Cum să foloseşti catifeaua în amenajarea casei tale

Catifeaua e un material-statement care  trebuie tratat cu multă grijă, fiind destul de pretenţios.  Folosit cum trebuie, poate să scoată o amenajare din anonimat şi să aducă un plus de rafinament. Folosit greşit şi în exces, poate să dea senzaţia de kitsch, de încărcare sau poate strica iremediabil armonii de design. Catifeaua nu a dispărut niciodată din peisaj, nu s-a demodat, importanţa ei fluctuând  în funcţie de vremuri. În ultimii ani se constată o nouă revoluţie, cea a catifelei.  

Cum sa folosesti catifeaua in amenajarea casei tale 1

Picture 1 of 17

Catifeaua exprimă nobleţe, extravaganţă, un gust aparte, pretenţios, sofisticat. Aceasta a fost privită mult timp drept material greoi, potrivit pentru amenajările în stil baroc. Astăzi, noile texturi şi culori îi estompează preţiozitatea ei de odinioară, însă nu îi umbresc eleganţa. În ultima vreme, regăsim catifeaua în orice stil de amenajare, chiar şi modern.

În vremurile noastre, catifeaua a pătruns  mai pregnant în amenajările interioare odată  cu revenirea la modă a elementelor art-deco (materiale mai exotice, opulente, culori tari, un răspuns la minimalismul nordic, discret şi caracterizat de mult alb). După ani buni de austeritate, de linii cuminţi în care etalarea luxului a devenit un fel de subiect tabu, catifeaua, cu textura ei nobiliară, e din nou de lumina reflectoarelor. 

Folosind piesele potrivite, catifeaua poate să arate senzaţional. Catifeaua poate fi folosită la draperii, perne decorative, tapet, canapele, rafinamentul acesteia şi textura sa preţioasă oferind caldură şi confort oricărei încăperi. O canapea sau un fotoliu tapiţat în catifea poate deveni o piesă de rezistenţă în living, la fel şi scaunele din dining (poate chiar cu picioare dintr-un material contrastant, ca alama) sau tabureţii din dormitor, tablia patului, etc. Specialiştii ne recomandă să alegem catifeaua pentru triada draperie, tapiţerie de fotoliu şi perne deco, atât timp cât jonglăm cu texturile şi cromatica.

Catifeaua poate să fie introdusă cu succes nu doar în amenajări clasice, ci şi în amenajări moderne ,  aceasta putând fi combinată cu materiale naturale, cu care se armonizează (lemn, metal), , mai ales în casele dominate de linii minimale. Cu luciul ei subtil, catifeaua arată foarte bine în nuanţe închise: negru, verde, vişiniu etc

Canapelele din catifea oferă oricărui living un aspect luxos şi elegant. Dacă vrei un living glamour, optează pentru o canapea din catifea cu forme rotunjite, în culori puternice: mov, argintiu, albastru electric sau fuchsia. Picioarele argintii ale canapelei pune în evidenţia somptuozitatea catifelei. Nu trebuie să îţi cumperi neapărat o canapea nouă, o poţi tapisa pe cea canape sau poţi cumpăra un fotoliu din velur.

Perne decorative din catifea

Poţi realiza chiar tu perne din catifea, cu care să îţi decorezi întreaga locuinţă şi să creezi o atmosferă primitoare şi călduroasă. Foloseşte culori diferite, pentru a anima încăperea, şi alătură-le unor materiale motive florale, vesele.

Pat din catifea

Pentru un dormitor deosebit, poţi alege fie o culoare îndrăzneaţă, veselă, dar şi una de pământ. Dacă nu găseşti un pat din velur, tapisează tablia celui de care îl ai. Poţi de asemenea realiza o tăblie din bucăţi de poliuretan sau un material mai rigid, pe care să le îmbraci în catifea şi să le prinzi de perete. 

Corpuri de iluminat din catifea

Corpurile de iluminat cu abajurul din catifea sunt foarte elegante, fie că optezi pentru o lampă de tavan, de podea sau o veioză. Acestea se integrează perfect în orice tip de amenajare: în stilul contemporan, modern, minimalist sau baroc. Dacă vrei să obţii un stil glamour, optează pentru lampi de podea cu abajur negru, din catifea,  şi picior argintiu.

Draperii din catifea

Draperiile din catifea sunt soluţia perfectă, dacă nu vrei  ca lumina să pătrundă în încăpere atunci când dormi. Este recomandat să fie folosite mai ales în timpul sezonului rece, atunci când este indicată utilizarea materialelor mate, grele, care oferă senzaţia de căldură.

Catifeaua este un material pretenţios, dar elegant şi somputos, care oferă în acelaşi timp căldură şi confort. Folosită corect, aceasta va schimba orice amenajare, făcând-o spectaculoasă!

Lasă un Comentariu...

*