3 moduri în care îți poți amenaja locuința pentru o bună sănătate mintală

Starea noastră de sănătate mintală începe să devină din ce în ce mai importantă pentru noi, și asta pentru că știm deja prea bine cum ne pot afecta stresul, programul încărcat de la servici și, în general, dezechilibrul activităților noastre de zi cu zi. Dacă există un loc în care ne putem regenera mental, sufletește și trupește în fiecare zi atunci acel loc este casa noastră. Este minunat să ne permitem să plecăm oricând în vacanțe, să petrecem ore în șir la SPA sau la saloane de înfrumusețare sau măcar să fugim un weekend de agitația orașului. Dar atunci când nu avem aceste posibilități, nu ne rămâne decât să ne îndreptăm spre casele noastre și să încercăm acolo să ne punem pe picioare, să vedem ce anume ne trage în jos și să încercăm să ne îndreptăm viețile.

Nici nu mai avem nevoie de studii care să ne arate ce impact uriaș joacă aspectul locuințelor noastre pentru starea noastră de bine. Este suficient să ajungem acasă și să fim întâmpinați de un teanc de vase nespălate sau de dezordine și aglomerație pentru a ne simți deja mai copleșiți, mai nervoși și mai stresați. În mod ideal, mediul în care locuim ar trebui să emane căldură, relaxare și pozitivitate. Pentru sănătatea noastră fizică și mentală, este important să locuim într-o casă curată și ordonată.

Iată câteva modalități prin care vă puteți amenaja locuința pentru a vă bucura de o bună sănătate mintală:

  1. Izolare termică și fonică. Fie că dorim să citim o carte, să ne uităm la un film, să gătim ceva bun sau să facem o baie, după programul lung de la servici dorim să ne relaxăm atunci când ajungem acasă. Pentru mulți dintre noi, relaxarea merge mână în mână cu intimitatea, cu căldura, cu relaxarea și cu liniștea. În cele câteva momente libere pe care ni le putem permite la finalul zilei, nu vrem să fim deranjați nici de privirile indiscrete ale trecătorilor, nici de zgomotele din jur. Cu ajutorul covoarelor și a materialelor textile, putem să ne asigurăm izolare termică și fonică. Cele mai potrivite covoare care îndeplinesc funcția de izolare termică sunt cele groase, cu fir lung, din materiale calitative. Totuși, dacă sunteți alergici sau suferiți de astm, optați mai degrabă pentru covoare din bumbac sau din materiale naturale, precum sisal sau cânepă. Perdelele și draperiile joacă un alt rol important, acestea ferindu-ne de privirile trecătorilor, dar și de curenții de aer. Pentru un confort sporit, optați pentru draperii blackout sau pentru jaluzele romane.
  2. Rolul decorului. Indiferent că este vorba despre locuința noastră sau despre birou, este important să decorăm mediul în care locuim și lucrăm în mod corespunzător. Puteți apela la nenumărate idei amenajare dormitor, dar principalul pas este acela de a ne decide care sunt lucrurile pe care dorim să le păstrăm și care sunt acele lucruri de care nu mai avem nevoie, în special când vine vorba de diverse obiecte decorative. Mai ales în dormitor, elementele de decor contează cel mai mult, deoarece dorim să creem un mediu intim, cald, primitor și relaxant. Fotografiile personale sunt cele mai potrivite, căci ne întorc mereu în trecut, la acele momente frumoase pe care le-am trăit, determinându-ne parcă să facem orice pentru a crea și alte amintiri la fel de superbe. În esență, obiectele și imaginile decorative din locuințele noastre ar trebui să ne revigoreze pe loc starea de spirit și să ne facă să ne simțim mai energici.
  3. Mulți dintre noi suntem firi creative, chiar dacă nu ne dăm seama de asta tot timpul. Dar iată că nu toți avem la dispoziție o platformă adecvată unde să ne expunem talentele. Casele noastre sunt locurile cele mai potrivite unde putem să dăm frâu liber creativității într-o manieră artistică. Fie că este vorba de pictură, de fotografie, de tot felul de proiecte DYI sau de oricare alte talente, cea mai bună modalitate prin care ne putem personaliza locuința este prin intermediul unor lucruri făcute cu mâinile noastre.

Dacă simțiți că sunteți în pană de idei și nu știți de unde să începeți să vă reamenajați locuința, pentru cele mai bune rezultate puteți opta pentru serviciile oferite de un designer de interioare. Un designer calificat vă poate ajuta să infuzați liniște, relaxare și confort în întreaga locuință.

Lasă un Comentariu...

*