Ce putem face pentru a locui într-un mediu mai curat și mai sănătos?

Cu toate că perioada de carantină impusă din cauza virusului Covid-19 a fost puțin spus dificilă pentru majoritatea persoanelor, adevărul este că petrecem cea mai mare parte a timpului în spații închise. Poate că acum apreciem mai mult frumusețea naturii și prospețimea aerului curat de dimineață, dar cu sau fără Covid-19, ne petrecem viața în interiorul caselor și birourilor noastre. Dacă ar fi să discutăm în cifre, doar 10-15% din zi ne-o petrecem în aer liber, în timp ce restul orelor ni le petrecem închiși în birouri, în case, în magazine sau în restaurante și alte centre de divertisment. Orice moment petrecut în aer liber contează, indiferent că mergeți pe jos sau cu bicicleta de acasă la serviciu și invers, că vă plimbați în parc în pauza de prânz, că grădinăriți 30 de minute după masă sau că ieșiți în weekend la plimbare în natură.

Specia umană nu este obișnuită să stea atât de mult în spații închise și nici să stea timp îndelungat pe scaun, de aici și nenumăratele afecțiuni și dureri cu care ne confruntăm zi de zi, fie că este vorba despre migrene, ceață mentală, dureri de gât sau dureri de spate.

În cele ce urmează, vom descoperi împreună câteva modalități simple prin care ne putem îmbunătăți calitatea vieții când avem un program strict de muncă de tipul 9-17:

Faceți pauze.

La fiecare 50 de minute de lucru constant este indicat să luați o pauză. Un smartwatch v-ar aminti să vă ridicați oră de oră, așa că puteți lua în considerare utilizarea unui astfel de dispozitiv inteligent. Dacă sunteți de părere că munciți mai eficient când nu luați pauze, adevărul este că veți munci cu și mai mult spor dacă veți lua câte 10 minute de pauză la fiecare 50 de minute lucrate. Ce faceți în pauză contează foarte mult! Nicidecum nu stați pe scaun, cu telefonul în mână sau navigând pe platformele de socializare. În schimb, vă puteți ridica să vă faceți un ceai cald sau o limonadă, să vă plimbați câteva minute în lumina soarelui sau în bătaia vântului sau puteți face câteva exerciții simple de întindere. Cu alte cuvinte, fructificați cele 10 minute de pauză în avantajul sănătății.

Optați pentru produse de curățenie naturale.

Pe lângă durerile pe care le acuzăm la ordinea zilei, din ce în ce mai multe persoane suferă de alergii, de astm și de alte afecțiuni respiratorii. Foarte mulți copii se nasc astmatici sau prezintă simptome de alergii sau intoleranțe alimentare. Din nefericire, tot ceea ce ne înconjoară este contaminat, începând cu aerul pe care îl respirăm, cu apa pe care o bem, cu hrana pe care o consumăm și continuând cu detergenții cu care ne spălăm rufele și cu care ne curățăm casele, cu tot ceea ce aplicăm pe piele și cu hainele de calitate inferioară cu care ne îmbrăcăm. Un simplu gest care ar avea un impact uriaș asupra sănătății mediului în care trăim și în care muncim și, implicit, asupra sănătății noastre ar fi acela de a face trecerea la produse de curățenie naturale. Dacă în anii din urmă, aceste produse se găseau cu dificultate, acum le găsim într-un megastore farmaceutic online, în magazine naturiste, dar și pe rafturile supermarketurilor. Este esențial să faceți trecerea la produse de curățare naturale, deoarece detergenții obișnuiți conțin compuși organici volatili care duc la boli grave și chiar cancer. În schimb, produsele naturale funcționează la fel de eficient și folosesc uleiuri organice sau proprietăți pe bază de plante pentru a îmbunătăți aroma produsului, în loc de parfumuri sintetice periculoase.

Într-un final, renunțați la parfumurile ambientale sintetice.

Suntem asaltați de pretutindeni cu fel și fel de produse sub diverse forme care ne garantează case parfumate timp îndelungat, miros floral după ce am gătit și băi cu arome oceanice. Fie că vin sub formă de spray, difuser cu bețișoare, potpouri, perle, dispozitive electrice sau parfumuri cu pulverizator, toate acestea conțin parfumuri sintetice care pot declanșa afecțiuni medicale severe, ce pot irita mucoasa nazală și care agravează condițiile deja existente, în special astm, dermatite și alergii. Un buchet de levănțică proaspătă, câteva felii de lămâie și un baton de scorțișoară, crenguțe de rozmarin sau eucalipt, precum și uleiuri esențiale pentru difuser sunt toate alternative naturale, care induc o stare minunată de relaxare, de liniște, calm și pace.  

 

 

Lasă un Comentariu...

*