5 sfaturi utile pentru amenajarea camerei copilului

Una dintre marile provocări cu care se confruntă părinții este amenajarea camerei copilului.

5 sfaturi utile pentru amenajarea camerei copiluluiDacă ești în perioada în care aduni idei pentru un astfel de proiect, atunci sfaturile de mai jos îți vor fi de folos pentru că te vor ajuta, în 5 pași, să îți faci un plan despre modul în care va arăta la final camera copilului tău. Să începem!

  1. Ia în considerare vârsta copilului

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care ți le putem da atunci când vine vorba de amenajare cameră copil este să ții cont de vârsta celui mic. Bineînțeles, vorbim în mod special de situațiile în care copilul urmează să devină școlar, însă tu îl vezi tot ca un copil mic și uiți să iei în considerare nevoile esențiale pe care le are. Dacă în cazul unui copil cu vârsta de 3-4 ani, vei avea nevoie de multe jucării și spații de joacă, în cazul unui școlar, camera nu mai este chiar atât de jucăușă, ci va fi mai mult un spațiu în care copilul se va retrage de cele mai multe ori de ochii părinților. Câteva piese de mobilier, o bibliotecă, un birou încăpător și ferestre mari care să asigure pătrunderea luminii naturale – la aceste aspecte va trebui să fii atent. Așadar, trebuie să ții cont de nevoile pe care un copil le are la o anumită vârstă înainte de a trece la amenajarea camerei.

  1. Nu uita de plantele verzi

Un aspect mai puțin luat în considerare de părinți atunci când vine vorba de amenajarea camerei pentru copil este calitatea aerului. Probabil știai deja că anumite plante verzi de apartament nu au doar un rol decorativ, ci contribuie și la purificarea aerului și la reglarea nivelului de umiditate din casă. Partea bună este multe plante verzi sunt rezistente și nu necesită o întreținere prea mare, așa că, de ce să nu profiți de beneficiile pe care le au și să alegi câteva și pentru camera celui mic?

  1. Ia în considerare stilul Montessori

Din ce în ce mai mulți părinți iau în considerare stilul Montessori atunci când amenajează camera copilului. Acest stil poate fi aplicat pentru camerele copiilor cu vârsta între 1-7 ani și are scopul de a le oferi independența necesare și de a-i provoca să descopere lumea în siguranță. Totul este adaptat la nevoile și dimensiunile copilului – există doar câteva piese de mobilier utile, jucăriile sunt puține și sunt schimbate periodic pentru a menține interesul copilului, spațiile de depozitare sunt la nivelul său pentru a avea acces la orice. Stilul Montessori este considerat unul minimalist și îl ajută pe cel mic să devină independent și să își ia propriile decizii de mic.

  1. Stabilește anumite zone de interes

Nu mai este un secret faptul că în 99% din timp, în camera copilului este dezordine. Acest lucru poate fi evitat dacă stabilești încă de la bun început anumite zone de interes, cu destinații clare. Spre exemplu, poți alege ca zonele de interes să fie: somn, studiu/școală și joacă și să așezi piesele de mobilier în așa fel încât cel mic să nu poată amesteca jocurile cu cărțile sau hainele. Se va juca în zona special amenajată, când va avea teme de făcut va merge în zona de studiu și seara se va retrage în zona de somn. În acest fel, va fi mai ușor să se mențină ordinea.

  1. Implică-l pe cel mic în amenajarea camerei

După vârsta de 4-5 ani, poți deja să îl implici pe copil în procesul de amenajare a camerei – până la urmă, va fi spațiul în care va petrece cel mai mult timp, nu? Prezintă-i propunerile tale și oferă-i ocazia de a-și aduce aportul în amenajarea camerei. Spre exemplu, îl poți ruga să își facă ordine în jucării, să le păstreze pe cele care încă mai prezintă interes pentru el, iar pe restul să le doneze. Transformă amenajarea camerei într-o activitate distractivă de familie și vei vedea că totul este mult mai ușor!

Lasă un Comentariu...

*