interior (1)

Picture 1 of 12


Proprietarii acestei frumoase case ar fi avut posibilitatea să o dărâme, în vederea construirii uneia noi, cu atât mai mult cu cât aceasta prezenta un grad avansat de degradare, atât la nivelul finisajelor, cât și în profunzime, confruntându-se cu infiltrații de apă în structura de zidărie.

În ciuda acestor defecte, ei și-au dorit să salveze imaginea casei al cărui stil este reprezentativ pentru orașele de câmpie din vestul țării, chiar și cu provocările ce au venit și au trebuit depășite alături de arhitectul cu care aceștia au colaborat, Arh. Bogdan Demetrescu.

Bogdan Demetrescu și echipa sa au fost cei care au venit cu minunata idee de a extinde locuința pe verticală, odată cu salvarea imobilului salvând și podul acestuia. Totodată, toate transformările prin care această locuință a trecut au fost realizate ținând cont de armonia cu natura, respectul față de împrejurimi, față de casele deja existente, precum și de dobândirea unui spațiu interior liniștit și relaxant.

Astfel, cu toate că în prezent putem admira o mansardă modernă, cu look urban, amenajarea podului a fost concepută recurgând la materiale și tehnologii aproape uitate în țara noastră.
Reabilitarea podului s-a făcut prin refacerea șarpantei care a păstrat volumetria și proporțiile inițiale ale casei. Spațiul interior nou creat a fost gândit pentru a răspunde pe deplin trăirilor proprietarilor. Aceștia au ales să folosească pentru iluminarea naturală ferestre de mansardă VELUX ca elementele de articulație între planul învelitorii de șindrilă și frontonul de cărămida aparentă, încadrându-se în ritmul dat de căpriorii aparenți.
Astfel, în prezent, avem de-a face cu un spațiu deschis care se bucură de lumină prin deschideri zenitale, iar compartimentarea spațiilor secundare a fost rezolvată prin panouri mari culisante care fac trecerile firești dintr-un loc în altul. Încăperea băii, caracterizată de sobrietatea imprimată de materialele folosite, se încălzește datorită reflexiilor luminii care pătrunde prin fereastra de mansardă VELUX.
Scara metalică care face trecerea spre mansardă reprezintă în sine un obiect de design interior. Scara este pusă în valoare tot prin intermediul ferestrelor de mansardă VELUX, care creează un efect de transformare și ordonare a interiorului mansardei. Lumina și materialul devin astfel uneltele principale în amenajare acestui minunat spațiu.

Stilul minimalist și contrastele dintre culori și texturi oferă mansardei deopotrivă rafinament și clasă.

Privind în urmă, reabilitarea acestei locuințe, fără îndoială, a reprezentat una dintre cele mai înțelepte decizii. În plus, trebuie menționat și aportul specialiștilor fără de care astăzi ne-ar fi fost imposibil să admirăm acest spațiu urban, modern, cu stil.
Inspiră-te pe velux.ro și fii la curent cu noutățile pe facebook.com/velux


Lasă un Comentariu...

*