Cum să alegi culoarea potrivită pentru vopseaua lavabilă de interior: ghid cromatic

Descarcă aici.

Culoarea vopselei lavabile de interior ajută la definirea spațiului, creează puncte de interes și setează atmosfera încăperii. Este normal să ți se pară dificilă alegerea culorilor potrivite pentru pereți, dar îți vom dezvălui în rândurile următoare cum poți finaliza cu succes această sarcină. 

Ține cont de mobilier și elementele textile 

Pentru a te asigura că după zugrăvirea pereților camera va fi echilibrată cromatic, poți începe prin a descoperi culorile complementare cu cele ale mobilierului și materialelor deja existente în încăpere. Folosește cercul cromatic pentru a identifica nuanțele potrivite, apoi stabilește culorile dominante, pe cele secundare și accentele. De obicei, culoarea dominantă este cea a pereților, în timp ce culoarea secundară poate fi a mobilei sau a podelei. Accentele de culoare pot proveni din obiecte decorative, cum ar fi perne, tablouri sau covoare. Stabilește proporțiile și intensitatea acestor culori în funcție de efectul dorit și de stilul mobilierului.

Alege finisajul vopselei

Un finisaj potrivit poate asigura durabilitatea și rezistența vopselei în timp. Pentru zonele umede precum bucătăriile și băile, se recomandă vopsele lavabile cu finisaj lucios, semilucios sau satinat, care sunt rezistente la apă și resping murdăria. Poți alege vopsele lavabile de interior antimurdărire, ce formează o peliculă cu textură fină și mătăsoasă și se pot spăla ușor cu apă și un burete.

Pe de altă parte, pentru dormitoare și spații de relaxare, vopseaua April Velvet cu finisaj mat sau ultramat, ce oferă un aspect catifelat pereților, este o alegere potrivită. Aceasta acoperă foarte bine imperfecțiunile și, fiind un produs premium, pe bază de rășină ecologică, are un conținut redus de compuși organici volatili.

Impactul finisajului asupra culorilor este un alt aspect de luat în considerare. Un finisaj lucios poate face ca o culoare să pară mai intensă și mai strălucitoare, în timp ce un finisaj mat îi poate estompa intensitatea. 

Identifică atmosfera dorită în încăpere

Atmosfera unei încăperi ar trebui să fie în concordanță cu funcția acelei încăperi. De exemplu, o bucătărie ar beneficia de o schemă cromatică luminoasă și vibrantă în tonuri de galben, roșu rubiniu, roz-portocaliu, în timp ce pentru un dormitor ar putea fi mai potrivite nuanțele liniștitoare de albastru, gri-albăstrui sau verde.

Spațiu mai mare sau atmosferă intimă?

Nuanțele deschise de alb, crem și pasteluri reflectă lumina, creând o iluzie de spațiu mai mare și mai luminos, ceea ce este deosebit de important în încăperi mici sau întunecoase. În schimb, culorile închise, cum ar fi maroul, griul închis sau albastrul marin, pot fi alese pentru a crea o atmosferă mai intimă și cozy, potrivită pentru o bibliotecă. Aceste nuanțe, prin tendința lor de a absorbi lumina, oferă un sentiment de căldură și confort.

Testează culorile

Testează culorile vopselei lavabile înainte de a alege, aplicând eșantioane pe perete în zone diferite pentru a vedea cum interacționează cu lumina naturală și artificială în timpul zilei. Combină culorile cu mobilierul și accesoriile din încăpere pentru a obține o armonie perfectă. Încearcă diverse tehnici de aplicare pentru a obține aspectul dorit, folosind trafaletul sau buretele, astfel încât să fii sigur că rezultatul final va fi pe placul tău.

Nu subestima alegerea culorilor vopselei lavabile pentru pereții interiori. Prin selectarea cu atenție a nuanțelor potrivite, poți transforma o cameră obișnuită într-un spațiu personalizat și confortabil. În final, această alegere va crea un mediu armonios, care îți va reflecta stilul de viață.

Lasă un Comentariu...

*