Odată finalizată ridicarea construcţiei, ajungem la etapa în care începem să ne preocupăm de finisajele interioare, culoarea pereţilor, modelul gresiei şi al faianţei, tipul de podea pe care îl dorim, obiectele sanitare, corpurile de iluminat, formele şi tipurile de uşi ce considerăm că s-ar potrivi căminului nostru.
Capitol deloc de neglijat este alegerea uşilor. Acestea trebuie să se potrivească încăperilor, să creeze un tablou frumos împreună cu podeaua, să se încadreze tipului de mobilă ce urmează a fi montat, să fie sigure şi eficiente.
Trebuie ştiut că imediat ce s-a turnat şapa, se vor stabili golurile de uşi, moment în care se va şti ce dimensiuni vor avea uşile, ce formă, înălţime şi lăţime.
Pentru a stabili exact ce înălţime vor avea uşile ce urmează a le comanda, trebuie să ştim că măsurătoarea se face în funcţie de grosimea podelei. Iar ca paşi de montare, întâi se pune parchetul sau materialul pentru care am optat pentru podea şi ulterior se vor monta uşile.
Ca funcţii pe care trebuie să le îndeplinească o uşă de interior trebuie să ţinem cont de următoarele aspecte. O uşă trebuie să fie foarte bine lucrată, din material masiv, de bună calitate, trebuie să deţină un sistem de închidere sigur şi eficient, din materiale rezistente şi frumos finisate, are rolul de a asigura izolaţia fonică şi termică, fapt realizat tot prin intermediul materialului din care este fabricată şi al procesului de fabricaţie şi, nu în ultimul rând, să se potrivească locului unde este montată şi să fie pe placul celor care vor locui în casă.
Din punct de vedere al materialului din care poate fi realizată o uşă, putem vorbi despre uşi din lemn masiv ornate cu feţe furnituite, uşi din lemn şi ochiuri de sticlă mată sau transparentă, uşi doar din sticlă şi, tot mai des întâlnite, uşi cu tâmplărie PVC şi geam termopan.
Ca şi forme, în mod normal uşile sunt dreptunghiulare sau pătrate atunci când sunt construite din două sau mai multe părţi, fixe sau mobile. Însă pot fi realizate şi uşi speciale, cu o tâmplărie rotundă, încadrată în arcade.
Culorile variază în funcţie de materialul din care sunt fabricate. Uşile din lemn oferă o gamă variată. Uşi albe, în nuanţe de nuc, de stejar, uşi gri sau negre. Culoarea se va alege astfel încât să se potrivească nuanţei parchetului. O uşă gri se va asorta cu un parchet într-o nuanţă mai închisă de gri. Tonurile de vişiniu, maroniu, lemn natur se vor încadra cu un patchet în aceeaşi culoare, variind doar tonalitatea. O uşă albă va cadra foarte bine cu un parchet deschis la culoare, uşor vesel. Contrastele puternice între uşi şi podele nu sunt indicate.
În funcţie de aspect, formă, design şi material, şi ţinând cont de preferinţele dumneavoastră şi ale familiei dumneavoastră, veţi putea alege modelul potrivit, pentru a realiza într-un mod cât mai plăcut din punct de vedere estetic trecerea dintre holul casei şi celelalte camere.
Absolventă a Facultăţii de Filologie, am încercat să dau limbii române ceea ce i se cuvine, cu respect şi conştiinciozitate, să o aşez în ierarhia mea pe unul dintre cele mai înalte locuri. Am comunicat într-o limbă română curată şi corectă, atât ca regizor radio în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, între anii 1995-2008, dar mai cu seamă, în presa scrisă, ca redactor la Revista Lacucina, între anii 2007-2013, şi ulterior, din anul 2016 până în prezent în cadrul redacţiei Creative Art Advertising.
Respectând limba română şi citirorii, documentându-mă permanent cu interes şi asumare, informându-mă despre tot ceea ce apare nou în domeniile abordate, scopul meu este de a redacta articole corecte, bogate informaţional, fluente, sistematizate, accesibile şi utile.
Modul în care îmi abordez misiunea, cu dedicare şi interes, se reflectă în rândurile aşternute de mine pentru cititori, cărora doresc să le transmit mesajul cât mai limpede, într-o scriere curată şi corectă.
Oricât de grea ar fi tema abordată, provocarea este foarte mare, reuşind astfel să tratez şi să parcurg orice subiect care ar putea trezi interesul cititorilor sau le-ar fi de folos.