Culori pentru dormitor

Ai crede că cele mai multe semne de întrebare apar cu privire la alegerea finisajelor, decorațiunilor sau a pieselor de mobilier, nicidecum la culorile pentru dormitor, de exemplu. Ei bine, acest subiect culori pentru dormitor reprezintă o piatră de hotar pentru mulți dintre noi.

culorile pentru dormitor (1)

Picture 1 of 22

Culorile sunt importante, am putea spune elementare. Fiecare culoare pe lângă faptul că simbolizează ceva îți transmite și o energie care se poate manifesta prin relaxare, calmitate sau din contră agitație și neliniște.

Ori, pentru că începi să sesizezi cât de importante sunt culorile, mai ales în dormitor, trebuie să alegi cu atenție. Decizia o poți lua fie apelând la regulile feng shui care se ghidează după harta locuinței sau elementul definit de data nașteri care ar putea fi lemn, apa, pământ, foc sau fier, fie după tendințele în amenajări interioare, după paleta cromatică la care apelezi atunci când îți cumperi de îmbrăcat sau mai simplu, așa cum aminteam mai sus, după semnificația/simbolistica culorilor.

Designerii, în mod deosebit, aleg de cele mai multe ori culori pentru dormitor care se traduc prin dorință, iar în dormitor optează pentru tonuri care vor contribui la relaxare, la calm și la un somn bun, odihnitor.

Astfel, când vine vorba de culori pentru dormitor, ar trebui să ții cont în primul rând de această stare pe care îți dorești să o obții.

Totodată, dacă îți dorești să ții pasul cu tendințele în amenajările interioare ar trebui să știi faptul că culorile naturale au câștigat tot mai mult teren în ultimii ani. Fie deschise sau mate, tonurile de crem, bej ori maro devin tot mai populare și asta pentru că de cele mai multe ori ele chiar sunt culori pentru dormitor. În plus, acestora le poți asocia aproape orice altă culoare, caracterul neutru fiind atuul lor major.

De asemenea, dacă îți dorești să păcălești percepția asupra unui spațiu mic, să-l faci să pară mai amplu decât este în realitate tonurile de albastru, lavandă și chiar roz sunt cele care-ți vor veni în ajutor. Rozul se traduce prin relaxare și calm, iar verdele va da naștere unui spațiu echilibrat, sigur, plin de energie, stabil și natural, atâta timp cât optezi pentru nuanțe blânde și nu închise. Verdele închis predispune la depresie și tristețe.

Pe de altă parte albastrul este recomandat atunci când în dormitor faci mai mult decât să dormi, vrei să meditezi de pildă. Astfel, între albastru și meditație, stimularea gândirii, prevenirea coșmarurilor, amânarea senzației de foame, seninătate și chiar autoritate poți pune semnul egal. Fiecare din aceste emoții, stări sunt reprezentate de culoarea albastru.

Dacă îți dorești să amenajezi o zonă de lucru în dormitor atunci probabil că vei avea nevoie de creativitate, ori pe aceasta ai putea să o obții recurgând la nuanțe de violet. Și chiar dacă nu vrei să lucrezi în această încăpere violetul tot este o soluție în dilema culori pentru dormitor. Violetul simbolizează fericire, fertilitate, însă ar trebui să eviți inserarea lui în cantități prea mari dacă îți dorești să dormi bine noaptea.

Culorile precum roșu, oranj sau galben nu sunt tot timpul recomandate atunci când întrebi ce culori să alegi pentru dormitor, însă ai putea să le integrezi în încăperea ta dacă recurgi la tonuri mai blânde. Cele puternice sau închise au tendința să diminueze volumul unei camere, tocmai de aceea sunt de evitat în dormitoarele mici. În plus, creează și un sentiment de apăsare. Dacă una dintre ele se numără printre preferatele tale și vrei cu tot dinadínsu să o folosești gândește la un singur perete care să poarte această culoare, iar pe restul îmbracă-i în ceva mai blând.

De exemplu, dacă îți dorești ca dormitorul tău să para foarte fresh și înviorător atunci de poți juca cu un mix de culori în care un galben ca soarele ar putea fi vedeta, doar dacă acestuia îi asociezi un gri cald sau un ton luminos de corai.

În cele din urmă dacă îți este foarte greu să te decizi poți oricând să rămâi la alb. Nu este doar cea mai ieftină variantă, dar face parte și din propunerile pentru culorile anului 2016, deci vei fi și în trend. Pentru a da culoare dormitorului poți recurge la accesorii în tonuri pastelate.

Nu uita însă că paleta cromatică pentru pereți ar trebui să se potrivească și completeze alegerile făcute cu privire la piesele de mobilier. În plus, dormitorul face parte din căminul tău, ori între el și restul locuinței ar trebui să existe o continuitate o comunicare naturală de culoare, stil și forme.

Acum că știi atâtea te-ai decis asupra gamei de culori pentru dormitor pe care o vei folosi?

Lasă un Comentariu...

*