Alegerea culorilor pentru camera ta

Majoritatea oamenilor pun accent pe mobilierul și accesoriilor dintr-o casă, și mai puțin pe culori. Specialiștii în design interior consideră că alegerea culorilor dintr-o cameră este cea mai importantă etapă în amenajarea interioară a unei camere, iar când vorbim de culori nu ne referim doar la pereți, ci la tot ansamblul de elemente care compun o cameră, cum ar fi podele, mobilier, ferestre, uși și accesorii. Iată la ce ar trebui să fii atent atunci când alegi culorile într-o cameră, pentru a crea acea armonie a elementelor.

Există o regulă nescrisă a proporțiilor culorilor care se aplică pentru orice încăpere. Această regulă spune că o cameră se împarte în 3 segmente: 60-30-10.

  • 60% din cameră trebuie să aibă o culoare dominantă, care va fi un suport pentru restul culorilor din cameră (de obicei, aceste culori sunt tonuri neutre, de alb, gri sau crem).
  • 30% din cameră trebuie să fie compusă din culori secundare, care vor stârni interesul
  • 10% din cameră este atribuită culorii de accent, care va da strălucire camerei

Să luăm exemplu următorul încăpere, din poza de mai jos. Putem observa că în această încăpere culoarea alb este cea dominantă, cea care unifică întreaga încăpere. Culoarea secundară este roșu și o regăsim în diferite elemente de mobilier și accesorii, iar restul de 10% este reprezentat de perna de un galben țipător și florile mov, ce dau un plus de personalitate camerei. Toate elementele se îmbină armonios și crează un mediu familiar și prietenos.

culori-living

Un alt lucru de care ar trebui să ții cont este schema de culori complementare, care presupune alăturarea unei culori primare (roșu, galben sau albastru) cu o culoare secundară. Se recomandă combinațiile de culori roșu-verde, galben-violet sau albastru-portocaliu, deoarece aceste combinații pun în valoare camera. Aceste alăturări de culori sunt potrivite mai ales pentru zona livingului, impactul vizual fiind unul contrastant.

Există și anumite trucuri pe care le poți folosi pentru a crea anumite efecte. Spre exemplu, dacă ai o cameră înaltă și dorești să pară mai joasă, optează pentru un tavan vopsit într-o culoare mai închisă decât pereții și invers, dacă dorești o cameră care să pară mai înaltă, vopsește tavanul într-o culoare deschisă și pereți într-o culoare mai închisă.

În concluzie, culorile ne permit să ne jucăm cu spațiul și cu armonia unei încăperi. Tot ce trebuie să faci este să ai grijă la regula proporțiilor (pentru a nu obține o cameră prea colorată și obositoare) și să alegi combinațiile de culori potrivite. Dacă ai nevoie de inspirație, privește galeria următoare de poze!

Living 1

Picture 1 of 10

About Cristina Rosu

Lasă un Comentariu...

*