Reguli pentru amenajarea camerei copilului

Venirea pe lume a copilului aduce după sine o serie de schimbări radicale în viața părinților. Pe lângă cele de ordin spiritual și emoțional, mari modificări se petrec și în spațiul locativ.

Camera copilului este atent aleasă și decorată astfel încât acesta să se simtă în largul lui. Amenajarea camerei trebuie să se facă ținând cont de o serie de reguli:

1. Siguranță

Trebuie luate toate măsurile de precauție pentru ca siguranța copilului să fie pe primul plan. Instalația electrică trebuie să fie corect întocmită și verificată periodic.  Mobilierul trebuie bine ancorat pe perete, fără piese fragile care se pot sparge sau desprinde ușor. Ferestrele trebuie să fie prevăzute cu sisteme de blocare, bine izolate, pentru a evita orice accident nefericit.

2. Luminozitate

Alege pentru copilul tău cea mai luminoasă încăpere din casă! Ideal ar fi să aveți geamuri mari pe care să pătrundă soarele. Lumina naturală este foarte importantă! Aceasta influențează starea de spirit a copilului, cât și somnul acestuia.  

Lumina naturală din timpul zilei va fi suplinită, după apus, de lumina artificială. În ceea ce privește corpurile de iluminat, acestea ar trebui să redea o lumină galbenă, caldă, și asta pentru că cea albă obosește ochii și provoacă agitație. Pe lângă becurile din tavan poziționate în sus, nu în jos, mai este necesară  o sursă de lumină ambientală, nu foarte intensă, și o lumină de veghe.

3. Colorit

Copiii sunt veseli și bine dispuși în cea mai mare parte a timpului. Starea lor de bine și fericirea puerilă trebuie să se regăsească din plin în camera lor, așa că indicat este ca, pentru vopsirea pereților, elementele de decor ori culoarea mobilierului să se aleagă în tonuri calde, deschise.

Culorile creează ideea de spațiu, intimitate, iar pe copil îl fac fericit. Este recomandat să fie utilizate cu moderație, astfel încât fuziunea lor să fie plăcută ochiului. Tonurile cele mai folosite au la bază albastrul, verdele, galbenul sau portocaliul. În ceea ce privește nonculorile, preferat este albul, care temperează contrastele puternice.

4. Organizare

Nu mereu dispunem de suprafețe generoase, de aceea, trebuie fructificat la maximum spațiul din camera copilului. De cele mai multe ori, aceasta  trebuie să fie loc de joacă, dormitor și birou, de aceea o atentă așezare poate simplifica lucrurile. De mare ajutor este mobilierul multifuncțional, prevăzut cu multe rafturi și sertare. Spațiile de depozitare trebuie să fie generoase, diferite ca dimensiuni, cât să  cuprindă multitudinea de jucării, garderoba ori biblioteca pe care fiecare copil le are.

De nelipsit este biroul la care este atașat scaunul. Ambele ergonomice,  trebuie să ofere poziții corecte în procesul de învățare. Aranjarea corectă a lucrurilor va ține cont și de cheful permanent de joacă a celor mici, oferindu-i un spațiu generos pentru asta. Fie că se joacă singur ori are parteneri, va exista în camera un loc special pentru asta.

5. Elemente de decor

De cele mai multe ori, draperiile, perdelele sau covoarele aduc un strop de savoare și personalitate camerei. Pot fi în aceeași temă cu mobilierul sau pot fi în perfect contrast, devenind elementul central al camerei, ori pata de culoare dintr-un decor anost.

După preferințe, pot înfățișa personaje sau eroi preferați din poveștile și desenele îndrăgite. Mocheta de copii colecția Disney, pe care o găsim la un preț de excepție pe site-ul www.decorino.ro, este atât pe placul fetelor, cât și a băieților. Se integrează perfect în micul univers al copiilor și poate fi folosită ca element principal în jocurile lor. Cu puțină imaginație, aceasta poate fi transformată în pistă pentru mașini, ori în cadru de basm pentru numeroase scenarii.

Camera copilului este sufletul casei. Ea vibrează la toate stările lui și este martora tuturor etapelor prin care trece, suferind periodic diverse modificări menite să țină pasul cu evoluția sa.

Ei petrec cea mai mare parte a timpului jucându-se, iar camera lor este cel mai bun loc pentru a face asta.  Sigură și bine organizată, camera oferă copilului, în egală măsură, intimidate, utilitate și diversitate.

Sursa foto: unsplash.com

 

Lasă un Comentariu...

*