Ghid pentru cumpărarea celui mai bun televizor 4K

Tehnologia 4K te va face să uiți total de modul în care percepeai până acum televizoarele. Pentru că nimic din ce ai văzut în trecut la un display cu tub, HD sau Full-HD, nu se compară cu ce poate afișa un televizor 4K (Ultra HD), atât timp cât există conținut nativ pentru acest format. Iar partea cea mai frumoasă este că îți poți cumpăra oricând un super-device 4K, la un preț mult mai mic decât ai crede.

Sursa foto: ideall.ro

Vremea prețurilor exorbitante pentru televizoarele de calitate a trecut, deci dacă vrei să îți cumperi astăzi un astfel de produs, află mai întâi ce poate oferi acesta, diferit comparativ cu alte Smart TV-uri. Ți-am pregătit un ghid complet de cumpărare al televizorului perfect pentru stilul tău de viață, deci ne vedem la final, să tragem împreună concluziile:

Ce înseamnă mai exact 4K (Ultra HD)?

Sursa foto: ideall.ro

Sticker-ul 4K (sinonim cu Ultra HD) de pe un Smart TV se referă la faptul că device-ul respectiv multiplică de 4 ori rezoluția pe care o poate oferi un televizor HD, având totodată dimensiuni mult mai mari decât televizoarele HD și Full HD.

Numărul de pixeli cu care vine la pachet un televizor 4K lasă cu mult în urmă televizoarele din primele generații de Smart TV-uri. O clasificare a acestora în funcție de rezoluție arată cam așa:

 • 8K – 7680 X 4320 pixeli
 • Cinema 4K – 4096 X 2160 pixeli
 • UHD 4K (Ultra HD) – 3840 X 2160 pixeli
 • Full HD – 1920 X 1080 pixeli
 • HD Ready – 1280 X 720 pixeli
 • SD – 720 X 480 pixeli*

*- televizoarele SD (cele cu tub catodic) sunt astăzi irelevante în această competiție a clarității imaginii, însă am dorit să îți arătăm ce înseamnă rezoluția 4K, raportată la celelalte rezoluții disponibile le Smart TV-uri.

Cum aleg cel mai bun televizor 4K?

Sursa foto: ideall.ro

Acum că știi care sunt principalele deosebiri dintre un televizor 4K UHD și celelalte modele de Smart TV-uri disponibile online, haide să aflăm împreună cum poți alege un astfel de device, în funcție de nevoile tale:

 • Alegerea unui televizor 4K în funcție de rezoluție

Ai la dispoziție 2 variante: 4K – 3840 X 2160 pixeli și Cinema 4K – 4096 X 2160 pixeli.

Cel de-al doilea model oferă un număr mult mai mare de pixeli și este mult mai lat. Problema cu Cinema 4K este că nu există suficient content nativ, pentru a te bucura de claritatea imaginilor pe care o oferă un astfel de display.

 • Alegerea unui televizor 4K în funcție de diagonală

Un televizor 4K îți poate transforma living-ul într-o veritabilă sală de cinema, prin dimensiunea impresionantă a diagonalei sale. Cele mai mici diagonale ale unui Smart TV UHD măsoară 127 cm, dar poți cumpăra online și modele ce pot depăși fără probleme pragul de 150 cm. 

 • Alegerea unui televizor 4K în funcție de numărul maxim de culori

Dacă știi că te poți bucura de suficient conținut nativ UHD, poți merge pe varianta panoului de 10 biți (UHD Premium – 10 miliarde de culori). Acest display îți va oferi o experiență de vizionare diferită de tot ce ai întâlnit până acum, bucurându-te de cele mai vii culori pe care le poate oferi un Smart TV din această gamă de produse. Există și varianta unui panou de 8 biți – mai ieftină decât cea de 10 biți, dar care oferă nu mai mult de 16.7 milioane de culori. 

 • Alegerea unui televizor 4K în funcție de tipul ecranului

Tehnologiile din spatele televizoarelor 4K UHD diferă, fapt ce determină experiențe de utilizare diferite, de la model la model. Așadar, nu toate ecranele televizoarelor 4K sunt la fel, ci se deosebesc între ele prin: numărul de cristale lichide, unghiul de curbură al monitorului sau claritatea în redarea culorilor. Află că există 2 tipuri de ecrane 4K UHD: LED și OLED.

Așadar, ce oferă un televizor 4K?

Chiar dacă un Smart TV 4K UHD garantează o experiență de utilizare net superioară, prin numărul mai mare de pixeli și miliardele de culori redate pe ecranele acestora, problema rămâne în continuare legată de conținutul nativ redus, pe care posturile TV îl oferă astăzi în România.

Iată însă cum te poți bucura astăzi de cât mai mult conținut de acest fel:

 • Fă-ți abonament Premium la Netflix – ai parte de filme și documentare 4K UHD;
 • Cumpără un PS4 Pro – consolă de jocuri ce permite accesul la acest format video;
 • Instalează un sistem home cinema Blue Ray – rulează fără probleme DVD-uri 4K.

Lasă un Comentariu...

*