Să locuiești într-o casă de dimensiuni reduse poate reprezenta o adevărată provocare. Uneori spațiul pentru depozitare, pentru garderobă ori obiecte personale, sau chiar pentru servirea mesei, poate părea insuficient. Aceste neajunsuri pot fi însă corectate cu puțină creativitate. Câteva idei inteligente puse în practică, vor transforma locuința ta într-una confortabilă și perfect funcțională. În plus, casele de mici dimensiuni au și ele avantajele lor, precum intimitatea și atmosfera primitoare care te întâmpină de fiecare dată când ajungi acasă.
Unul dintre cele mai importante aspecte în cazul amenajării unei locuințe de dimensiuni reduse este organizarea. O bună organizare a pieselor de mobilier, a obiectelor decorative și a lucrurilor personale te va ajuta să economisești neașteptat de mult spațiu. Și nu te sfii să recurgi la soluții mai puțin convenționale. Acestea vor aduce un plus de atractivitate.
Inspiră-te din galeria de imagini de mai sus și asigură-te că problema spațiului disponibil este o problemă uitată.
1. Spațiul de sub scară
Se spune că „nevoia te învață”. Cele mai bune idei apar atunci când avem mai mare nevoie de un lucru, aparent inaccesibil. Un bun exemplu este micul birou amenajat chiar sub scară. Un spațiu care nu avea nicio utilitate, s-a transformat într-un loc deosebit de util pentru munca de acasă.
2. Masă pentru doi
Obiectele multifuncționale sunt o alegere perfectă pentru spațiile mici. Masa din imaginea de mai sus se poate transforma cu ușurință într-o masă pentru două persoane. În plus, piesa de mobilă ascunde și un sertar, ideal pentru păstrarea telecomenzilor sau a revistelor preferate.
3. Etajere
Etajerele sunt o bună soluție pentru bucătăriile mici. Amplasarea acestora pe perete reprezintă o alternativă la piesele de mobilier din lemn masiv, care vor micșora vizual spațiul, din cauza dimensiunii și a formei. Iar așezarea le vedere a veselei va crea o atmosferă plăcută și primitoare.
4. Birou ascuns vederii
Această micuță debara a fost transformată într-un birou. În cazul în care dispui de un astfel de spațiu, nu ezita să îi conferi o dublă funcționalitate. Atunci când nu lucrezi, pur și simplu închizi ușile și așezi scaunul la locul lui.
5. Turn din cărți
Ești o persoană cu adevărat pasionată de cărți? Faptul că locuiești într-un mic apartament nu trebuie să reprezinte un dezavantaj pentru colecția ta de volume. Însă, în loc să adaugi rafturi suplimentare și să aglomerezi vizual încăperea, optează pentru o modalitate de păstrare mai neobișnuită, dar deosebit de eficientă.
6. Cămara ideală
Acesta este un alt exemplu despre cum o mică debara, sau chiar un dulap, poate deveni un spațiu deosebit de funcțional. Prin amplasarea la interior a unor rafturi perfect adaptate nevoilor tale, vei dispune de mai mult spațiu pentru depozitarea obiectelor din bucătărie.
7. Pat la etaj
Pentru copii, sau chiar pentru adulți, un pat la etaj este o soluție eficientă de a economisi spațiu la nivelul podelei. În acest mod o zonă care nu era utilizată în alt scop, devine funcțională.
8. Raft pentru bicicletă
Dacă ești pasionat de mersul pe bicicletă, cu siguranță întâmpini dificultăți în ceea ce privește depozitarea acesteia. Cu ajutorul unui raft, precum cel din imagine, bicicleta ta va fi în siguranță, fără a sta în drum.
9. Mobilier adaptabil
Mobilierul din imagine se transformă cu ușurință din pat de dormitor, în podea pentru birou. Este o soluție ideală pentru locuințele mici.
10. Paturi supraetajate
O soluție foarte utilă în camera copiilor este achiziționarea unui pat supraetajat. Soluția poate fi aplicată și în cazul în care este vorba de trei paturi, rezultatul fiind un model de pat particular și inovativ.